bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Resor & trendspaning 2020 - och en tillbakablick

Även i år skriver jag ett inlägg om reseåret vi har framför oss - hur jag tänker eller önskar att mitt reseår ska bli och hur resetrenderna ser ut bland mina bloggkollegor. Inget är bokat ännu för egen del, men jag har redan hunnit med en liten staycation som jag kommer att blogga om småningom.
 
Jag börjar i vanlig ordning med att göra en liten tillbakablick på hur jag föreställde mig reseåret 2019 och hur året sist och slutligen blev, innan jag övergår till mina önskningar och idéer för år 2020 samt andra resebloggares planer. Jag nämner även ett par andra resetrendspaningar i slutet av inlägget.
 
En tillbakablick till 2019 - hur motsvarade mina förväntningar verkligheten?
Inför 2019 förutspådde jag följande destinationer: Umeå, vårweekend till sagolik, mysig och fotovänlig stad alternativt tåga till St Petersburg. Som sommarresa fantiserade jag om Italien, Schweiz, Kroatien, Albanien eller Portugal, och till hösten hade jag tänkt mig t.ex. Vietnam, Kuba, Jordanien, något strandparadis eller något afrikanskt land med safari. På hemmaplan ville jag campa i bil och tält, testa nya vandringsleder, paddla kajak och göra andra utflykter i närmiljön. En vandringsresa i Lappland på höstkanten lockade också.
 
Saldot blev mycket riktigt en korttur till Umeå i början av juni, och vårweekenden gick till den väldigt fotovänliga staden Prag. Kanske inte den sagolika och lugna mysfaktorn jag hade fantiserat om, men jag kombinerade istället resan med en dagstur till härliga nationalparken Bohemian Switzerland samt Basteibron i Saxon Switzerland på tyska sidan. Sommarresan gick till Balkan så inte så illa gissat där - kombinerade Kroatien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina så jag fick tre flugor i en smäll. Vad gäller höstresan uppfyllde jag i alla fall önskemålet strandparadis i och med Koh Larn i Thailand. Som bonus fick jag uppleva cool megastad i Bangkok.
Vad gäller hemester så blev det faktiskt flera nätter i min campingbil och ett par nya vandringsleder. Jag gjorde även utflykt till bl.a. Storkyro men det blev tyvärr varken paddling eller vandringsresa till Lappland. Nöjd är jag ändå med reseåret!
 
resor 2019, 2020 - resetrender - Bangkok, Thailand
Bangkok, en väldigt cool och mångsidig stad!
 
Vart drömmer jag om att åka 2020?
Jag har ju redan bloggat om några önskeresor, där nämnde jag Marocko, Uzbekistan, Lissabon samt Zanzibar och Afrikasafari. Får se vad som funkar bäst rent praktiskt, men jag känner åtminstone att jag vill se mer av Mellanöstern alternativt uppleva Centralasien i år efter en liten paus från den delen av världen. En vårweekend känns väl ganska givet även i år, någon europeisk stad skulle jag anta att det blir. Lissabon finns ju som sagt som ett hett alternativ, men då är frågan om jag inte borde se lite annat i landet också. Vips kanske det blir en sommarresa av det istället? Men när ska jag då få in Afrika.. Efter förra sommarens resa lockar det även väldigt mycket att fortsätta upptäcka länderna på Balkan. Jag tror detta reseår känns mer öppet än de två senaste åren, men det är ju också väldigt spännande att inte ha några bestämda planer alltför länge på förhand! Och sociala medier tenderar att inspirera mig till att titta på destinationer jag knappt ens tänkt på innan, så mycket kan hända innan året är slut! 
 
resedrömmar och resetrender 2020 - Lissabon, Portugal
Image by Ilse Meister from Pixabay - Pixabay License - Lissabon
 
Trendspaningar 2020
På tal om inspiration så tänkte jag nu titta på vad mina resebloggkollegor planerar och drömmer om för 2020. Jag kommer även kasta en liten blick på Vagabonds och Lonely Planets trendspaningar, men minst lika intressant tycker jag det är att kolla in resebloggarna och vart de kan tänkas resa under året. Det blir ju som en trendspaning i sig - vart reser vi gärna i praktiken? 
 
Hemester och Norden
Staycation och närliggande destinationer finns liksom ifjol på mångas karta. Vad gäller Sverige nämns bl.a. Öland, Gotland, Smögen, Göteborg, vandring i västra Sverige och Åre. Man spenderar gärna sommaren i Norden och besöker grannländerna, i synnerhet verkar Norge och Lofoten vara intressant men även Köpenhamn nämns. Vinterupplevelser som glasigloo i Senja (Norge) och ishotellet i Jukkasjärvi är också ett alternativ. Själv vill jag förstås upptäcka nya trevliga platser hemma i Finland, men några dagar på Gotland vore ju också alldeles underbart... Eller kanske vandring och camping på Höga kusten.
 
Europa
Platser i denna världsdel nämndes klart mest i resebloggarnas reseplaneringar och -drömmar. Lagom långt bort och lätt att kombinera med olika länder. En del vill åka tåg (t.ex. genom Benelux, Nordeuropa eller över till Ryssland) eller roadtrippa genom vindistrikt i Alsace eller Mosel.
Somliga vill även vandra, t.ex. i Skottland eller La Gomera på Kanarieöarna. Även södra England och Irland lockar till besök. Om man inte åker skidor i Skandinavien så kanske man siktar på skidåkning i Andorra istället? Eller satsar på värmen på en grekisk ö eller Tropea i södra Italien. Andra italienska platser som kan locka är Sicilien, Cinque Terre och Rom.
 
Jag tycker det verkar vara tystare vad gäller Balkan i år, men åtminstone nämns länder som Slovenien och Albanien. Skopje i Nordmakedonien föreslås som en weekenddestination tillsammans med andra europeiska städer såsom Venedig, Kiev, London, Vilnius, Hallstatt och Amsterdam.
 
resetrender 2020 Norden / Skandinavien - Köpenhamn i Danmark
Köpenhamn
 
Asien
Det är mycket tystare kring Mellanöstern och västra Asien jämfört med fjolårets reseplaner och -önskningar. Har vi på känn att oroligheterna kan öka igen i en del länder? Det har ju och är en del på gång i regionen. En person vågar sig på att drömma lite om Beirut, men i övrigt nämns nästan bara länder i Kaukasien såsom Armenien och Georgien. Men åtminstone ska ju Johnnybajdzjan nu i vår leda vad som troligen är Skandinaviens första gruppresa till Pakistan. Ett land som jag själv hoppas kommer öka i populäritet framöver!
Det verkar i nuläget ändå bubbla mer i länder som Nepal, Burma, Mongoliet och Kina med sitt underverk kinesiska muren.
Men framför allt verkar man längta efter värme och paradisstränder - Maldiverna och Thailand är två återkommande destinationer, men även ställen som Laos, stillahavsöar och Borneo nämns. I Thailand vill man inte nödvändigtvis bara hänga på strand utan även Bangkok och inlandet känns spännande.
 
Amerika
Det knystas lite Sydamerika och Mexiko, samt Los Angeles, nationalparker i Utah, Route 66 och Kanada.
 
Afrika
Seychellerna med sina drömmiga stränder samt länder som Tanzania och Kenya nämns, troligen mycket för sina fantastiska safarin. Jag tycker det känns som att folk överlag varit rätt safarisugna på sistone, eller åtminstone är det något som jag själv börjat tänka alltmer på.
 
Tack till följande bloggare som skrivit sina egna inlägg om reseplaner och -drömmar och som ville delta i trendspaningen. Även tack till er andra som gett input i fb-gruppen Rese- och utlandsbloggar:
 
resetrender 2020 - alternativa destinationer: mindre kända thaiön Koh Larn
Koh Larn, Thailand - en ö som kanske inte är alltför välkänd bland västerlänningar
 
Så vad ska man tro om detta? Årets trendspaning tycker jag känns lite spretigare än den jag gjorde för år 2019. Men vad säger t.ex. Vagabond då? Av de 30 resmål de nämner som extra intressanta för år 2020 så verkar vi bloggare hålla med om följande resmål i någon mån: St Petersburg, Skottland, Seoul, Mexiko, Utah, Mongoliet, Kanada, Georgien och Grekland. Även Norrland och Jukkasjärvi nämns.
Istället för Lofoten föreslår Vagabond Tromsö och de påminner om att Estland har mycket mer att erbjuda än klassiska Tallinn. De tycker även att Indien är extra besöksvärt i år och vad gäller Afrika föreslår de spännande länder som Malawi och Ghana. De föreslår även vandring i Galicien i Spanien.
Vad gäller solskensdestinationer så röstar Vagabond på Brasilien, Costa Vicentina i Portugal, Guadeloupe i Karibien och Eoliska öarna i Italien. 
Bland sevärda städer nämner de t.ex. Bern, Innsbruck, Tokyo, Belgrad och München.
 
Glimt av verden har bloggat om Lonely Planets trendspaning, också intressant läsning, om än jag inte ser så många liknelser med resebloggarnas planer och önskningar. Tycker även att den skiljer sig mycket från Vagabonds lista.
 
Jag blir själv glad över att Vagabond lyfter fram Montenegro och Kotor som jag själv besökte i somras och tyckte var mycket sevärt! Personligen skulle jag också önska att man lyfte fram destinationer som Bosnien och Hercegovina samt städer som Bangkok, Tel Aviv och Jerusalem. Och naturligtvis Australien som är ett av världens mest mångsidiga länder vad gäller djur och natur. Synd att det är så väldans långt bort bara.
resetrender 2020 - Kotor i Montenegro
Kotor, Montenegro. Hur coolt är det inte egentligen att bergen höjer sig direkt bakom gamla stan - bara att gå från en mysig frukost på något café och bege sig upp i de montenegrinska bergen för lite vandring?
 
Tankar kring reseåret 2020?
Taggar: 2020, resebloggar, resedrömmar, reseinspo, resetrender, resor, trendspaning;

Kommentarer :

#1: Ann

Underbar sammanfattning!
Det ska bli superspännande att få följa ditt reseår 2020 :)

Svar: Tack ska du ha, ska bli roligt att fortsätta följa er också 😊
Maria

skriven
#2: Lite mera rosa - Cornelia Tonéri

Jo då... Jag skrev lite om det för någon dag sedan.
Sen dröjde det inte länge tills vi hade bokat en resa :-) Det är receptet.

Svar: Åh roligt, ska in och läsa! 😊
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Är det månne flygskammen som får oss att utforska norden och hålla oss i europa mer, i kombination med oroligheter är min gissning. Jag åker till Hudiksvall (stugan) i januari, Göteborg i februari och Champagne i april, längre än så vet jag inte men Malta brukar bli en tripp. Ser fram emot att följa ditt reseår!

Svar: Det är säkert en delorsak, men själv blev jag också mer nyfiken på närmiljön även innan ordet flygskam existerade. För min del berodde det på att jag varit långt borta under en längre tid och plötsligt såg jag mitt egna hemland m.m. ur ett lite annat ljus :)Malta vore underbart att få se, Champagne låter spännande det med :)
Maria

skriven
#4: Jossus Travelpics

Bra att Kotor lyfts fram, kanske kan avlasta Dubrovnik lite som ju börjat tröttna på alla turister.
Balkan är jag också sugen på att se mer av, Albanien och jag hör inte ihop men annars lockar vilket land som helst. Framförallt Bosnien.

Jag måste säga att jag inte alltid kan förstå mig på trendspaningen. Mexico och Brasilien? Kanske jag som stirrar mig blind på UD:s rekommendationer men jag skulle då inte känna mig säker i dom länderna. Kanske om jag höll mig till hotellet och närliggande strand, men då är det ju ingen poäng med att resa dit.

Svar: Jo jag fick också känslan att folket i Dubrovnik var oerhört trött på turister, och då var jag där strax före högsäsong. Kotor var underbart, men hoppas att det inte blir det nya Dubrovnik ur det negativa perspektivet.UD kan man ta med en nypa salt tycker jag, om de inte säger att man ska undvika alla resor eller lämna landet. Större delen av världens länder tycks ju ändå gå under "iaktta särskild försiktighet" men då avser man ju ofta specifika områden i landet, ganska sällan hela landet. När man reser bör man ju hur som helst vara lite påläst om potentiella risker och förbereda sig för hur man undviker/förebygger dem :)
Maria

skriven
#5: Emma Engström

Har verkligen haft tankarna om en Weekend under våren jag också, vore ju sjukt roligt! En resa till Afrika skulle jag heller inte tacka nej till :D <3

Svar: Ja våren är en fin tid för korta resor :)
Maria

skriven
#6: Marianne - Glimt av verden

Du fikk jo innfridd mange av forventingene for 2019! Det blir spennende å følge med på hvor du reiser i år :-)

Tusen takk for link til innlegget om Lonely Planets anbefalinger for 2020 :-)

Svar: Ja verkligen, ska bli kul att se vad du hittar på i år också 😊
Maria

skriven
#7: Annie - Stora Små Äventyr

Jag vill också upptäcka mer av Sverige och Norden och kanske även några ställen i resten av Europa. Vi får se hur det blir :)

Svar: Det finns ju hur mycket som helst att upptäcka inom Europa 😊
Maria

skriven
#8: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Så fint att läsa om dina tankar kring hur du tänkt resåret, hur det blev och hur du nu tänker för framtiden. Speciellt spännande blir det för en sådan som mig som inte vågar resa utomlands. :)

Svar: roligt att du gillar inlägget och vill fortsätta följa mig :)
Maria

skriven
#9: Resfredag

Väldigt roligt att se alla planer sammanfattade så här, tack för det! Ser fram emot reseåret 2020. God fortsättning till dig!

Svar: Tack själv, hoppas du får ett riktigt fint 2020! :)
Maria

skriven
#10: 4000mil

Vilken bra sammanfattning. Förmodligen har vi tillsammans ganska rätt om vilka som blir årets destinationer och snackisar.

Svar: Tack ska du ha 😊 Ja det tror jag med 👍
Maria

skriven
#11: Sanna

Snyggt sammanfattat! Det ger både en bra bild av drömmar, planer och det som ryms däremellan. Önskar dig ett gott nytt reseår!

Svar: Tack ska du ha, och tack detsamma 😊
Maria

skriven
#12: Legendary

Intressant lista på kommande resmål. Ska bli ett nöje att läsa om dom :)

Svar: Vad roligt att du tycker det :) Får se vart min nästa resa går ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :