bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tasmania Day 5 - from untouched nature to civilisation

The last day of my Tasmania trip was spent on the east coast, with pretty views, a few beaches and a couple of cool tourist attractions on Tasman Peninsula. We returned to Hobart late afternoon, after five amazing days of camping and roadtripping. Yeah, I was freezing like hell at times, and yeah, it can be challenging traveling that intensily with people you have never met before. But it was a good learning experience and definitely worth it! I think it is such a shame that many travelers in Australia never put their foot on this cool island that according to me is a bit of a mix of Australia and New Zealand, minitature size. Although it isn't a small island at all, so make sure you have enough time to explore it! I woke up at dawn on this last day, because I wanted to see the sunrise. It wasn't as breathtaking as I was hoping for, but pretty enough to be worth it. Or what do you think? So this is my last blog post about Tasmania for now, if you want to read all about my trip to Tasmania you can find all my blog posts right here. So, is Tasmania on your bucket list now?
 
Under sista dagen av roadtrip på Tasmanien låg fokus på östkusten - fina vyer, en och annan strand och ett par sevärdheter på halvön Tasman Peninsula. Det kändes nästan som att fuska efter dessa dagar av camping och ganska simpelt levnadssätt, men vi stannade faktiskt till vid ett café också, där jag drack min kanske godaste chai latte någonsin. Jag tror vi var tillbaka i Hobart igen redan där runt 5-tiden, så jag hann i alla fall se lite grann av staden i samma vända som jag sökte upp en matbutik för att handla lite middag, frukost och snacks till flyget. Sådär i efterhand tycker jag det kunde ha varit värt att stanna en extra dag för att se huvudstaden, för den verkade rätt gullig faktiskt. Men nu gjorde jag ju inte det.
 
Sammanfattat hade jag fem fantastiska dagar på Tasmanien. Visst, det var kallt ibland, min kropp gillade inte alls att sova på ett tunnt liggunderlag och även om jag kom bra överrens med resesällskapet, så fanns det stunder när vi behövde gå åt lite olika håll för att inte gå varann alltför mycket på nerverna. Jag skulle tro det är ganska normalt när man sätter ihop människor som inte känner varann sen innan och som man ska umgås med flera dagar, nära inpå, dygnet runt. Men det är också lärorika upplevelser och allt det häftiga vi fick se och uppleva var så klart värt det!
 
Det känns som att det är många som helt skippar Tasmanien, vilket jag tycker är lite synd, då det inte riktigt känns som resten av Australien i min mening. Vissa säger att det är lite av ett mini-Nya Zeeland och det kan jag bra föreställa mig, fast jag inte själv varit där - eller kanske rättare sagt en blandning av Australien och Nya Zeeland i miniatyrformat. Har man redan varit på Nya Zeeland blir man kanske inte fullt lika imponerad av Tasmaniens natur, men jag tyckte åtminstone att det var en väldigt vacker, mäktig och omväxlande ö. Man bör också ha i åtanke att Tasmanien inte är någon liten ö, så jag anser att man behöver minst fem dagar för att upptäcka ön, helst mer. Att enbart fokusera på östkusten tycker jag också är ett misstag, många turister missar den härliga orörda naturen i väst.
 
Nå, här kommer i alla fall ett antal bilder från sista dagen på Tasmanien.
 
sunrise on a secluded beach in Tasmania, Australia / orörd strand i Tasmanien, Australien
Så här såg det ut när jag kröp ut ur tältet i gryningen, inte så pjåkigt va?
 
sunrise at untouched beach at Lords Bluff, Tasmania
Kan ni föreställa er vågornas brus?
 
Camping spot at secluded beach, Tasmania / camping vid orörd strand i Tasmanien, Lords Bluff
Vi hade alltså våra tält en bit upp, eftersom det vore lite riskabelt att ha dem alldeles nere på stranden med tanke på tidvattnet.
 
Untouched nature at Lords Bluff, Tasmania, Australia / orörd natur vid Lords Bluff, Tasmanien, Australien
 
seashells and rocks in Tasmania, Lords Bluff
Här hittade jag några av de vackraste och största snäckorna jag någonsin sett på en strand, vissa lika stora som min hand.
 
vackra snäckor i Tasmanien, Australien
 
Maria Island, sedd från Spring Beach, Tasmania / view of Maria Island from Spring Beach, Tasmania
Här står jag och poserar glatt på Spring Beach. Jag är extra glad för att ön ni ser i bakgrunden heter Maria Island! Man kan inte ta med bil dit, utan ska man dit gäller det att ta en färja och så får man kånka med sig campingutrustning om man dessutom ska övernatta där. Djurlivet lär ska vara oerhört rikt där, så jag drömmer ju lite om att nån dag återvända till Tasmanien för att spendera 2-3 dagar på "min" ö...
 
Vilda björnbär i Tasmanien / wild blackberries in Tasmania När vi stannade för att fixa vår sista lunch hittade vi ett gäng björnbärbuskar som växte vilt. Vi plockade åt oss en hel skål som vi mumsade i oss senare under bilfärden. En lyx med tanke på att björnbär inte är särskilt billiga i butik.
 
Tasmans Arch, Tasmania / Tasmanien
Så kom vi fram till Tasman Peninsula och Tasmans Arch, en spännande formation som skapats då taket i en grotta delvis kollapsat.
 
View near Devils Kitchen, Tasmania
Utsiktsplats över hav och klippor nära Tasmans Arch.
 
Impressive rocks at Devils Kitchen, Tasmania
Mäktiga klippor som stupar rakt ner, intill en annan känd formation som kallas Devils Kitchen.
 
Devils Kitchen lookout, Tasmania
Där nere ser man det som alltså gett namn åt Devils Kitchen. Detta ska också i tiderna ha varit en grotta där hela taket kollapsat. Om jag förstått det hela rätt kommer det även ske med Tasmans Arch i framtiden, alltså att valvet som är kvar av taket kommer att rämna en dag. Inget varar för evigt, sägs det ju.
 
city of Hobart, Tasmania
Det blev inte så mycket fotande i Hobart, men här är en random bild från en av huvudgatorna.
 
the cbd of Hobart, capital of Tasmania
Skulle gissa att detta kan betecknas som Hobart centrum. En riktig småstad!
 
Så, du som hängt med på min resa, finns Tasmanien nu på din bucket list? Ifall du har missat mina tidigare inlägg om min roadtrip på Tasmanien, så hittar du dem alla här.
Taggar: Tasmania, Tasmanien;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Vilka härliga bilder! De med bergen och ravinerna är helt underbara :) Kan tänka att du mådde väldigt bra där med den naturen omkring dig.

Svar: Jo, natur är bra för själen :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :