bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fyra coola sevärdheter från Kaustby till Kokkola

När jag i somras spenderade några dagar hos mamma som nyligen flyttat till sin fästman på en ort nära Kokkola så passade jag förstås på att närturista i området. Jag hade tagit reda på några intressanta platser, planerade dagarna och mamma och H hängde mest med. Här samlar jag några av platserna vi besökte, med betoning på kyrkligt samt en gnutta mystik och dark tourism.
 
 
GÖMDA OCH GLÖMDA PAUANNE I KAUSTBY
 
Denna märkliga plats är väl undangömd, och halvt bortglömd. I slutet av Pauanteentie inne i skogen som vid första anblick inte ser ut att leda till något intressant alls hittar man ett område med övergivna märkliga byggnader. Beläget uppe på Puhkionkallio har detta fungerat som ett centrum för helare och alternativa folkläkare. Området byggdes på 80-talet och arkitekturmässigt sägs husen delvis ha inspirerats av Kalevala. På grund av ekonomiska bekymmer har det snarare varit något av en mystisk spökby sedan 90-talet och dessutom blev Pauannes bastubyggnad svårt brandhärjad av ett blixtnedslag.
 
Får se om Pauanne återuppstår en vacker dag, kanske som ett sorts kulturcenter?
Tack till Vackra lilla vardag som inspirerade mig till att söka upp denna plats!
 
spännande besöksmål i Österbotten - övergivna hus med speciell arkitektur i skogen i Pauanne, Kaustby
Arkitekturen känns dels ålderdomlig, dels lite mystisk och sagolik.
Pauanne Kaustby - annorlunda besöksmål i Österbotten
sevärdheter i Kaustby Österbotten - Paunne, tidigare center för självlärda helare
Min favoritdörr, känns som att en trollkarl kunde ha bott här.
 
upptäcktsfärd Paunne, Puhkionkallio, Kaustby - Finland
Pauanne i Kaustby - intressanta platser i Österbotten, Finland
Jag kikade in genom ett av fönstren i vad som ser ut att vara huvudbyggnaden högst upp på kullen. Där hittade jag ett litet rum med massor av spännande objekt som eggade fantasin.
 
gömda platser som få känner till i Österbotten Finland - Pauanne, Kaustby
Delar av den nedbrunna bastubyggnaden, med delvis förkolnat tegel. Jag antar att rasrisken är överhängande så vågade inte bege mig in i byggnaden.
 
 
PÅRAS KAPELL - EN PLATS MED OVISS HISTORIA
 
Här stod i tiderna den första kyrkan i Kronoby socken, eller åtminstone tror man det. Det kapell som nu står här byggdes med hjälp av talko och invigdes 2012. Innertaket har målats såsom man antar att taket såg ut i den forna byggnaden. I övrigt verkar man inte veta så mycket om det ursprungliga kapellet som stått här. Samtidigt som man vill veta mera, är det också lite spännande att man faktiskt nästan inget vet.
 
Kronoby Österbotten sevärdheter - Påras kapell
 
återupplivad kyrkohistoria i Österbotten - Påras kapell i Kronoby
Sparsmakad inredning, men desto häftigare tak!
 
 
MÖRK TURISM I KRONOBY - KORPHOLMENS SPETÄLSKEHOSPITAL
 
Blotta namnet får en att avstå från att vilja slå upp ett tält och campa här en natt. Hur många människor som avlidit och begravts har jag inte hittat någon information om. Här vandrar säkert många rastlösa själar, på en plats som var verksam från 1600-talet ända in på 1800-talet och även kallats Dårholmen. Förutom leprasjuka har man även isolerat och behandlat mentalt sjuka människor (då kallat "huvudsvaga"), fattiga, funktionshindrade, blinda, "förlamade krigsmän" m.fl. Alla som man inte tyckte skulle synas och vistas i samhället kanske man kan säga.
 
På den tiden fanns det enbart två spetälskehospital i Finland, det andra fanns någonstans i södra Finland. Hospitalets bebyggelse skadades av ryssarna under Stora ofreden och klockstapelns klockor togs som krigsbyte. Under 2000-talet har man uppfört en ny kyrka och klockstapel som motsvarar den som en gång fanns där och man har även utfört arkeologiska utgrävningar där för att kartlägga området. Den gamla begravningsplatsen finns bevarad bredvid kyrkan.
 
dark tourism / mörk turism i Finland, Österbotten - Korpholmens spetälskehospital i Kronoby
Det var lite spännande att gå bland dessa kors.
 
kyrkor i Österbotten - Korpholmen / dårholmen i Kronoby
En del av kyrkobyggnaden, som vi tyvärr inte slapp in i då de inte längre hade sommaröppet. Man fick kika i fönster istället men jag lyckades inte särskilt bra med att fota insidan av kyrkan. Altaret och Jesu kors kan skymtas men i övrigt blev det mest reflektioner från utsidan.
 
 
FINLANDS MINSTA STENKYRKA FINNS I SÅKA
 
Såka är en by som hör till Kokkola (Karleby på svenska men även bland oss svenskspråkiga tycks Kokkola vara den vanligare benämningen på staden). Hur som helst, där hittar man Övre-Såka stenkyrka som sägs vara Finlands minsta stenkyrka och vars dörrar alltid står öppna för besökare. Eftersom man måste betona att det är den minsta stenkyrkan antar jag att det alltså finns en kyrka i Finland som är ännu mindre, även om det är lite svårt att föreställa sig. Kyrkan byggdes på talko och var Leena Harjunpääs födelsedagsgåva till sin make på hans 50-årsdag. Kyrkan är en miniversion av den medeltida kyrkan i Pyttis där maken Martti Nykänen jobbade som präst innan paret flyttade till Österbotten. På Marttis 60-års dag fick han klockstapeln i present.
 
Övre-Såka stenkyrka i Österbotten, Finland - Finlands minsta stenkyrka
Kokkola Såka Österbotten: sevärdheter: Finlands minsta stenkyrka
Jag poserar vid kyrkan och klocktornet för att man ska få en bättre bild av storleksskalan.
 
Övre Såka kyrka - närturism i Kokkola Österbotten Finland
 Inuti hittar man intressanta takmålningar och en fattiggumma.
 
Ylisokojan kivikirkko, Kokkola, Pohjanmaa - Suomen pienin kivikirkko
annorlunda sevärdheter i Österbotten, Finland - Finlands minsta stenkyrka, Noas ark och skulpturer i Såka, Kokkola
På gården finns även skulpturer av människor och djur, samt Noas ark som byggdes som en lekstuga för barnbarnen. Jag älskar när folk vågar vara lite excentriska!
 
Vilken är den coolaste sevärdheten som du besökt i din närmiljö?
 
Taggar: närturism, sommar 2020, staycation, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Vilken fin och annorlunda plats! Vi har också sett oss om i närområdet i år, mer spännande än väntat :)

Svar: Ja alla platser var väldigt intressanta, visste inte att det fanns sådant häromkring.:)
Maria

skriven
#2: Matilda

Det här är så nära mina hemtrakter man kan komma. Endå är det åratal sedan jag besökt Pauanne och spätelskehospitalet. Påras kapell har jag aldrig besökt, bara kört om, och jag visste inte att Finlands minsta stenkyrka fanns i Såka. Så nu har jag ännu större orsak att turista i mina barndoms hemknutar. Tack för tipsen och ett intressant inlägg!

Svar: Det är lätt att man glömmer eller tar för givet vad som finns i ens närhet :) Såka kyrkan kan jag väldigt varmt rekommendera!
Maria

skriven
#3: hopihopi

Om jag inte minns helt fel så är Själö på Nagu det andra spetälskehospitalet i Finland. Där "behandlades" sedan också mentalsjuka, mycket kvinnor och de svaga i samhället. Nu är det flera år sedan jag besökte stället, men det hör verkligen till min närmiljö och något jag borde besöka igen. Speciellt efter att jag läst Johanna Holmstöms bok, Själarnas ö. Rekommenderas!

Svar: Jo det borde stämma, Själö låter bekant :) Tack för boktipset!
Maria

skriven
#4: Bland Kastruller och Vinglas

Mång intressanta platser. Spöken såg ju mystisk och sagolik ut som mtad ur en saga
Begravningsplatsen med kursen både vacker och kuslig. Var igår på en historisk vandring pä Sankt Lars i Lund/ Skåne. Ett gammalt mentalsjukhus från 1800 talet som verkade fram till för några år sedan. Begravningsplatsen där var 2000 omärkt gravar. eller rättare sagt den var märkt med en plåtblomma med ett nummer och bokstaven K eller M för vilket kön man var. Oönskade bortglömda personer ingen ville kännas vid
Kram Kajsa

Svar: Ja verkligen intressant! Det var definitivt något småkusligt över den begravningsplatsen.. Låter väldigt intressant med historisk vandring, jag var en gång på vikingavandring i Vallentuna.
Maria

skriven
#5: Jossus Travelpics

Vilken ryslig historia hospitalet har. Kan tänka mig att den sk. behandlingen mot psykiskt sjuka på den tiden snarare försämrade deras hälsa, eller kanske tog livet av dom.

Svar: Ja verkligen, föreställer mig att de som behandlades eller förvarades där inte hade världens roligaste liv..
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :