bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

12 sevärdheter i Oslo

Igår den 17 maj firade Norge sin nationaldag (eller mer exakt grundlagsdag). Jag tänkte lite så här i efterskott uppvakta landet genom att samla ihop tips på saker att göra i huvudstaden Oslo, som jag besökte för ett par somrar sen. En stad som jag trodde skulle kännas lite trist, men det var faktiskt en intressant och ställvis väldigt mysig stad fick jag konstatera! Du kan klicka på rubrikerna i inlägget för att läsa mera om platserna jag besökt.
 
MYSIGA TRÄHUS I KAMPEN
Stadsdelen Kampen som jag skulle vilja bo i om jag någonsin skulle flytta till Oslo. Trähus dominerar och det verkar vara ett riktigt lugnt och mysigt område, samtidigt som det är inom gångavstånd till stadens centrum. Lite av Oslos "gamla stad". Hälsa gärna på katterna som strosar runt.
 
oslo places to visit - Kampen wooden houses neighbourhood
 
beautiful and tranquile places in oslo - Kampen neighbourhood
 
ISLAND HOPPING I OSLOFJORDEN
Det är inte långt till naturen och lugnet när man befinner sig i Norges huvudstad - ett tips är att hoppa på en färja och bege sig till någon av öarna som finns ute i Oslofjorden. Den närmsta ön heter Hovedøya och det var dit jag begav mig. Perfekt för sol och bad, sightseeing (t.ex. klosterruinen) och bara vandra omkring längs söta stigar. 
 
things to do in oslo - island hopping in Oslofjord
things to do in Oslo - visit island Hovedøya
sightseeing in Oslo - visit the islands in Oslofjord
 
FRILUFTSMUSEUM PÅ BYGDØY
Norsk Folkemuseum är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum beläget på Bygdøy. En riktigt mysig och idyllisk plats med alla byggnader och hus från olika tidsperioder i Norges historia. Allt möjligt från en stavkyrka till exempel på hur folk bodde och levde från 1500-talet till modern tid. Roligt att man även får gå in i byggnaderna som är tidsenligt inredda. En fantastisk halvdagsutflykt en fin dag! Ja jag säger halvdag för det finns faktiskt mycket att se här. Jag tog med mig egen picknickmat istället för att äta dyrt på plats.
 
things to do in Oslo - visit open air museum Norsk Folkemuseum
museums in Oslo - Norwegian Museum of Cultural History - stave church
 
SEVÄRDHETER I STADSKÄRNAN
Vi kan väl inte skippa de klassiska sevärdheterna i centrala Oslo, som t.ex. Kongelige Slott, Rådhuset, Operahuset, Aker brygge och Tjuvholmen (visste du att det finns en liten konstgjord simstrand samt badbrygga där, mitt i stan?)... Jag vill även tipsa om minnesmärket från terrordåden 2011, Rådhusbrygge och Akershus fästning
 
sightseeing Oslo - The Royal Palace
things to see in Oslo - Akershus fortress
things to do in Oslo - enjoy a summer day swimming at Tjuvholmen
 
MULTIKULTURELLA GRØNLAND
Detta är Oslos multikulti stadsdel där en stor andel av invånarna har utländsk härkomst. Här hittar man naturligtvis en hel del etniska restauranger m.m., samt ett litet köpcenter (Grønland Basar) vars entré sticker ut från de i övrigt norska husfasaderna med sin orientaliska touch. Jag hittade en färgglad gränd som ledde mig till en fantastisk god hamburgare på Dattera til Hagen.
 
interesting neighbourhoods in oslo - multicultural Grønland
best food in Oslo - Grønland with multi-ethnic foods. Great burgers at Dattera til Hagen
 
BOTANISK HAGE
Den botaniska trädgården är en plats som jag har fått höra är lite underskattad hos turisterna. Men jag lovar att det är en underbar plats en skön sommardag! Här hittar man vackra blommor, rosenträdgård, örtträdgård, växthus med fjärilar och exotiska växter, ett gulligt lusthus och mer därtill. Här spenderar man lätt ett par timmar.
 
sightseeing Oslo Botanical Gardens
sevärt i Oslo - botaniska trädgården
things to do in Oslo - visit Botanisk Hage (botanical garden)
 
Har du besökt några av dessa platser? Har du andra sevärdheter och annat i Oslo som du kan rekommendera?
Taggar: Norge, Oslo, Scandinavia Tour, resebloggar, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Tiltu

Vilka fina bilder!! :) Alltså jag känner likadant om Oslo, jag älskar Norge och norska men Oslo verkar inte så speciellt eller spännande. Har aldrig varit dit så kanske får åka dit, dina bilder får staden iaf att se riktigt trevlig ut! :)

Svar: Ja det är faktiskt en trevligare stad än man kanske föreställer sig. Inte tråkig alls bara man hittar det som intresserar en :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :