bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommaren 2020 - andra halvlek

Jag har redan bloggat om första halvan av sommaren 2020, och här kommer nu andra delen. Nu är det september och man kan säga att sommaren officiellt är över. Eftersom jag valde att ha en del av sommarsemestern i augusti i år och dessutom hade ledigt ett par extra dagar efteråt, så bestämde jag att sommaren i år tog slut den tredje september då jag hade mitt första arbetsskift igen. Fiffigt sätt att dra ut på sommarkänslan, eller hur? Även om man ändå blev påmind om att hösten faktiskt står runt hörnet ungefär sista veckan i augusti.
 
Juli visade sig bli den sämsta sommarmånaden i år, så jag hade än en gång tur med semestervalet då augusti visade sig från en betydligt trevligare sida. Men juni var ju överlägset bäst vädermässigt.
Jag har hunnit blogga om en del av mina sommarutflykter och närturism redan, och flera inlägg är på gång nu i september. Sammanfattningsvis har jag i sommar turistat bland annat kring Vasa och Malax, i Kronoby- och Kaustbytrakten, samt Kristinestad och Jakobstad. Nästan uteslutande i Österbotten alltså. Men det blev även en dagsroadtrip med bl.a. en kortare vandring i Helvetinjärvi nationalpark. Ingen utlandsresa med andra ord.
 
Nedan följer en mängd bilder som får beskriva hur andra halvan av min sommar varit i övrigt. Såna där minnen och små trevliga händelser som jag inte annars skulle blogga om.
 
När andra delen av semestern inleddes passade jag på att hälsa på mamma som flyttat till sin kärlek i Nedervetil nu när hennes arbetsliv är över och pensionärsdagarna står för dörren. Lika mycket åkte jag förstås dit för att umgås med älskade katten Ronja som också flyttade och nu får leva pensionärsliv i härlig sommarstugemiljö vid Loulus träsk. Hon stortrivs.
 
Jag brukar inte sova i själva huset, utan drar mig gärna tillbaka till den lilla bastustugan nere vid vattnet när det nalkas sömn. Där finns nämligen ett möblerat gästrum som är riktigt mysigt att vara i.
 
En kväll blev jag bjuden hem till ett par vänner för lite badtunnemys. Jag tyckte att vi gott kunde festa till det lite en helt vanlig torsdag så jag tog med en flaska alkoholfri skumpa. Runt oss trippade både hönor och katter, och fåren glodde lite misstänksamt på oss där vi satt i tunnan.
 
Den stora Juthbackamarknaden i Nykarleby som i normala fall brukar vara augusti månads höjdpunkt blev tyvärr inte av i år på grund av covid-19. Däremot ordnades en rätt så stor bakluckeloppis i Oravais som faktiskt kändes som en miniversion av Juthbacka. Så jag är nöjd ändå och fyndade en Arabia-ugnsform, ett silverfärgat fat och två mattor till sommarstugan. Och som vanligt var det roligt att botanisera bland lite ovanligare saker och gamla föremål.
Efter marknaden drog jag och några vänner med familjer iväg till Storsand i Monäs, det var nämligen en av sommarens varmaste dagar och kvicksilvret steg till 28 grader om jag minns rätt. Man borde ju ha räknat ut att halva Österbotten hade kommit på samma fiffiga idé så ni kan tro att jag var torr i munnen innan jag hade hittat en parkeringsplats och efter att ha pressat mig mellan mötande husbilar och parkerade bilar med ytterst liten marginal. 
Väl på den långa stranden fanns det gott om utrymme för alla besökare. Vi badade ett par gånger och umgicks på stranden med lite godsaker. Jag tyckte att muminlemonad var den ultimata stranddrycken - smultronläsk är ju så barnsligt gott!
 
Jag har även njutit av några vackra solnedgångar som kanske förtjänar ett eget inlägg. En ljummen kväll blev det en spontan utflykt med en väninna som delar mitt didgeridoo-intresse. Så vi satt där på en brygga och brummade i våra ihåliga pinnar tills solen gått ner.
 
Det har även blivit ett par till besök till vår nyinköpta sommarstuga. Jag har haft det mysigt framför öppna spisen, promenerat i de fina omgivningarna, läst mycket, njutit av enkelheten och förälskat mig i skogsödleungar som huserat under trappan. Under mörka, klara nätter har jag dessutom beundrat stjärnhimlen som verkligen är något extra när man befinner sig lite längre från ljusföroreningar. 
 
Jag har även vandrat en del i skog och mark, och njutit av det goda och fina som man hittar där denna del av året.
 
Jag har varit på en väns vigsel och bröllopsfest som var så himla rolig, med både dj och band. Jag har inte dansat på mycket på flera år.
 
Jag har besökt en av mina allra finaste vänner och myst med hennes bebis (vilken ljuvlig varelse!) och katter.
 
Ja som sagt har jag läst en del. En bok har jag läst ut och just nu håller jag på med Barnbruden. Ibland har jag fått sällskap av en och annan trollslända. Bilden till höger är från den härliga bokbytar- och läskojan i Karvat, en närliggande by. 
 
Jag har beundrat svärmen av påfågel- och nässilfjärilar som verkar älska de gula blommorna hemma hos pappa. Det syns inte så bra på bild, men det sitter minst en fjäril på de flesta blommor. Jag har även åkt till en grannby för att hämta ljuvliga närodlade solrosor. Något som blivit närmast en sensommartradition för mig de senaste åren.
 
De sista dagarna av  semestern handlade jag hem en del goda råvaror och produkter och det blev ganska stor betoning på italienskt får jag konstatera.
 
En av de sista semesterdagarna unnade jag mig även lite thaimassage och när jag kom hem igen lite småruggig som jag brukar bli av intensiv massage så bryggde jag lite te som jag serverade extra fint. Det blev jasminte från Thailand tillsammans med ett par farligt goda karamelltryfflar från Sockerbageriet som bara smälter i munnen.
 
Hur har din sommar varit? Några särskilda höjdpunkter, resor eller utflykter?
Taggar: finlandssvenska bloggare, resebloggar, semester, staycation, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Ann-Louise

Så mysigt du ser ut att ha haft det. Och vad gullig Ronja är!

Svar: Ja det har varit riktigt mysigt och vädret har delvis varit riktigt bra också :) Ronja är som en bebis för mig <3
Maria

skriven
#2: Ditte

Stort tack för att du delar med dig av din sommar. En riktigt bra och omväxlande sommar. Jag njuter av de vackra bilderna och har genom dem och din text även jag besökt vårt östra grannland. Tyvärr kom jag inte alls hit till Finland denna somma, som jag brukar, men jag hoppas på nästa.

Svar: Vad kul att du känner att du fått "besöka" Finland genom min blogg i brist på annat :)
Maria

skriven
#3: Ditte

Vet inte om min kommentar kom fram....

Svar: Hejsan, dessa kommentarer borde du nog kunna se, för de hamnade inte i spamkorgen och då behöver jag inte godkänna dem utan de borde publiceras automatiskt. En del av dina kommentarer kan hamna i spamkorgen och då måste jag först godkänna kommentaren innan den syns, men jag hinner inte gå in och läsa, godkänna och svara på alla kommentarer på daglig basis tyvärr.. Kommentarerna borde nog komma fram i 95% av fallen, men tekniken är ju inte fulländad så saker och ting kan ju försvinna spålöst i cybervärlden ibland :)
Maria

skriven
#4: Jasmine

Härliga bilder som summerar sommaren på ett fint sätt!

Svar: Tack för din kommentar. Kul att du gillade min stora mugg, den är köpt på Indiska för närmare tio år sedan.

Kram

Svar: Åh tack! :)
Maria

skriven
#5: Bland Kastruller och Vinglas

Vilken härlig sommar! Så mycket roligt man kan göra på hemmaplan. Mysigt med baststugan!
Kram Kajsa

Svar: Ja verkligen, jag har inte behövt vara så besviken alls över denna sommar trots allt :) Eller så har man bara gillat läget och vant sig vid den nya situationen redan.
Maria

skriven
#6: Mona

Jättefina bilder!

Svar: Tack!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :