bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommaren 2020 - första halvlek

Första delen av semestern i juni bjöd på alldeles fantastiskt väder! Lagom tills semestern tog slut blev det däremot svalt och regnigt. Men jag har överlag varit riktigt nöjd med sommaren hittills, och vi har ju faktiskt hälften kvar, hur fantastiskt är inte det? Jag har fortfarande semester att ta ut i augusti också så jag har en hel del att se fram emot.
 
Här kommer en liten sammanfattning av sommaren hittills - en del saker kommer jag att blogga närmare om vartefter jag hinner. Hur har din sommar varit så här långt?
 
semestra i Finland - roadtrip till Helvetinjärvi nationalpark, Virrat och andra intressanta platser
En av mina första semesterdagar i juni övertalade en vän mig att vi skulle styra kosan mot Helvetinjärvi nationalpark. Sagt och gjort, det blev en väldigt trevlig liten dagsroadtrip med en kort vandringsled och diverse sightseeing på vägen hem.
 
landsbygdsidyll i Kimo, Österbotten Finland
Jag har spenderat några dagar i hembyn hos pappa, och umgåtts med kusinerna i grannhuset. Jag har slipat till och målat skivan att ha under madrassen i campingbilen, så nu går den riktigt fint att sova i! 
diy campingbil
Och så har jag myst med katter.
kattmys
Midsommaren spenderades med goda vänner i Petalax.
midsommar 2020
bilcamping - campingplatser i Österbotten: Sommarö Kvarken
Efter midsommar hade jag planerat en flerdagars-roadtrip, men tyvärr var inte allt som det skulle med bilen så jag fick söka mig tillbaka hemåt istället. Jag stannade ändå till på vägen och campade en natt vid Sommarö sund. Jättefint ställe där man bland annat hittar en kortare vandringsled som jag verkligen kan rekommendera för att den var så varierad och fin!
sommarö naturstig, vandringsleder i Österbotten
sommarkvällar i Oravais
Under värmeböljan vi hade var det underbart att gå sena kvällspromenader. Jag har även plockat en del sommarblomster, och upptäckt två nya nyanser av lupin - helvit och en hybrid som var lila-vit. Den vackra, men samtidigt så ovälkomna blomman.
sommarblomster att ha i vas
De varmaste dagarna spenderade jag på stranden i Oravais. Lite glass kunde jag förstås inte heller motstå från hamnens grillkiosk. I brist på kokosnöt fick det bli kokosglass en av dagarna.
värmebölja i Finland 2020 - glass vid Oravais Hamn
 
När värmen började mattas av lite fick det bli en turistisk dag i Jakobstad, där jag upptäckte några platser som jag inte besökt förut. Att jag inte förstått att t.ex. utforska den underbara gamla trähusstadsdelen förrän nu!
sightseeing Jakobstad Finland: Aspegrens trädgård och gamla trähusstadsdelen Skata
 
jordgubbar, strawberries, mansikka
Jag har plockat jordgubbar hos pappa för fulla muggar under högsäsongen.
 
närturism Maxmo, Österbotten
Jag var även på lite snabb sightseeing i Maxmo samtidigt som jag deltog i släppet av årets upplaga av I rågens och fjärdarnas rike, där jag medverkat som skribent för första gången. Det är en bok som ges ut årligen där folk från nejden får bidra med texter om gamla tider och mera nutida tankar och fenomen. Är man ny skribent blir man tydligen dessutom intervjuad av Vasabladet som var på plats. Det verkar vara ett bra år att bli uppmärksammad i tidningar - vad ska jag hitta på näst för att få en liten moment of fame?
Maria Norrgård: att resa för att hitta hem - I rågens och fjärdarnas rike 2020, Vörå
Inledningen av min 2-sidiga skrift med bilder.
 
åskmoln över Oravais, sommar 2020
Det positiva med den svalare och regnigare perioden är att det småningom kulminerade i flera dagar av härliga åskväder! Här ovan är en av de coolaste bilderna på åskmoln som jag fick till dessa dagar.
sommartips närturism Österbotten: sommarcafé vid Fänrik Ståls center / Furirbostället i Oravais
När vädret började visa sig från sin finare sida igen passade jag på att fika med mamma och hennes fästman - vi har ju ett härligt sommarcafé vid Fänrik Ståls Center här i Oravais, med gott om utrymme både inne och ute. Rekommenderar ett besök dit, passa på att hälsa på de ljuvliga sommarlammen också!
mummonmökki sommarstuga mitt österbotten
Sommarens stora grej för min del är denna sommarstuga som jag rätt så spontant blivit delägare i. Vi fick det för ett fantastiskt pris och det är utan el och rinnande vatten - simpelt som jag vill ha det! Det känns nästan som att jag uppfyllt min dröm om att bo i en "mummonmökki" (mormorsstuga), fast det inte är bara mitt. Här kan jag ju bo ibland iallafall. Vi fick nyligen nycklarna så det dröjde inte många dagar innan jag spenderade första natten där.
 
I skrivande stund är jag och mamma in på andra dagen av gårdsloppis här i Oravais, om någon råkar läsa detta som befinner sig i närheten så är ni hjärtligt välkomna att ta en titt. Och så hoppas vi på en fin andra halva av sommaren!
gårdsloppis i Oravais, sommar 2020
Taggar: 2020, finlandssvenska bloggare, sommar 2020, staycation, this is finland, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Emma Engström

Vilken sommarkänslan jag fick på riktigt nu! Så himla mysigt du verkar ha haft det senaste tiden, roadtrips älskar jag bland annat :> Sommaridyll! KRAM <3

Svar: Ja det är kul med roadtrips, speciellt om man har sällskap. :)
Maria

skriven
#2: Jasmine

Så härliga bilder från din sommar! Jordgubbsplock låter ju extra trevligt.

Svar: Tack för din kommentar!

Kram

Svar: Tack ska du ha! Ja det är så gott att få äta solmogna jordgubbar, och gratis dessutom ;) Men säsongen tog tyvärr slut ganska fort i år, kanske pga den regniga perioden vi fick. Men hann äta en del och även frysa ner något :)
Maria

skriven
#3: Mia

Åh, till Sommarö sund var jag för första gången i lördags! Kanske samma vandringsled som du skrev om? Vi parkerade vid militärbyggnaderna och gick ner till stranden.

Tummen upp också för turism i Jakobstad, måste ju vara lite lokalpatriotisk, särskilt när det gäller Skata där min man växt upp (och svärfar fortfarande bor). :) Du missade väl inte Skorpans glass? I så fall måste du göra om det! :D

Svar: Högst antagligen var det samma vandringsled, jag känner inte till att det skulle finnas någon annan där :) Jo jag var faktiskt på det caféet innan jag började vandra omkring i Skata, supermysigt ställe!
Maria

skriven
#4: Miina

Ja, tänk att halva sommaren ännu är kvar. Ändå känns det verkligen idag som om hösten knackar på. Det blir intressant att se vad resten av årets väder har att bjuda på!

Svar: I skrivande stund känns det ändå som att det är lite somrigare väder på gång igen, så vi håller tummarna för augusti :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :