bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Rottnest Island - quokka paradise & Fremantle - kolonial arkitektur

Rottnest Island tycker jag är ett stort must-see om man en gång befinner sig i Perth. Med sitt fantastiska turkosklara vatten, sin lämpliga storlek för en endagstur och framför allt för sina quokkor är detta inget man vill  missa.
 
Ön har fått sitt namn av just dessa djur (Rottnest betyder "råttbo" och kommer från nederländskan), men på den tiden misstog man quokkan för någon sorts stor råtta. I själva verket är det dock ett kängurudjur.
Ön är nästan helt fri från biltrafik och därför är det väldigt tacksamt att hyra cykel och se ön på så vis. Jag såg enstaka bussar också vilket är ett alternativ för de som kanske inte har fysiken att cykla. Jag fick kontakt med en kinesisk tjej som jag stämde träff med vid färjan i Fremantle och så begav vi oss tillsammans iväg för att utforska ön. Jag kände att detta är en sak som ändå är roligare att göra i sällskap av någon annan.
 
must see in Western Australia / vad du inte får missa i Australien - Rottnest Island
 
Ön är enbart 19 km² så man kan faktiskt cykla hela ön runt om man så vill. Vi var ändå lite osäkra om vi skulle hinna tillbaka till färjan så vi valde att inte cykla ända till den bortre ändan. Lite synd sådär i efterhand för där hade vi kanske haft störst chans att få se nyzeeländsk pälssäl.
 
När jag bokade färjan har jag för mig att man kunde välja att hyra cykel som tillval. Då var det bara att visa upp biljetten på nytt när man anlände till Rottnest och så fick man ta en cykel och hjälm och trampa iväg direkt.
 
cykeltur på Rottest Island bland quokkor och fantastiska stränder / biking on Rottnest Island among pristine beaches and cute quokkas
 
Över till några quokkabilder då. Detta är ett ganska otroligt djur som är känt för att gärna ställa upp på selfies. Det är många som har fångat till synes leende quokkas på bild, men jag fick tyvärr inte riktigt till det av någon anledning. Jag är också förundrad över hur ett vilt djur kan vara så tamt och naivt som dessa små krabater. De är så orädda att när jag satte mig på marken kom de gladeligen fram och kröp upp i min famn. Det är väldigt svårt att hålla sig från att känna på dess mjuka päls när de en gång är så pass närgångna, men egentligen får man varken röra eller mata dem. Men jag tänkte att de får väl röra mig bäst de vill. Vid ett tillfälle kände jag ändå försiktigt på pälsen, förlåt. Det är egentligen inte så förvånande att deras status som djurart är "sårbar" när de inte har den där sunda rädslan eller misstänksamheten gentemot människor som de flesta andra djur har. De är därför tyvärr ett tacksam offer för djurplågare och djurhatare, och orsaken till deras sårbara status har också varit invasiva djur som t.ex. katt och räv. Rävproblematiken är under bättre kontroll idag och på just Rottnest Island är populationen störst eftersom det inte finns några naturliga fiender där. I övrigt finns quokka enbart i den sydvästra spetsen av Western Australia.
 
djur i Australien - quokka / kortsvansvallaby på Rottnest Island, Western Australia
Nedan ett försök till quokkaselfie. Denna krabat var dock mer intresserad av att nosa på mig.leende quokkas på Rottnest Island, Australien
Men här fick jag ju ändå till ett suddigt litet leende, visst ser han glad ut?
 
quokka, Australiens sötaste djur, Rottnest Island
Ibland har man många kring sig samtidigt, mitt cykelsällskap ser ut att lyckas bättre än jag på selfiefronten. Alltså man smälter ju när dessa kravlar upp i ens famn. En av dem höll dock på att bli riktigt arg på mig när jag försökte äta en banan - eller nå, det var väl egentligen jag som provocerade den lite för att försöka få till någon slags bild. Jag var väldigt noga med att inte mata dem men denna försökte förtvivlat få tag i min banan som jag höll i ena handen, ryckte och slet i min tröjärm - ja det blev en riktig närkamp. Men hon fick kapitulera till slut. 
 
dagsutflykt från Perth - Rottnest Island
Förutom quokkor såg vi även underbara stränder, och en pelikan som guppade ute på vattnet.
 
Wadjemup fyr på Rottnest Island, Australien
Vi cyklade inte längre än till Wadjemup fyr, sedan tog vi en liten detour till en rosa sjö som tyvärr inte alls var särskilt rosa just då, innan vi fortsatte längs med kusten igen på nordsidan.
 
Det hade ju varit fantastiskt att snorkla här, och det var en hyfsat varm dag så med en våtdräkt tror jag faktiskt att en simtur hade varit helt ok även sådär mitt i vintern.
topp sevärdheter i Australien: Rottnest Island nära Perth, västkusten
paradis i Australien - Rottnest Island nära Perth, Western Australia
 
Jag avslutar med några bilder på Perths hamnstad Fremantle. Jag hann inte bekanta mig desto mera med staden, men jag hann ju se lite på väg till och från färjan. Väldigt mysigt och trevlig kolonial arkitektur!
Fremantle Western Australia - australisk vinter
viktoriansk arkitektur i Fremantle nära Perth, Australien
sevärdheter nära Perth, Australien: Fremantle
Fremantle i solnedgång, Perth, Australien
kyrkor i Fremantle, Perth
 
Har du varit i dessa trakter? Berätta gärna om andra härliga djurdestinationer/upplevelser!
Taggar: Australien, Perth, Western Australia, reseinspo;

Kommentarer :

#1: Eva på rucksack

Så härligt att läsa om fina Rottnest! Gick ungefär lika bra med quokkaselfien för dig som för mig! :D

Svar: Ja vilken fantastisk plats alltså! Bra att det inte bara är jag som misslyckats med quokkaselfien :D
Maria

skriven
#2: Emma Engström

Så himla häftigt att cykla där och se sig om, vilken upplevelse!! Åhh vad de är söta, aldrig sett dom förut :D

Svar: Ja verkligen, underbara djur!
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Vilka söta! <3 Härlig tur ni fick!

Svar: Ja verkligen, underbara djur och själva ön är så fin också :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :