bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Tankar kring reseåret 2021

Som resebloggare faller det sig förstås naturligt att man funderar kring hur resandet kommer att ta form under detta år. Främst för egen del då. 2021 känns mer eller mindre som en förlängning av 2020 - restriktionerna kommer inte försvinna helt under åtminstone delar av året. Faktum är att det rentav kan hinna bli värre innan det blir bättre. I de länder där vaccineringen går fort framåt kan ett normalt liv antagligen börja snabbare än i de länder som halkar efter. Här i Finland verkar det som att det kommer gå långsammare än man kanske väntat sig. Men bara för att ett land uppnår en tillräckligt stor andel vaccinerade så betyder det ju inte att resten av världen hänger med i samma takt. Vissa länder kommer fortsätta vara svåra att besöka och andra kanske kan öppna upp för en del länder småningom.
 
Förra året gick min längsta resa avståndsmässigt till Helvetinjärvi nationalpark.
 
Jag räknar inte med att göra någon utlandsresa i år - men om det blir möjligt och vettigt så ser jag det som en stor bonus. Oavsett när den första internationella resan kan bli av så föreställer jag mig att det kanske blir inom Europa. Det kanske kommer kännas lite som när man inte åkt skridskor på ett bra tag och man känner sig lite osäker. Man börjar lite försiktigt och känner efter. Eller blir man modig och bara kastar sig ut direkt på hal is - åker till det mest exotiska stället man kan komma på? Efter att inte ha rest på över ett år så känns det som ett litet äventyr bara att åka på roadtrip två timmar hemifrån.
 
Åtminstone tycker jag det vore oerhört skönt om resor inom Norden kunde bli tänkbara före årets slut - det har nu gått några år sen jag besökte släktingar nära Stockholm så det är främst dit mina tankar går när jag tänker utlandet just nu. Ta lite revansch för förra året då vi varken kunde fira påsk eller jul tillsammans här i Finland som vi brukar. Upptäcka nya platser i Sveriges huvudstad och se landets äldsta bevarade stad Sigtuna. Kanske till och med åka till Gotland som jag drömt om i flera år.
 
Min senaste utlandsresa gick till Thailand. Det var oktober 2019.
 
Men som First Morning så klokt säger, bara för att man kan betyder det inte att man ska. Rekommendationer finns inte där för att man ska bryta dem, utan de finns där för att myndigheter valt att lita på att befolkningen är tillräckligt förståndig för att också följa dem.
 
Enligt mina preliminära planer så blir det fokus på resor och utflykter inom Finland även i år. Jag vill se fler fina kyrkor, upptäcka nya vandringsleder och nationalparker. Spendera någon natt i någon stad. Kanske turista ordentligt i Helsingfors när resor dit kan rekommenderas igen. Kanske även roadtrippa antingen söderut, österut eller norrut. Det finns ju egentligen mycket att välja bland och mycket som ännu är osett i detta land, som tur är. Och så hoppas jag på ett fint år vädermässigt, i synnerhet under sommarmånaderna. Med skönt sommarväder så trivs jag oavsett var jag befinner mig i världen.
 
HUR TÄNKER DU INFÖR DETTA ÅR?
Taggar: 2021, corona, covid19, resa, resebloggar, resor;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Vi följer också rekommendationer. Vi hoppas kunna resa utomlands i sommar eller höst, men om det inte går så går det inte. Helt enkelt.

Svar: Ja precis, man får ta allt som det kommer nu.
Maria

skriven
#2: Maya Nordlund

Ja hoppas också kunna resa senare i år, i alla fall inom Sverige och Norden. :) Hoppas såklart helst på utlandet, men vågar inte boka något än.

Svar: Ja samma här, känns inte värt att boka när det samtidigt känns så osäkert..
Maria

skriven
#3: Annie - Stora Små Äventyr

Svårt att planera när man inte riktigt vet hur det kommer att se ut med restriktioner. Men kul att ha lite drömmar som kanske blir av :)
Jag vill också till Sigtuna, var där en del när jag var liten på julmarknader, sen har jag även varit på simläger där. Men nu var det ett tag sedan jag var där.
Sen vill jag tillbaka till Island :)

Svar: Jo, man kan ju iallafall skapa små resedrömmar i närregionen i brist på annat :)
Maria

skriven
#4: Ditte

Jag tycker det är väldigt svårt att planera några resor. I mitt resejobb har jag en del resor inplanerade bl.a. till Finland, Norge, Danmark och Polen förutom många resor inom Sverige. Men allt är en öppen fråga.
Privat bokar vi ingenting förrän vi vet mer. Är det som nu blir det ju knepigt att ens resa inom Sverige.

Svar: Ja det känns verkligen svårt, lika bra att låta bli och använda sin tid till annat istället.
Maria

skriven
#5: Jossus Travelpics

Turismen behöver pengar, så när det är möjligt och läget inte är fullt så illa som det är nu så kommer jag åka utomlands precis som jag gjorde förra året.
Dock planerar jag ingenting utan tar det spontant när det blir bra tillfälle.

Svar: Jo det stämmer förvisso. Men pga mitt jobb som ej kan skötas på distans så funkar det inte för mig att t.ex. resa och sedan sitta i varken frivillig eller obligatorisk karantän, hade jag haft ett annat sorts jobb hade jag kanske kunnat tänka lite annorlunda. Och så känner jag inte för att spendera mycket tid på att planera resor som med stor sannolikhet inte blir av. Så det får bli ganska spontant när vi väl får klartecken att det går att resa utan karantäner m.m. :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :