bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Orientalisk känsla i Arab Quarter, Singapore

Arab Quarter with an oriental touch
Once again I want to praise the seemingly functional multiculturalism that exists in Singapore - today I'll give you a tour through muslim suburb Arab Quarter/Kampong Glam. This area seems slightly more tidy than Little India, but still not as flawlessly clean as Downtown. Enjoy this little "One Thousand and One Arabian Nights" suburb with oriental shopping, nice eateries and a stunning mosque through my pictures!
 
Den till synes välfungerande mångkulturen i Singapore är något jag gärna talar varmt för, och jag har tidigare bloggat om den indiska stadsdelen Little India och om det multikulturella matutbudet. Nu står den muslimska stadsdelen Arab Quarter (eller mer korrekt Kampong Glam) på tur, en av de platser i Singapore som jag såg extra mycket framemot att besöka - mest med tanke på den vackra moskén. Denna stadsdel känns lite prydligare än Little India, men kanske ändå inte riktigt så kulissaktigt felfritt som Downtown.
 
masjid sultan mosque in Arab Quarter, Singapore / moské i multikulturella Singapore
 
När man vandrar i riktning från Little India är det när man får syn på den vackra moskén Sultan Mosque, eller Masjid Sultan, som man känner med säkerhet att man hittat rätt. Ett arkitektoriskt mästerverk för den som beundrar orientalisk stil och med den guldfärgade kupolen känns det som att hamna i en saga ur Tusen och en natt.
 
masjid sultan mosque on Muscat Street, Singapore / moské i Arab Quarter
 
orientalisk shopping i Arab Quarter, Singapore
 
Det är också väl värt att strosa runt längs gatorna och botanisera bland shoppingutbudet. Fingrade på en del vackra, men enligt mig överprissatta skålar, och beundrade på avstånd persiska mattor. Däremot fyndade jag riktigt billiga pashminasjalar och ett par lädersandaler.
 
Passerade också ett antal matställen med orientalisk inredning.
 
oriental eateries in Arab Quarter, Singapore / orientaliska matställen i arabiska kvarteret i Singapore
 
orientalisk inredning i Arab Quarter / oriental interior and nazars in Singapore
 
Även bakgatorna kan vara vackra. Såg nazarer på åtminstone ett par olika ställen. En symbol som jag själv gillar - jag har rentav en nazar som hänger i min bil och som min vidskepliga sida hoppas ska skydda mig mot olyckor.
 
streets of Arab Quarter, Singapore / en bakgata i muslimska stadsdelen Arab Quarter, Singapore
 
Nedan lite fler nazarer och orientalisk inredning.
 
orientalisk stil i Arab Quarter, Singapore / oriental style in arab/muslim suburb in Singapore
 
shopping and clothing in Arab Quarter, Singapore / shopping och kläder i muslimska/arabiska stadsdelen i Singapore
 
Det finns gott om affärer som säljer tyger och vackra långklänningar. Det var väldigt lockande att ta hem en vacker aftonklänning, men jag fick så lov att avstå.
 
 
Om man ser till att höja blicken lite uppåt också så finns det många fina fönsterluckor att beundra. Jag kommer nog få tillägna ett helt inlägg bara till alla vackra fönsterluckor jag fotat i Singapore...
 
Sultan Mosque in multicultural Singapore / moské i multikulturella Singapore
 
Eftersom moskén bara tog emot icke-muslimska besökare under vissa tider och det var någon timme kvar till dess så slog jag mig ner på en närliggande restaurang för lunch. Jag valde döner med lammkött och äpple-iste, en dryck som påminner mig om länder som Turkiet och Egypten. Kolla så fina bord och bänkar de hade!
 
Döner Mutton for lunch in Arab Quarter, Singapore / döner lamm till lunch i kulinariskt multikulturella Singapore
 
Den charmiga (och snygga) inkastaren tillika servitör gav mig för övrigt en kreativ komplimang - han sa först att jag har vackra ögon, och jag hann bara tänka "ja ja, det har man väl hört förut" innan han fortsatte med: "som en husky". Den hundrasen har ju fantastiska ögon, så man kan väl inte annat än att tolka det som något positivt? Även om mina ögon inte direkt är isblå i färgen, utan snarare drar en del mot grönt.
 
Things to do in Singapore: visit Sultan Mosque
 
Så blev det småningom dags att söka sig till moskén. Skorna tar man av sig före trappan, och man kan lämna dem i skoställningen på bilden ovan. Det var en skön och fri känsla att tassa omkring barfota där inne måste jag säga. Det fanns även täckande klädsel som man fick låna ifall man inte redan hade rätt sorts kläder på sig. Håret behövde man i alla fall inte täcka. Jag hade hellånga lösa tygbyxor så jag behövde bara komplettera med en lite kortare tunika.
 
Man fick inte gå in i själva bönesalen, men det var fritt fram att betrakta den från ingången samt fota utan blixt, och så fanns det en liten infohörna där man kunde bekanta sig med religionen islam. Jag tyckte det påminde lite grann om inuti en kyrka, fast utan kyrkbänkarna.
 
saker att göra i Singapore: besök moskén Sultan Mosque
 
Nedan några konstverk som står på rad intill moskéområdet. 
 
Arab Street / Muscat Street, Arab Quarter, Singapore
 
Har du någon gång besökt en moské, eller något muslimskt samhälle i övrigt? Det var faktiskt i Singapore som jag själv besökte min allra första moské, men har varit i muslimska länder som Turkiet och Egypten innan, samt har vänner med muslimsk bakgrund och grannar som skapat kulturella utbyten under åren - jag minns fortfarande med värme den somaliska bröllopsfestligheten jag blev inbjuden till en gång :)
Taggar: Asien, Singapore, Sydostasien;

Kommentarer :

#1: Dawan

Haha vackra ögon som en husky! Jag skulle nog tacka och bocka! Du faller lätt för charmiga servitörer märker jag!😜

Svar: Haha jo, jag gör väl det :D
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Härliga foton, Maria. Det är så mycket färg i dina foton, så vackert och skönt för ögonen att se på. :)

Svar: Tack så mycket, kul att höra! :)
Maria

skriven
#3: Renates Reiser

Fint innlegg! Singapore har så mange spennende (og fargerike) bydeler. :D Selv elsker jeg den arabiske arkitekturen, og har besøkt mange muslimske land. Om en måned drar jeg faktisk til et nytt ett, Iran. Blir spennende det!

Svar: Ja verkligen, det är ett intressant resmål! Iran låter hur häftigt som helst! Själv tänker jag mycket på Marocko just nu..
Maria

skriven
#4: Linda, Resa medvetet

Det där området tyckte jag oxå var fantastiskt när jag var där. Så mycket vackra färger.

Svar: Ja verkligen, en av mina favoritplatser i Singapore!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :