bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Vårig vandring i Monäs

För någon vecka sen ville en vän ha med mig på vandringstur, så vi mötte upp varann och så testade vi en av de flera lederna som finns i Monäs/Storsand. Vi gick dock inte riktigt hela, utan började från ett annat håll och gick först till en scoutstuga som vi spanade in innan vi (jag, vännen och hennes ena dotter) fortsatte gå så långt vi kände för helt enkelt. Efter några kilometer vände vi tillbaka och så tog vi en ordentlig paus vid scoutstugan med medtagen dryck och ätbart innan vi gick den sista biten tillbaka till bilen. Det var underbart väder denna dag - behagligt i luften, en del sol och fåglarna kvittrade ivrigt omkring oss. En underbar skogsbadssession, kan man väl också beskriva det som. Här kommer några foton från vår skogstur.
 
Övervägande tallskog och rödtonade stigar är hur vackert som helst.
 
Ladon, vandringsled scoutstuga monäs
Skylt som visar vägen till Ladon, eller scoutstugan.
 
scoutstuga monäs österbotten
Inuti fanns en gästbok, lite stormlyktor, en kortlek m.m. I princip ska man väl kunna sova här, men man kanske helst gör det under den myggfria delen av året eftersom stugan inte är så tät.
 
barnvänliga vandringsleder med tema österbotten Finland
En rolig grej med denna vandringsled är att det nu som då dök upp lappar med olika fysiska övningar som man kunde utföra om man ville. Vi kände oss inte så pass hurtiga, men jag gillar när vandringsleder har ett genomlöpande tema som tillför något lite mer unikt.
 
skägglav natur österbotten monäs
Skägglav tyder på bra luftkvalitet.
 
Man borde ta sig tid att krama träd oftare. Faktiskt så känns det fint, man stannar upp och kommer extra nära naturen på något sätt.
 
En liten bäck som vi korsade.
 
mitt österbotten, monäs / this is finland
Tillbaka till stugan då, där det även fanns en eldplats på ett ganska stort öppet område. Vi nöjde oss dock med att sitta på "bänkarna" och dricka te och läsk samt äta lite gott. Darwin-muggen hade jag såklart med. Här hade det varit härligt att tälta en natt. 
Under vandringen såg vi lite småfåglar, och en sällsynt röd hoppetossa som jag fångade på bild.
 
Har du vandrat i Monäs? Vilken är din senaste vandring?
Taggar: Nykarleby, finlandssvenska bloggare, staycation, vandring, vandringsleder, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Ann

Vi hade också vår, igår :P
Idag på morgonen var det ett riktigt höstväder, regn och blåst, men det övergick snabbt till vinter med snöfall :D Maj känns lite nyckfull i år :D

Svar: Roligt att ha vår hela 1 dag xD Idag har det haglat och åskat lite här, det känns ju åtminstone betydligt somrigare än snö, även om det fortfarande inte är särskilt varmt..
Maria

skriven
#2: Biggeros

Här har vi inte kunnat vandra i skogen och det har heller inte varit väder för att vara ute. Så mysigt att vandra på den röda leden bland täta träd. Inte minst att rasta vid en mysig rastplats med gofika=) Kängtar tills den tiden kommer. Trevlig fredag <3

Svar: Hoppas ni får börja röra er fritt utomhus snart, men det är väl på gång med lättnader på den fronten, eller?
Maria

skriven
#3: TravelAnna

Vilken fin skogsvandring! Nej, där jag har inte varit.
"Skogsbad", det var ett mycket bra och träffande ord.

Under lunchrasterna brukar jag gå en runda i skogen bakom mitt kontorshotell, nu senast i dag. Det är verkligen som balsam för själen att gå i skogen!

Svar: Ja jag älskar den relativt nya (?) termen skogsbad :) Härligt att kunna ta en snabb skogspaus under arbetsdagen, det bidrar säkert till att man orkar bättre och blir mer kreativ också :)
Maria

skriven
#4: Emma Engström

Vilka fantastiska intryck man måste ha fått, älskar verkligen naturen och att gå där! Låter helt magiskt tycker jag <3 KRAM

Svar: Verkligen jättefint ställe och så var det så härligt väder den dagen också :)
Maria

skriven
#5: TravelAnna

Jag var tvungen att googla lite på skogsbad! Konceptet kommer från Japan och har funnits länge: https://utemaningen.se/nyborjarens-guide-till-skogsbad/ Det är väl mer här i Norden som det känns relativt nytt. :)

Svar: åh är det från Japan! Fast kanske jag har läst om det i tiderna. Tycker det börjar bli ett relativt vedertaget uttryck i Finland redan (metsäkylpy heter det på finska), åtminstone bland oss skogsmullar ;)
Maria

skriven
#6: TravelAnna

Hej igen! Ja, nu när jag tänker efter så har jag allt hört om skogsbad här i Sverige också. :) Även jag älskar skogen: Jag har en fot i naturen och en fot i stadsmiljö!

Svar: Natur och stad - det bästa av två världar :) Fast natur är kanske snäppet bättre <3
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :