bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Undantagstillstånd.

16.3.2020 
Nu råder undantagsförhållanden i Finland.
 
Att höra de orden under regeringens presskonferens på tv igår kändes minst sagt surrealistiskt. Något som aldrig förut hänt i fredstid i vårt land och inget jag trodde jag skulle få höra år 2020.
 
Jag har i kanske en veckas tid redan känt på mig att nu är något på gång på allvar även här hemma. I torsdags 12.3 avrådde Finland från alla ickenödvändiga utlandsresor (15.3 kom Sverige med samma besked och Danmark hade stängt sina gränser). I fredags fick vi instruktioner på jobbet om vissa nya regler och restriktioner, alla fotbollsträningar och andra aktiviteter som våra barn brukar delta i ställdes in och även skolorna varslade om att de eventuellt inte skulle öppna igen nästa vecka. Det blev en väldigt coronapräglad dag. På lördag var jag ledig så jag passade på att hälsa på mamma och katten trots att det egentligen inte kändes så klokt att besöka folk i onödan redan i det läget. Men jag visste någonstans att det kunde bli sista gången vi tar en tekopp tillsammans på ett tag framöver. Pappa har jag inte kunnat träffa desto mera än att bara snabbt kolla läget, eftersom han nyligen kommit hem från en utlandsresa.
Två morgonskift senare, alltså igår, kom jag hem från jobbet och inväntade den direktsända presskonferensen som bara sköts upp tills den äntligen började sändas kl.16:50. Våra kvinnor som styr landet var verkligen duktiga, så all cred till dem!
 
Vad innebär detta för mig som individ? Jag har ju ett jobb som varken går att lägga på is, eller skötas på distans, så det är bara att jobba som vanligt och vara beredd på att få lägga om arbetschemat om t.ex. kollegor uppvisar symtom och måste stanna hemma. Men i övrigt känner jag av karantänstämningen, fast man kan säga att jag är i semikarantän på två ställen. Jag är på jobb, och sen är jag hemma. Tar promenader i friska luften och utför viktiga ärenden som t.ex. handla mat. Jag har inte koll på hur småbutiker och matställen kommer att göra, men så länge de får/kan hålla öppet känner jag väl lite att det vore läge att fortsätta stödja dem ekonomiskt, t.ex. genom att beställa takeaway-mat. Men i övrigt ska jag undvika hälsa på hemma hos folk och dylikt, fast på sin höjd skulle man väl i princip kunna planera in promenaddejt nu som då. För man kan väl åtminstone umgås försiktigt i friska luften bara ingen part hör till en riskgrupp eller är sjuk och man håller någon meters avstånd, eller?
 
Resandet läggs helt på is
Undantagstillståndet gäller en månad framåt och jag tycker mig ha läst att reserestriktionerna från Finlands sida gäller till 30.4, till att börja med i alla fall. Finnair ställer in 90% av sina flyg. Alla mina tidigare spekulationer kring och förhoppningar om Skottlandresan i slutet av april är bara att glömma.. Jag är tveksam till att försöka boka om resan till ett senare datum, för just nu känns det närmsta halvåret inte särskilt säkert. Det blir antagligen att begära tillbaka pengarna, eller acceptera cashpoints/voucher. Har ännu inte tagit ställning till vilkendera jag ska välja - hålla hårt på egna pengar, eller ställa upp för resebranschen och hoppas att Finnair klarar att hålla sig flytande?
 
Så semester i Finland är vad som gäller - om jag nu får någon riktig semester i sommar vill säga. Om jag har riktigt stor tur kanske det kan gå att ta sig en sväng till Sverige under sensommaren. Och det känns trist då jag har sett fram emot resor, men jag accepterar och respekterar situationen. Jag inser också att det just nu inte är läge för själviskhet, utan nu finner vi oss i detta och gör det vi ska. Och så håller vi tummarna för att världen blir fungerande och resvänlig igen så fort som möjligt.
 
Under tiden får jag muntra upp mig själv genom att fantasiresa på alla möjliga sätt, samt lusläsa mig in på alla vandringsleder och andra (folkfattiga?) platser som är värt att besöka här i trakterna. Och vilken tur att jag har min campingbil som väntar på sommarsäsong!
 
Bilden fotade jag igår kväll efter presskonferensen och nyheterna, lagom till solnedgången. Isen knäppte och sjöng nästan som för att fira att naturen nu runt i världen tycks få en liten andpaus. Det var ganska fint ändå, den första solnedgången i undantagstillståndet 2020.
 
Hur känner du kring allt detta just nu? 
Taggar: corona, resor, tankar;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Fint att du också ville bidra med en rapport! Jag la in en länk till dig i vårt inlägg. Kosntiga tider nu. Ta hand om dig!

Svar: Tack :) Ja verkligen märkligt det som sker just nu..! Ta hand om er ni med :)
Maria

skriven
#2: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Ja du man tänker mycket på det här, som lärare ska jag jobba och det är med elever som kan vara sjuka. Det känns väl inte helt roligt. Sedan tänker man lite på sommarens semester, vi brukar visserligen stanna i Sverige men hur många kommer kunna åka någonstans i år? Det undrar man.

Svar: Ja det är mycket knepigt nu att jobba med något där människokontakt är omöjligt att undvika. I Finland är ju skolorna stängda så här får ju lärarna jobba på distans nu, alternativt från skolan bara att det inte finns elever där (med undantag av de lägsta årskurserna alltså). Själv håller jag tummarna att jag alls får någon semester, men det ska väl ordna sig :)
Maria

skriven
#3: Jessica

Det är ju bara att gilla läget och planera utifrån det. Jag kommer träffa människor som inte bär i riskgrupp. Utomhuspromenader känner jag absolut är ok💕

Svar: Jo absolut. Jag undviker till 99% att åka hem till någon just nu, för vår statsminister i Finland har meddelat att om vi inte följer rekommendationerna i tillräckligt stor utsträckning så måste man införa ännu strängare regler, kanske rentav lagstadga om det. I allra värsta fall utegångsförbud och det vill verkligen ingen ha! Promenader it is :) Jag har också tänkt att jag kunde hälsa på mina kusiner (barn) ute på deras gård sen när de varit hemma från skolan i två veckor (genomgått sin karantän kan man nästan säga). :)
Maria

skriven
#4: Jessica Högberg

Ja, busa med dom ute så mor och far står ut med dom inne;) Utegångsförbud... låter obehagligt på riktigt <3

Svar: Ja får verkligen hoppas vi kan undvika totalt utegångsförbud. Åtminstone måste vi ju få promenera på ställen där det inte finns mycket andra människor. Vi finländare skulle bli tokiga om vi inte fick vistas i naturen.
Maria

skriven
#5: Jessica Högberg

Ja, risken för att bli galen är påtaglig när man FÅR gå ut så... <3

skriven

Kommentera inlägget här :