bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En vandring i Helvetinjärvi nationalpark

Helvetinjärvi nationalpark ligger i Ruovesi drygt en timme norr om Tammerfors. Där finns det vandringsleder från 4 km upp till 300 km. Till huvudattraktionerna hör Helvetinjärvi ("helvetessjön") och framför allt Helvetinkolu ("helveteshålan"). Mitt roadtrip- och vandringssällskap hade fått höra av någon att namnet kommer från det att rätt så många människor ramlat nerför de branta klipporna under historiens gång. Idag finns det i alla fall staket som höjer säkerheten, så sålänge man följer leden och inte hittar på några egna tokiga äventyr finns det ingen större risk för det. Flera besökare hade mindre barn med sig också, så den kortare leden är definitivt familjevänlig.
 
nationalparker i Finland - Helvetinjärvi nära Tammerfors
Vi valde att gå den kortaste rutten på 4 km, eftersom det var en mycket varm dag och vi ville stanna till vid några andra sevärdheter i lugn och ro på vägen hem också. Att överhuvudtaget hitta till nationalparkens port hade varit rätt så knepigt om inte google maps hade lett oss rätt. Någon direkt skyltning på vägen dit la vi nämligen inte märke till, och den sista smala skogsvägen såg inte ut att leda till något särskilt, men så kom vi fram till parkeringsplatsen där det även fanns en restaurang m.m. Vandringen kunde börja.
 
helvetinjärvi kansallispuisto national park
Porten till helvetet. Bokstavligt talat enligt skylten. Om helvetet är så vackert som denna nationalpark så undrar jag hur himlen är?
 
amazing nature in Finland - Helvetinjärvi National Park
Stigarna och terrängen är alldeles lagom varierande - ibland med fina jämna stigar och ibland får man se upp för rötter och stenar.
 
hiking trails in Finland - Helvetinjärvi National Park
nordic wildlife - toad in Finland (Helvetinjärvi national park)
Jag såg två paddor under vandringen, därför köpte jag efteråt en nyckelring med ett groddjur som fick representera denna dag, från souvenirbutiken inne i restaurangen.
 
Finlands bästa vandringsleder och nationalparker - Helvetinjärvi
Bitvis fick man gå i en del trappor. Vi hade föreställt oss att dessa 4 km kanske skulle kännas som mer på grund av den kuperade terrängen, men det märktes faktiskt inte av särskilt mycket alls. Om jag minns rätt så spenderade vi nästan två och en halv timme längs denna led.
 
Helvetinjärvi - Nordic nature - Finland thousand lakes
Vi stannade till en bra stund vid grillstugan nere vid sjön och åt lite mellanmål. Det fanns en del människor där, och några som rentav tog en simtur. Det hade verkligen varit skönt om man haft med sig badkläder och handduk.
 
finlandssvensk resebloggare vandrar i Finland - Helvetinjärvi nationalpark
Finland tusen sjöars land - resetips - Helvetinjärvi nationalpark
Helvetinjärvi kansallispuisto - nationalpark - national park
Sedan bar det av tillbaka uppåt igen mot utsiktsplatsen som nationalparken är mest känd för: Helvetinkolu. Ganska mäktigt faktiskt och bilderna gör inte vyn rättvisa. Man kan även ta sig genom den smala bergsravinen (bilden ovan) ner till strandkanten om man vill.
 
platser i Finland som du inte får missa - Helvetinjärvi nationalpark
upptäck Finland / explore Finland - Helvetinjärvi national park
Vi fortsatte småningom färden igen och kom snart till vackra våtmarker. Det är något särskilt med att vandra på spångar.
vandringsleder i Finland nära Tammerfors - Helvetinjärvi nationalpark
hiking trails in Finland near Tampere - Helvetinjärvi national park
vandra i Finland - Helvetinjärvi nationalpark
Sammanfattningsvis tyckte jag detta var en mycket fin och besöksvärd nationalpark, med alla komponenter som den ultimata vandringsleden gärna får ha. Och det lockar att någon gång testa en något längre rutt också.
 
Har du vandrat här? Eller har du besökt någon annan nationalpark i Finland som du rekommenderar?
Taggar: sommar 2020, staycation, this is finland, vandring, vandringsleder;

Kommentarer :

#1: Hemma Hos Felicia

åh vilken vacker miljö!!

Svar: Verkligen hur vackert som helst, och varierande :)
Maria

skriven
#2: Ullie

men oj ilka fina bilder
vi gick mycket när barnen va små men nu färre spångar är roligt att gå på

Svar: Tack så mycket! Ja det är fortfarande mycket fint, och jag såg kanske ett ynka litet skräp under vandringen, vilket var positivt också :)
Maria

skriven
#3: Jennifer

Jag och min man besökte helvetinjärvi nationalpark så sent som i onsdags. Vi kom in från andra hållet via väg 65, så det blev en lite länge vandring för oss då vi ville se helvetinkolu och helvetinjärvi. Bra skyltning från stora vägen var det åtminstone, men sedan fick man nog förlita sig på gps för att hitta fram. Vandringen blev ca. 12 km lång och terrängen var minst sagt varierande. :) men väldigt fint ställe! Kan annars rekommendera Koli nationalpark om du inte besökt den än. :)

Svar: Så bra att ni hade bra skyltning från det hållet iallafall :) Tur för oss åtminstone att nätet funkade hela vägen så google maps klarade av att ta oss rätt :) Koli är lite långt bort och min bil har krånglat hela sommaren, så tror tyvärr inte jag kommer ta mig dit i sommar. Däremot finns det ju flera andra nationalparker inom 2-3 timmars körväg härifrån :)
Maria

skriven
#4: Mia

Verkar otroligt fint! Vi har funderat lite på en utflykt dit, men eftersom vi har nästan tre timmar en väg så är det nog ingen mysig dagsutflykt med baksätet fullt av barn... men förr eller senare ska vi nog få till det!

Svar: Ja verkligen jättefint, och vi hittade trevliga besöktspunkter på vägen tillbaka också (i mitt senaste inlägg). Vi hade också närmare tre timmar, men utan barn och att vi som sagt stannade och kollade på annat också på vägen :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :