bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En turistisk dag i Kristinestad

Kristinestad är en mysig liten cittaslow-stad i Österbotten som jag har velat besöka ett tag. Nu i sommar blev det äntligen av. För de som inte är bekanta med begreppet cittaslow så är det en organisation som startade i Italien och konceptet går ut på att man strävar efter att sakta ner tempot och skapa en mer avslappnad och trivsam atmosfär. Det i sin tur ska innebära högre livskvalitet för dess invånare och göra orten mer attraktiv att bo på. För att en stad ska få vara med i detta nätverk får den ha högst 50 000 invånare. Inget problem att platsa där för lilla Kristinestad som inte har mer än kring 6500 invånare.
 
Staden grundades av greve Per Brahe år 1649 och är idag en av Finlands bäst bevarade trästäder. Att det är havsnära gör bara staden ännu härligare. Mer info om denna fina plats finns på Visit Kristinestad.
 
vackra kyrkor i Finland - Ulrika Eleonora kyrka i Kristinestad, Österbotten
Vackra Ulrika Eleonora kyrka från år 1700 hör till stadens äldsta byggnader. 
besöksvärda kyrkor i Österbotten Finland: Ulrika Eleonora kyrka
gamla kyrkor - Österbottens vackraste kyrkor - Ulrika Eleonora kyrka i Kristinestad
Speciellt på insidan märker man att kyrkan har år på nacken. Kanske den känns något ruggig och sliten för att den enbart används sommartid och därför antagligen inte hålls varm om vintrarna?
 
sevärdheter Kristinestad - rådhuset
Uppför kullen i ändan av Rådhusgatan som känns lite som stadens huvudgata hittar man det stiliga rådhuset.
 
trähusstad i Finland - Kristinestad Österbotten
Kring stadens centrum finns mysiga gator kantade med gamla trähus. Tack vare att staden aldrig drabbats av några större eldsvådor så är stadsplanen i stort sett densamma än idag.
sevärdheter i Kristinestad Österbotten - trähuskvarteren
fönsterprydnader - Visit Kristinestad
trähusidyll i Finland - Kristinestad med gamla byggnader
Jag hittade en gammal gård som nästan gav känslan av ett stycke landsbygd mitt i stan.
sevärdheter Kristinestad - Kattpiskargränden
Kattpiskargränden fanns naturligtvis på min checklista. Det är en av Finlands smalaste gator och det är lite oklart varför gränden fått sitt namn. Men här verkar det inte finnas några kattpiskare, snarare verkar de som bor här ta kattemat på ganska stort allvar. Någon livs levande katt råkade jag inte stöta på, men väl en del kattskyltar och andra kattiga utsmyckningar.
Kattdekorationer i Kattpiskargränden, Kristinestad
Visit Kristinestad - Kattpiskargränden
en av Finlands smalaste gator i Kristinestad - Kattpiskargränden
 
trähus arkitektur i Kristinestad, Österbotten
Jag fortsatte vandra vidare på närliggande gator och beundrade vacker arkitektur och roliga detaljer.
detaljer gatufotografering i Kristinestad, Finland
 
kyrkor i Finland - Nya kyrkan i Kristinestad
Jag nämnde tidigare att den gamla kyrkan enbart är i bruk sommartid. Det innebär förstås att det måste finnas en modernare kyrka som används året runt. Nya kyrkan (ja, den heter faktiskt så) invigdes 1897 och är i nygotisk stil. Den ser så fräsch ut med sitt blänkande tak att man kunde tro den är betydligt nyare.
 
havsnära i Kristinestad, Österbotten Finland
Kristinestad är havsnära och stadskärnan löper längs ett fint sund med gott om småbåtsplatser.
 
turista i Kristinestad Österbotten Finland - mysiga caféer och butiker
Intill salutorget hittade jag mysiga café Kaakku i Handelshuset Corner. Där fanns även en liten butik med trevliga saker. En av de ljuvliga handgjorda tygväskorna med katter fick följa med mig hem som en souvenir och minne av dagen.
 
Det finns säkert en del annat att upptäcka kring Kristinestad, så kanske det blir ett återbesök någon gång då jag har ännu mer tid på mig. Har du besökt Kristinestad, eller något annan söt småstad? Kanske rentav en cittaslow-stad?
Taggar: närturism, semester, sommar 2020, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Bland Kastruller och Vinglas

Har aldrig hört om Cittaslow förut, men måste verkligen kolla upp var det finns.ñ
Kul att få se lite av ett annat Finland och så mysigt hur allt är sig likt och gulligt
Kram Kajsa

Svar: Falkköping tycks vara den enda i Sverige, och Kristinestad det enda i Finland. Men det finns flera ut i världen 😊 Ja Finland är fint och intressant
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Vilken mysig stad! Hit skulle jag gärna åka någon gång, om inte annat så för Kattpiskargränden. Har aldrig hört talas om CIttaslow, men besökte några små gulliga städer i Sverige i somras som lite liknar denna, bland annat Öregrund, Sigtuna och Mariefred.

Svar: Ja verkligen en mysig stad! Jag kände inte heller till cittaslow-städer förrän i somras då jag började göra research inför roadtripen hit.
Maria

skriven
#3: Ann-Louise

Googlade Cittaslow och ser att Falköping är en sådan stad i Sverige och där har jag varit flera gånger då min farmors bror bodde där. Det är också en väldigt mysig stad.

Svar: Jo jag googlade också fram att Sverige har en sån stad. Får konstatera att Kristinestad är den enda Cittaslowstaden jag besökt hittills
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :