bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fyra coola sevärdheter från Kaustby till Kokkola

När jag i somras spenderade några dagar hos mamma som nyligen flyttat till sin fästman på en ort nära Kokkola så passade jag förstås på att närturista i området. Jag hade tagit reda på några intressanta platser, planerade dagarna och mamma och H hängde mest med. Här samlar jag några av platserna vi besökte, med betoning på kyrkligt samt en gnutta mystik och dark tourism.
 
 
GÖMDA OCH GLÖMDA PAUANNE I KAUSTBY
 
Denna märkliga plats är väl undangömd, och halvt bortglömd. I slutet av Pauanteentie inne i skogen som vid första anblick inte ser ut att leda till något intressant alls hittar man ett område med övergivna märkliga byggnader. Beläget uppe på Puhkionkallio har detta fungerat som ett centrum för helare och alternativa folkläkare. Området byggdes på 80-talet och arkitekturmässigt sägs husen delvis ha inspirerats av Kalevala. På grund av ekonomiska bekymmer har det snarare varit något av en mystisk spökby sedan 90-talet och dessutom blev Pauannes bastubyggnad svårt brandhärjad av ett blixtnedslag.
 
Får se om Pauanne återuppstår en vacker dag, kanske som ett sorts kulturcenter?
Tack till Vackra lilla vardag som inspirerade mig till att söka upp denna plats!
 
spännande besöksmål i Österbotten - övergivna hus med speciell arkitektur i skogen i Pauanne, Kaustby
Arkitekturen känns dels ålderdomlig, dels lite mystisk och sagolik.
Pauanne Kaustby - annorlunda besöksmål i Österbotten
sevärdheter i Kaustby Österbotten - Paunne, tidigare center för självlärda helare
Min favoritdörr, känns som att en trollkarl kunde ha bott här.
 
upptäcktsfärd Paunne, Puhkionkallio, Kaustby - Finland
Pauanne i Kaustby - intressanta platser i Österbotten, Finland
Jag kikade in genom ett av fönstren i vad som ser ut att vara huvudbyggnaden högst upp på kullen. Där hittade jag ett litet rum med massor av spännande objekt som eggade fantasin.
 
gömda platser som få känner till i Österbotten Finland - Pauanne, Kaustby
Delar av den nedbrunna bastubyggnaden, med delvis förkolnat tegel. Jag antar att rasrisken är överhängande så vågade inte bege mig in i byggnaden.
 
 
PÅRAS KAPELL - EN PLATS MED OVISS HISTORIA
 
Här stod i tiderna den första kyrkan i Kronoby socken, eller åtminstone tror man det. Det kapell som nu står här byggdes med hjälp av talko och invigdes 2012. Innertaket har målats såsom man antar att taket såg ut i den forna byggnaden. I övrigt verkar man inte veta så mycket om det ursprungliga kapellet som stått här. Samtidigt som man vill veta mera, är det också lite spännande att man faktiskt nästan inget vet.
 
Kronoby Österbotten sevärdheter - Påras kapell
 
återupplivad kyrkohistoria i Österbotten - Påras kapell i Kronoby
Sparsmakad inredning, men desto häftigare tak!
 
 
MÖRK TURISM I KRONOBY - KORPHOLMENS SPETÄLSKEHOSPITAL
 
Blotta namnet får en att avstå från att vilja slå upp ett tält och campa här en natt. Hur många människor som avlidit och begravts har jag inte hittat någon information om. Här vandrar säkert många rastlösa själar, på en plats som var verksam från 1600-talet ända in på 1800-talet och även kallats Dårholmen. Förutom leprasjuka har man även isolerat och behandlat mentalt sjuka människor (då kallat "huvudsvaga"), fattiga, funktionshindrade, blinda, "förlamade krigsmän" m.fl. Alla som man inte tyckte skulle synas och vistas i samhället kanske man kan säga.
 
På den tiden fanns det enbart två spetälskehospital i Finland, det andra fanns någonstans i södra Finland. Hospitalets bebyggelse skadades av ryssarna under Stora ofreden och klockstapelns klockor togs som krigsbyte. Under 2000-talet har man uppfört en ny kyrka och klockstapel som motsvarar den som en gång fanns där och man har även utfört arkeologiska utgrävningar där för att kartlägga området. Den gamla begravningsplatsen finns bevarad bredvid kyrkan.
 
dark tourism / mörk turism i Finland, Österbotten - Korpholmens spetälskehospital i Kronoby
Det var lite spännande att gå bland dessa kors.
 
kyrkor i Österbotten - Korpholmen / dårholmen i Kronoby
En del av kyrkobyggnaden, som vi tyvärr inte slapp in i då de inte längre hade sommaröppet. Man fick kika i fönster istället men jag lyckades inte särskilt bra med att fota insidan av kyrkan. Altaret och Jesu kors kan skymtas men i övrigt blev det mest reflektioner från utsidan.
 
 
FINLANDS MINSTA STENKYRKA FINNS I SÅKA
 
Såka är en by som hör till Kokkola (Karleby på svenska men även bland oss svenskspråkiga tycks Kokkola vara den vanligare benämningen på staden). Hur som helst, där hittar man Övre-Såka stenkyrka som sägs vara Finlands minsta stenkyrka och vars dörrar alltid står öppna för besökare. Eftersom man måste betona att det är den minsta stenkyrkan antar jag att det alltså finns en kyrka i Finland som är ännu mindre, även om det är lite svårt att föreställa sig. Kyrkan byggdes på talko och var Leena Harjunpääs födelsedagsgåva till sin make på hans 50-årsdag. Kyrkan är en miniversion av den medeltida kyrkan i Pyttis där maken Martti Nykänen jobbade som präst innan paret flyttade till Österbotten. På Marttis 60-års dag fick han klockstapeln i present.
 
Övre-Såka stenkyrka i Österbotten, Finland - Finlands minsta stenkyrka
Kokkola Såka Österbotten: sevärdheter: Finlands minsta stenkyrka
Jag poserar vid kyrkan och klocktornet för att man ska få en bättre bild av storleksskalan.
 
Övre Såka kyrka - närturism i Kokkola Österbotten Finland
 Inuti hittar man intressanta takmålningar och en fattiggumma.
 
Ylisokojan kivikirkko, Kokkola, Pohjanmaa - Suomen pienin kivikirkko
annorlunda sevärdheter i Österbotten, Finland - Finlands minsta stenkyrka, Noas ark och skulpturer i Såka, Kokkola
På gården finns även skulpturer av människor och djur, samt Noas ark som byggdes som en lekstuga för barnbarnen. Jag älskar när folk vågar vara lite excentriska!
 
Vilken är den coolaste sevärdheten som du besökt i din närmiljö?
 
Taggar: närturism, sommar 2020, staycation, this is finland, Österbotten;

Fantasiresor i köket - Israel

När jag reste till Israel och Palestina så tog jag med mig hem en påse ptitim, även kallat israelisk couscous eller pärlcouscous. Egentligen är det en sorts pasta i form av små kulor, som utvecklades i Israel under 50-talet när det rådde brist på ris. Väldigt omtyckt av barn, men naturligtvis kan man också laga läckra vuxenvarianter av detta.
 
Häromdagen använde jag upp det sista jag hade hemma och utgick denna gång från ett one pot-recept som jag hittade hos Jamie Geller, fast med ett par egna modifikationer. Kan varmt rekommendera att använda ptitim som råvara ifall man råkar få tag på det någonstans!
 
israeli cuisine ptitim couscous ideas / one-pot recept matinspiration från olika länder: Israel pärlcouscous
 
Jag stekte sötpaprika, purjolök, chiliflingor och sedan vitlök i både smör och olivolja. Sedan hällde jag i ptitim och lite mer olivolja och rörde om tills det fått en lätt rostad ton.
fantasimatresor matlagning - ptitim israelisk mat
Jag kokade det ca 6 minuter i vatten och sedan kryddade jag med salt och peppar samt rörde i grana padano (istället för parmesan) och spenat. La på lite extra parmesan vid servering. Smaklig måltid, eller kanske jag hellre ska säga beteavon!
 
Har du på sistone lagat något speciellt gott, annorlunda eller bara testat något nytt?
Annat jag testat i fantasimatreseväg är t.ex. italienskt, indiskt och cevapcici-burgare á la Balkan.
Taggar: fantasiresa, matlagning, matrecept;

En turistisk dag i Kristinestad

Kristinestad är en mysig liten cittaslow-stad i Österbotten som jag har velat besöka ett tag. Nu i sommar blev det äntligen av. För de som inte är bekanta med begreppet cittaslow så är det en organisation som startade i Italien och konceptet går ut på att man strävar efter att sakta ner tempot och skapa en mer avslappnad och trivsam atmosfär. Det i sin tur ska innebära högre livskvalitet för dess invånare och göra orten mer attraktiv att bo på. För att en stad ska få vara med i detta nätverk får den ha högst 50 000 invånare. Inget problem att platsa där för lilla Kristinestad som inte har mer än kring 6500 invånare.
 
Staden grundades av greve Per Brahe år 1649 och är idag en av Finlands bäst bevarade trästäder. Att det är havsnära gör bara staden ännu härligare. Mer info om denna fina plats finns på Visit Kristinestad.
 
vackra kyrkor i Finland - Ulrika Eleonora kyrka i Kristinestad, Österbotten
Vackra Ulrika Eleonora kyrka från år 1700 hör till stadens äldsta byggnader. 
besöksvärda kyrkor i Österbotten Finland: Ulrika Eleonora kyrka
gamla kyrkor - Österbottens vackraste kyrkor - Ulrika Eleonora kyrka i Kristinestad
Speciellt på insidan märker man att kyrkan har år på nacken. Kanske den känns något ruggig och sliten för att den enbart används sommartid och därför antagligen inte hålls varm om vintrarna?
 
sevärdheter Kristinestad - rådhuset
Uppför kullen i ändan av Rådhusgatan som känns lite som stadens huvudgata hittar man det stiliga rådhuset.
 
trähusstad i Finland - Kristinestad Österbotten
Kring stadens centrum finns mysiga gator kantade med gamla trähus. Tack vare att staden aldrig drabbats av några större eldsvådor så är stadsplanen i stort sett densamma än idag.
sevärdheter i Kristinestad Österbotten - trähuskvarteren
fönsterprydnader - Visit Kristinestad
trähusidyll i Finland - Kristinestad med gamla byggnader
Jag hittade en gammal gård som nästan gav känslan av ett stycke landsbygd mitt i stan.
sevärdheter Kristinestad - Kattpiskargränden
Kattpiskargränden fanns naturligtvis på min checklista. Det är en av Finlands smalaste gator och det är lite oklart varför gränden fått sitt namn. Men här verkar det inte finnas några kattpiskare, snarare verkar de som bor här ta kattemat på ganska stort allvar. Någon livs levande katt råkade jag inte stöta på, men väl en del kattskyltar och andra kattiga utsmyckningar.
Kattdekorationer i Kattpiskargränden, Kristinestad
Visit Kristinestad - Kattpiskargränden
en av Finlands smalaste gator i Kristinestad - Kattpiskargränden
 
trähus arkitektur i Kristinestad, Österbotten
Jag fortsatte vandra vidare på närliggande gator och beundrade vacker arkitektur och roliga detaljer.
detaljer gatufotografering i Kristinestad, Finland
 
kyrkor i Finland - Nya kyrkan i Kristinestad
Jag nämnde tidigare att den gamla kyrkan enbart är i bruk sommartid. Det innebär förstås att det måste finnas en modernare kyrka som används året runt. Nya kyrkan (ja, den heter faktiskt så) invigdes 1897 och är i nygotisk stil. Den ser så fräsch ut med sitt blänkande tak att man kunde tro den är betydligt nyare.
 
havsnära i Kristinestad, Österbotten Finland
Kristinestad är havsnära och stadskärnan löper längs ett fint sund med gott om småbåtsplatser.
 
turista i Kristinestad Österbotten Finland - mysiga caféer och butiker
Intill salutorget hittade jag mysiga café Kaakku i Handelshuset Corner. Där fanns även en liten butik med trevliga saker. En av de ljuvliga handgjorda tygväskorna med katter fick följa med mig hem som en souvenir och minne av dagen.
 
Det finns säkert en del annat att upptäcka kring Kristinestad, så kanske det blir ett återbesök någon gång då jag har ännu mer tid på mig. Har du besökt Kristinestad, eller något annan söt småstad? Kanske rentav en cittaslow-stad?
Taggar: närturism, semester, sommar 2020, this is finland, Österbotten;