bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Drömmen om mormorsstuga blev (typ) sann

Jag har ganska länge tänkt att om jag någonsin skulle bo i ett eget hus i Finland så skulle det gärna få vara vad vi i Finland kallar för "mummonmökki" (mormorsstuga). Jag tror ni vet vad jag menar, gärna ett rödmålat trähus med vita knutar, inte så många kvadrat men med en mysig liten vindsvåning. En liten trädgård runtom som inte kräver så mycket arbete. På en lugn plats såklart, kanske intill en skogsdunge.
 
mormorsstuga i Finland
 
Det känns inte aktuellt just nu att äga en egen bostad, men däremot blev jag i somras ganska spontant delägare i en sommarstuga. Så en lightversion av min dröm blev därmed sann! En ljusglimt under ett år som detta. Först hängde jag bara med på en första titt av ren nyfikenhet och efter att ha sett stugan gick jag spontant med på att bli delägare om budgivningen gick bra och vi inte hittar några problem med stugan. Otroligt nog var vi de enda som kommit med bud och därmed accepterade säljarna ett väldigt lågt pris, så det blev ett riktigt kap minst sagt. Det är från början en 1800-tals stockstuga som restaurerats och byggts ut med några kvadrat på sidan.
 
mummonmökki / sommarstuga i Österbotten, Finland
 
När vi väl hade nycklarna i handen så var jag snabb att inviga stugan för en första riktig övernattning i början av juli. Och sen har det blivit en natt eller två här och där när det passat mitt arbetsschema och vädret har varit lämpligt. Egentligen trivs jag bäst här när det är en aning svalare, eftersom det inte är lika mysigt om det är för varmt för att elda i öppna spisen. Det vore härligt att testa vara här en vacker vinterdag, men återstår att se om den lilla vägen är i tillräckligt körbart skick även under vinterhalvåret.
 
sommarstugemys i coronatider
Några mysbilder från morgonstund på verandan, bokläsning i dagsljus och kvällsmys i mörkret. När nätterna blivit tillräckligt mörka har jag fått njuta av en fantastisk stjärnhimmel, och tystnaden om kvällarna är härligt öronbedövande. 
 
Nedan följer en liten husvisning:
 
inredning sommarstuga
mormorsstuga sommarstuga
I det lilla rummet längre bort finns en köksvrå (se bilden nedan till höger) och till höger om den en liten bastu.
 
mummonmökki villa
Vi har varken el eller rinnande vatten. Då är det mycket praktiskt med ett gammaldags hederligt "kylskåp" under golvet som duger riktigt bra till att hålla maten sval. För säkerhets skull förvarar jag också maten i en liten kylväska.
 
sovloft sommarstuga
Det mysiga sovloftet med det blåmålade golvet som jag gillar skarpt.
 
sommarstuga inredning
sommarstuga inredningsdetaljer
sommarstugeliv
Kring villan finns det vackra utomhusmiljöer, perfekt för promenader!
 
natur i Finland
nordisk finländsk sommar
Jag har också uppskattat att se årstidernas skiftningar från sommar till höst. De blommande rosenbuskarna framför huset och när jag överraskades av solmogna smultron som tydligen växer på baksidan. Den lilla ödlefamiljen som huserade under trappan på sensommaren och älgmöten mot höstkanten. De vackra omgivande lövträdens färgexplosion i bästa hösttid och dimmiga morgnar.
 
nordisk finländsk höst på sommarstugan
 
Har du tillgång till en sommarstuga eller någon annan trevlig tillflyktsort?
Taggar: sommarstuga, staycation, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Eva på rucksack

Så mysigt! Grattis! Jag är också sugen på att hitta ett eget litet hus, men det perfekta huset har ännu inte dykt upp :)

Svar: Tack så mycket :) Hoppas du hittar ditt drömhus snart!
Maria

skriven
#2: Ann

Men jag dööör, så charmigt! :D
Jag förstår att du är supernöjd med ditt köp, vilket underbart ställe att ha som tillflyktsort. Grattis!

Svar: Verkligen jättecharmig stuga :) Tack!
Maria

skriven
#3: Mia

Vilken gullig stuga! I nuläget är en sommarstuga inget vi funderar på (tycker det räcker med ett stort hus med stor trädgård att ta hand om...), men det där såg verkligen tilltalande ut!

Svar: Jag förstår att det räcker med ett hus, ibland tycker jag det räcker med en hyreslägenhet :D Men som tur är det ju inte bara jag som ska sköta denna sommarstuga.
Maria

skriven
#4: Annie - Stora Små Äventyr

Men åh vad mysigt det där såg ut! :D Superfin liten stuga :D
Vi har en stuga i Stockholms skärgård :)

Svar: Verkligen mysigt! Det låter underbart att ha en skärgårdsstuga också! :)
Maria

skriven
#5: FREEDOMtravel

Men oj vad roligt!!! Grattis! Och så mysigt det ser ut!! :)

Svar: Tack så mycket :) Det är verkligen mysigt!
Maria

skriven
#6: Veiken

Vilket litet sagohus. Så mysigt. Perfekt för rekreation och mys. Sommartid i alla fall. Huset ser större ut på insidan än på utsidan! :)

Svar: Jo det kan hända att insidan ser något större ut. Allrummet är ganska rymligt och även på loftet finns det rum för flera personer att sova :)
Maria

skriven
#7: Jossus Travelpics

Så himla mysigt. Farfar i Finland har en stuga där vi spenderat en del somrar. Träväggar och trägolv, ödlorna, naturen... dina bilder får mig verkligen att minnas och längta tillbaka till somrarna i stugan.

Svar: Men vad härligt att mina upplevelser påminner om de som du haft! :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :