bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

12 öar jag besökt

4000mil bloggade nyligen om de skönaste öarna att besöka i världen. Då började jag fundera kring vilka öar jag själv besökt i världen och vips var en bloggidé född! Så här kommer 12 av de öar som jag besökt, från Norge till Australien.
 
islands to visit - Tenerife, Canary Islands / besöksvärda öar: Teneriffa Kanarieöarna
Icod de los Vinos & Anagabergen i norr
 
Teneriffa
På denna kanarieö har jag turistat, gjort praktik och varit bosatt av andra skäl. Jag har sammanlagt spenderat närmare ett år där och därmed har jag haft tid att utforska ön en del. Jag fick inse att det finns oändligt mycket att se och göra på enbart 2,034 km² med sina spännande mikroklimat. Söta byar och småstäder, vacker arkitektur, fina stränder och vilda kuster, höga berg, frodiga dalar och vulkanlandskap. 
[Läs mer om Teneriffa här]
 
öar i Skandinavien - Hovedøya Norge
Hovedøya, Norge
Denna norska ö strax utanför Oslo är liten, gåvänlig och idyllisk. En perfekt halvdagstur från huvudstaden och ön erbjuder badmöjligheter, spännande klosterruiner, promenader i naturen och ett café/matställe.
 
islands in Croatia - Šolta near Split
Šolta
 
Kroatien: Šolta och Lokrum
I Kroatien har jag besökt två öar: Šolta är den närmsta ön utanför Split, som jag valde för att den verkade lugnare och turistfattigare än de andra öarna. Här hittade jag en liten människogles strand med ett av de klaraste vatten jag någonsin upplevt. Själva stranden var dock tyvärr rätt så skräpig, men i vattnet fiskade jag enbart upp en tom plastflaska så själva havet kändes rent.
 
Lokrum är den lilla ön utanför Dubrovnik. Den är så liten att man lätt traskar runt den. Det finns ändå flera sevärdheter och badplatser här så man spenderar lätt en hel dag här. Speciellt gillade jag badhålet Mrtvo More. Andra sevärdheter är t.ex. klosterruiner, den makalösa utsikten från öns högsta punkt, botaniska trädgården och påfåglarna.
 
[Läs mer om Šolta och Lokrum här]
 
Islands in Croatia - Lokrum near Dubrovnik
Utsikten från Lokrums nästan högsta punkt.
 
Sentosa Island, Singapore
På bilden en hängbro som går från huvudön Sentosa till den konstgjorda miniön Palawan.
 
Sentosa, Singapore
Sentosa är en liten ö i önationen Singapore. I anknytning till ön finns även den konstgjorda miniön Palawan som man skymtar på bilden ovan. Så tre öar på en gång, kan man ju säga. Vattnet var grumligt och inte så härligt (nästan pissvarmt, som det tydligen brukar vara på dessa breddgrader), men de konstgjorda stränderna är fina och ön känns lyxig och exotisk på många sätt. Förutom strandhäng kan man även bl.a. göra en del saker på Resorts World Sentosa-området, t.ex. besöka Universal Studios temapark eller frossa i godis i butiken Candylicious.
 
ko lan, island near Pattaya and Bangkok - Thailand
Ko Lan, Thailand
En thailändsk ö utanför Pattaya som även kan kallas Koh Larn (med mest sökresultat på google) eller Coral Island. En fin liten ö med en huvudby på ena sidan och en annan liten by (eller kanske snarare turiststråk) på andra sidan ön. Det finns ett flertal stränder att välja mellan men förutom strandhäng och vattenaktiviteter så finns det inte så mycket att göra på denna ö. Mat och dryck kan man förstås njuta av, och kanske lite djungeltrek. Men några fysiska ansträngningar kände jag inte för här utan jag satsade på en ny strand per dag under de tre heldagar jag spenderade här.
[Läs mer om Koh Larn här]
 
 
Och så Australien, sist men inte minst. Det är här som jag har besökt merparten av mina öar, sex styckna om jag inte har glömt någon. Australien är ju så stort i sin helhet att landet snarare bör betraktas som en kontinent än som en ö, så därför finns inte Australien som land med på listan.
 
Tasmania - islands of Australia
Tasmanien
Tasmanien är en egen delstat och Australiens största ö. Den sägs även vara på plats 26 bland världens största öar. Det förvånar mig inte, för vi spenderade ungefär fem dagar att köra runt och undersöka denna ö, och vi hade lätt kunnat spendera många dagar till för att verkligen hinna se och uppleva allt som är värt att se där. Med sitt väldigt varierande landskap från berg som under delar av året är snötäckta och kall regnskog till vackra sjöar, inlandsbush och närmast tropiska stränder tycker många att det är något av en miniatyrversion av Nya Zeeland.
[Läs mer om Tasmanien här]
 
islands in Victoria, Australia - Phillip Island
Phillip Island
En betydligt mindre ö där vi klarade oss hyfsat bra med en dag (inräknat körtiden från och till Melbourne). Finns i delstaten Victoria och är välkänd för sin pingvinparad. Men vi satsade på att köra runt på egen hand och kolla in naturen istället, som är vacker och vild.
 
Fraser Island
Detta är världens största sandö, över 120 km lång. Det sägs också vara världens sista plats där man finner enbart renrasiga dingohundar. Här krävs fyrhjulsdrift och sandstränderna fungerar nästan som en highway. Men tidvattnet kan vara förrädiskt och många bilar har fått ge vika för naturen då man inte varit tillräckligt uppmärksam. Lake McKenzie är en av de många spännande och unika platser som finns här, med skiftande toner i vattnet och vit kiselsand. Det världsberömda skeppsvraket SS Maheno får man såklart inte heller missa. Här behöver man ca. 3 dagar för att hinna undersöka ön lite ordentligare. Vi spenderade två nätter där och en extra dag hade faktiskt inte varit illa alls.
[Läs mer om Fraser Island här]
 
islands in Queensland, Australia - Whitsunday Island
Whitsunday Island
En riktig paradisisk ö i vanliga fall, men tyvärr rätt så härjad av orkanen Debbie som drog fram bara veckor före min ankomst. När jag väl var där så var vattnet grumligt, mycket koraller förstörda och de lummiga träden var kala och bruna. Men den vita sanden var precis lika vit som alltid, och vattnet hade fortfarande sin turkosa färg! Från Airlie Beach tur-retur tog det mig två dagar och en natt på segelbåt att ta mig till höjdpunkten Whitehaven Beach, med ett par stopp på vägen för snorkling m.m. Jag antar att naturen fått återhämta sig åtminstone delvis sedan jag var där och ön borde gissningsvis ha fått tillbaka sin grönska och vattnet sin klarhet.
 
Islands in Queensland Australia - Magnetic Island
Magnetic Island
En perfekt ö om man vill ha lite lugn och ro på en halvtropisk ö. Man klarar sig helt ok på två-tre dagar här och man kan bland annat vandra, kolla på koalor och söta klippkängurur (rock wallabies), bada och snorkla, samt hyra en Mini Moke att ta sig runt ön med.
 
Islands near Perth in Western Australia - Rottnest Island
Rottnest Island
Den absolut viktigaste orsaken till att besöka denna ö är naturligtvis för att få uppleva de fantastiska vildtama leende quokkorna (kortsvansvallby). Men själva ön är också oerhört vacker med sitt otroligt turkosa vatten och vita stränder. Ön lämpar sig perfekt för en heldagstur då den med sina 19 km² går att cykla runt på inte så många timmar. Sen vill man förstås göra en massa stopp överallt så därför behövs ändå en hel dag för att upptäcka ön.
 
VILKA ÖAR HAR DU BESÖKT? VILKA ÄR DINA FAVORITER? VILKEN AV DESSA ÖAR OVAN SKULLE DU HELST VILJA BESÖKA?
 
Taggar: reseinspo, resigt, resmål, resor;

Kommentarer :

#1: Annie - Stora Små Äventyr

Kul att läsa om och se bilder ifrån de olika öarna :)
Jag har besökt många öar i Stockholms skärgård. Men utomlands är det nog bara Menorca, Koh Lanta, Kreta, Rhodos och Phuket. Om inte hela Island och Cypern räknas som öar också :)

Svar: Åh javisst, jag har också besökt en ö i Stockholms skärgård, och även Göteborgs skärgård :) Island och Cypern kan väl också räknas tycker jag.
Maria

skriven
#2: Hilma

Åh vad ressugen jag blev nu! Vill så gärna åka ut och upptäcka världen :) Vilka fantastiska bilder!

Svar: Tack ska du ha :) Ja det är ganska lätt att titta på resebilder och drömma sig bort och glömma allt vad som heter corona :)
Maria

skriven
#3: Veiken

Det bästa med öar är att det är vatten runt om. Aldrig långt till bad och strand. Dina bilder gör mig så sugen på att resa. Det får nog bli till öar i Göteborgs skärgård, som jag äskar!

Svar: Ja åtminstone vad gäller öarna som är hyfsat små så är det aldrig alltför långt till havet :) Göteborgs skärgård har jag också besökt, jättefint!
Maria

skriven
#4: Hilma

Hoppas du har det bra fina du <3

Svar: Jo tack det är bara fint :)
Maria

skriven
#5: Ditte

Öar är en stor favorit hos mig. Och av de du har med på din lista här så har jag besökt Fraser Island, men i sig är ju hela Australien en gigantisk ö.- Och här har vi rest runt en del. Var bla. också till Barriärrevet. Många öar där.
Koh Lan, Sentosa,Palawan,Hovedöja och Teneriffa har vi gemensamt. I Kroatien har jag seglat en del så då blev det många öar att besöka.
Svårt att välja en favorit för alla är så olika. Men en ö är alltid en ö var i världen den än finns. Och öar gillar jag verkligen.

Svar: Vad roligt att vi har så många gemensamma öar :) Speciellt Koh Lan kanske som inte verkar va den vanligaste thaiön som skandinavier besöker :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :