bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

The Great Ocean Road - 12 Apostles & Apollo Bay

So this will be my last post about my roadtrip to the Grampians and the Great Ocean Road. We didn't have much time on the Great Ocean Road unfortunately, so we could only make a couple of stops. Here's some pictures from the very famous Twelve Apostles and beautiful Apollo Bay. The day started off a bit cloudy with very light rain at times, but by the time we got to Apollo Bay it was really sunny and nice! All in all it was a really amazing experience that I will never forget! If you want to read more about my roadtrip there are also blog posts about my encounter with kangaroos, the hike we did in the Grampians National Park as well as a more general blog post about the roadtrip with pictures of the nice views we saw, koala spotting and a stunning waterfall that we got to see. 
 
Här kommer sista blogginlägget om roadtripen till nationalparken Grampians och Great Ocean Road. Tyvärr hade vi bara en dag på oss att se Great Ocean Road vilket kändes lite hektiskt, men vi hann trots allt se det allra viktigaste och vyerna under själva bilturen var ju också underbara, som ni kan se i videon i mitt första inlägg från utflykten. Men för att göra både Grampians och Great Ocean Road skulle jag absolut rekommendera tre dagar om man bara har möjlighet till det (eller varför inte fyra om man vill få ut maximalt av alltihop och se så mycket som möjligt), även om det i princip funkar med bara två dagar med. Gör ni enbart Great Ocean Road skulle jag säga att två dagar räcker gott och väl. Det var mina tips för idag och nu tycker jag vi går över till bilderna som visar varför detta är bland det härligaste man kan göra när man är i Victoria:
 
12 Apostles on The Great Ocean Road, Victoria, Australia
Sevärdheten med stort S: Twelve Apostles. Vilken storslagen vy säger jag bara! Att första delen av dagen var gråmulen med lätt duggregn emellanåt gjorde faktiskt inte så mycket, tvärtom tyckte jag att de massiva stenformationerna som reser sig ur havet gav ett mera dramatiskt intryck än vad de kanske hade gjort om det hade varit solsken.
 
Twelve Apostles, The Great Ocean Road, Victoria, Australien
Dessa stenformationer har skapats av den konstanta erosion som pågått sen 10-20 miljoner år tillbaka. Trots att det heter 12 Apostles så finns det idag bara 8 styckna kvar - den nionde ska ha kollapsat i havet så sent som 2005. Erosionen från fastlandet fortgår ju dock ständigt, så jag antar att det kommer skapas nya "apostlar" med tiden. Erosionen pågår för övrigt med ungefär 2 cm per år.
 
roadtrip on the Great Ocean Road - 12 apostles
Ser inte stranden där nere väldigt lockande ut? Tyvärr tror jag inte man kan ta sig ner just till platsen på fotot. Att denna landmassa en gång i tiden suttit fast med Antarktis känns nästan bisarrt.
 
View along the Great Ocean Road, Australia
 
Great Ocean Road, Twelve Apostles - tourism Australia
De flesta kollade mest åt det ena hållet bara och missade kanske att utsikten åt detta håll också är helt underbar.
 
warning sign snakes, Great Ocean Road / varningsskylt för orm, Australien
Jag tycker det är så roligt med alla dessa skyltar som varnar för diverse djur - i Finland har vi ju typ bara älg och jag antar det finns skyltar med ren i Lappland. Här i Australien har jag sett skyltar med minst 5-6 olika djur hittills. Jag har dock inte sett en endaste orm i det vilda än så länge.
 
Apollo Bay on the Great Ocean Road
På eftermiddagen klarnade det upp och vi fick strålande väder lagom till ankomsten till Apollo Bay, vilken tajming! Vi hade väldigt lite tid på oss dock så jag badade inte, däremot var det första gången som jag borrade ner tårna i sanden sedan jag anlänt till Australien (vädret hade fram tills då mestadels varit rätt dåligt så hade inte hunnit uppleva särskilt mycket strandväder). Och vilken ljuvlig strand sen, med ljus fin sand, turkost vatten och grönskande kullar i bakgrunden!
 
Pale Finnish feet on Australian beach
Bleka finländska fötter, som i skrivande stund är någon nyans brunare.
 
Great Ocean Road, Victoria, Australia / Australien
 
beach in southern Australia / Victoria  - strand i södra Australien, Great Ocean Road
 
Ett litet paradis på jorden skulle jag vilja påstå, dessutom var det i princip folktomt när vi var där! Nu är det dock högsäsong så det ser troligen annorlunda ut just nu.
 
Apollo Bay, Great Ocean Road, VIC
 
Någon favoritbild? Vilken strand är den vackraste du sett i Australien, eller i något annat land ifall du inte varit här?
Taggar: Great Ocean Road, Victoria, Australia;

Kommentarer :

#1: Lina - The world according to AdrenaLina

Åh älskade också att åka längs the great ocean road och besöka 12 apostles :) Tyckte där var fantastiskt vackert och precis som du skriver reser de sig upp ur vattnet väldigt dramatiskt!

Svar: Ja visst är det härligt och maffigt!
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Härliga bilder Maria! :)

Svar: Tackar! :)
Maria

skriven
#3: Marianne - Glimt av verden

Jeg har aldri vært i Australia, men jeg har veldig lyst til å kjøre Great Ocean Road en gang! Det ser veldig fint ut.

Svar: Great Ocean Road är härlig, och det är bara en av många underbara platser i detta enorma land :)
Maria

skriven
#4: Cecilia

Helt makalöst vackert. Hade inte vart helt fel att ligga där själv på stranden och njuta en stund.

Sv: tack :-) Norge är ju så fantastiskt vackert

Svar: Nej det hade verkligen inte varit dumt! :) Ja visst är det ett vackert land, tänk att jag själva inte varit där ännu!
Maria

skriven
#5: Longevity - en blogg om hälsa

Vilken resa :-) Trevligt!

Svar: Ja verkligen!! :)
Maria

skriven
#6: Dawan

För att vara ärlig så har jag aldrig varit jätte sugen på att se dom 12 Apostles...men när jag väl är där då kan det hända att jag blir jätte imponerad! Vackraste stranden i Australien? Kanske Whitehaven beach?

Svar: Jag tyckte det var imponerande, och det kändes på något sätt så konkret att klipporna som störtar ner i havet faktiskt suttit fast med Antarktis.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :