bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Folkmord är inte historia

Idag är det Internationella minnesdagen för förintelsens offer. Denna dag är till för att vi aldrig ska glömma Förintelsen och det talas denna dag ofta om hur vi behöver påminnas om detta för att något liknande aldrig ska upprepas igen. Problemet är bara just det, att det ändå har skett många gånger om runtom i världen, och pågår på många håll precis just nu.
 
international holocaust remembrance day - internationella minnesdagen för förintelsens offer
När jag var yngre så måste jag antingen ha varit väldigt naiv eller väldigt dåligt påläst om såna här saker. Förvisso pratades det väldigt lite (eller kanske inte alls?) om pågående eller nyligen skedda folkmord i skolan, likaså hemma. Inte vad jag kan minnas iallafall. Kanske jag heller inte ville eller orkade ta till mig informationen som tonåring och ung vuxen. Det räckte liksom med den där stora hemska Förintelsen - att få lära sig om den och dessutom faktiskt besöka ett flertal koncentrationsläger var tillräckligt förskräckande.
 
Men nu kan jag inte längre bortse från att förintelsen fortfarande pågår i allra högsta grad varje dag, bara i andra länder och riktat mot andra folk. Men av samma orsaker - att människor med makt tycker att vissa folkgrupper inte ska ha rätt till liv och frihet. 
 
Under min livstid pågick folkmord bl.a. i Rwanda, Sri Lanka och i Bosnien och Hercegovina. Just nu pågår folkmord i bl.a. Myanmar, Xinjiang, Sudan och Syrien. Och detta är bara några få exempel på länder och områden som genocidewatch svartlistar eller varnar för.
 
auschwitz-birkenau study trip
Det var 2016 som jag besökte Auschwitz-Birkenau i Polen, samt Sachsenhausen och Ravensbrück i Tyskland. Då pågick samtidigt folkmorden i Irak och Syrien.
 
mostar, bosnien - gravstenar och bombade hus - historien gör sig påmind överallt
Jag besökte Bosnien och Hercegovina för något år sen (bilden är från Mostar). Folkmorden, kriget och dess konsekvenser är fortfarande påtagliga och man håller fortfarande på att ställa de skyldiga till svars. Jag var ett lyckligt ovetandes litet barn när detta pågick.
 
Jag menar såklart inte att Förintelsen under naziregimen inte ska kommas ihåg, det ska den absolut då det är en av de grymmaste händelserna i mänsklighetens historia. Men jag känner kanske inte riktigt att mänskligheten lärt sig tillräckligt av den så som världsläget är idag. Vad har du för tankar kring detta?
Taggar: tankar;

Kommentera inlägget här :