bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Året och decenniet som gick

Jag har egentligen inte reflekterat så mycket kring att ett decennium nu är till ända och ett nytt har börjat. Men när jag börjar tänka efter så inser jag hur mycket som hänt i mitt liv de senaste 10 åren.
2010-talet var decenniet då jag studerade på universitet i Åbo och levde studentlivet, och nu nyligen blev jag dessutom klar som specialhandledare av barn och ungdom på YA i Vasa.
Jag fick min första riktiga anställning med ordinarie tjänst där jag jobbar även nu, inom en bransch som jag redan flera år tidigare kännt att skulle kunna vara något för mig - med människor med flyktingbakgrund och från olika kulturer och länder.
Jag blev gudmor två gånger samt faster, jag har haft gerbiler och flyttat tillbaka till hemorten Oravais efter att ha bott på Teneriffa och i Åbo.
 
 
Det var decenniet då jag fick bo utomlands i samband med mina utbytesstudier i Tyskland (Regenburg) samt utlandspraktik och senare samboliv på Teneriffa. Det förhållandet höll ju inte i längden men ledde mig vidare till Australien där jag fick nio oförglömliga månader. I samband med detta blev jag resebiten på allvar och är mer sugen på att upptäcka världen än någonsin tidigare. För skojs skull har jag kollat upp hur jag egentligen har rest åren 2010-2019, så nedan följer listan på mina utrikesdestinationer:
 
2010: Stockholm och Vallentuna (jag har alltid varit hos släkten i Vallentuna när jag besökt Stockholm, men jag kommer nedan bara nämna Stockholm i fortsättningen) och en Berlin-weekend med studiekompisar.
 
2011: En weekend i Freiburg inkluderat blixtvisiter i Frankfurt och Breisach (Tyskland) samt Colmar (Frankrike) tillsammans med studiekamrater, fyra månader utbytesstudier i Regenburg i Tyskland där jag även besökte ett antal andra städer och orter i södra Tyskland samt Salzburg i Österrike.
 
2012: Nyår i Riga med studiekamrater och Spanien (La Línea och Málaga) samt Gibraltar med en annan vän.
 
2013: Stockholm via Höga Kusten.
 
2014-2015: Teneriffa - tre månader utlandspraktik, två återresor och sju månader som "vanlig" invånare där jag skrev färdigt min avhandling.
 
2016: en helvecka i Stockholm där jag verkligen satsade på att upptäcka för mig nya delar av staden.
 
2016-2017: Nio månader i Australien och en vecka i Singapore.
 
2018: Weekend till Nederländerna tillsammans med mamma (Amsterdam och Keukenhof blomsterpark), Skandinavienresan Oslo-Smögen-Göteborg-Köpenhamn samt höstresa till Israel och Palestina.
 
2019: Weekend i Tjeckien (Prag och Bohemian Switzerland nationalpark) samt snabbvisit i Tyskland (Basteibron i Saxon Switzerland nationalpark), Sverige (Umeå), Kroatien (Dubrovnik och Split), Montenegro, Bosnien och Hercegovina samt Thailand. 
 
Basteibron i Tyskland i våras.
 
Om vi skulle avsluta med att fokusera lite på det gångna året 2019 så kan jag väl konstatera att jag förutom mina utlandsresor jobbat mycket, upptäckt några nya platser i hemtrakterna, t.ex. Storkyro och läs/bokbytarkojan i Karvat. Jag har också vandrat ett par gånger i Österbotten och rört mig i skog och mark sådär i största allmänhet. Både på egen hand och tillsammans med scouterna som jag praktiserade hos på hösten. 
 
Vintern var riktigt fin och jag stod på skidorna ett par gånger. Vintern bestod även av praktik på dagis med 0-3-åringar vid sidan av jobbet, vilket delvis var mysigt men också tungt och stressigt.
Jag har hälsat på egyptiska mau-katter i Petalax (ok, deras ägare också), njutit av vårtecken och fasades över snön som återvände lagom tills jag kom tillbaka från den härliga vårweekenden i Prag. Men sen valde jag att ta det hela med humor och skida ett par längder på gården.
 
Jag har varit på några 30-års fester samt barnkalas och doppade fötterna (hade ingen baddräkt så kunde inte doppa mig helt) första gången 20 maj. Första sommarvärmen anlände uppenbarligen tidigt i år. Det första riktiga doppet tog jag 8 juni. Jag har testat på att måla lite akvarell. Vill gärna fortsätta med det, men har märkt att det bara funkar om inspirationen är den rätta, vilket inte händer alltför ofta. Jag har varit på massage och besökt fysioterapeut för mina ryggproblem, överväger nu andra alternativ att testa på för att få bättring på den fronten eftersom jag inte tycker det blivit bättre.
 
Jag har campat ett antal nätter i min Volvo, njutit av de fina sommardagar vi haft (här finns hela min sommarsammanfattning) och läst böcker så som Pärlan som sprängde sitt skal och Blå längtan.
Jag har varit på Juthbacka marknad, fått mitt egna porträtt ritat av fina @facingyoumanity och
fotat höstbilder på vackra Kimo Bruk. Jag har varit på bästa vännens babyshower och umgåtts med vänner samt familj och släkt. Jag har fått en didgeridoo som jag övat att spela på halva hösten och så har jag njutit av de mer vintriga dagarna under årets slutspurt samt julmyst. Ungefär mitt år i ett nötskal.
 
Hur har ditt gångna år och decennium varit?
 
Detta var även året som jag tyckte att instastories blev väldigt roligt efter att jag skaffat ny telefon på våren, så jag har tittat i arkivet vad jag har lagt upp under året (minus vintermånaderna) och valt ut några minnen som ni ser nedan. Tycker just stories visar ganska bra hur mitt år har varit och vad jag har haft för mig!
 
Skidtur i maj och härliga katter
Resor och sommarsemester
Sommarfinland. 28 augusti kom tydligen den sista ordentliga värmeböljan.
Camping och natur, bokläsning och akvarellmålning
Världens finaste Ronja som nu är 15 år, höstbild och höstmys
Lite gott och blandat från sista månaderna av året. Storyn med kråkfötterna syftar på halsont och hosta som jag drabbades av.
Taggar: 2010-talet, decenniet som varit, år 2019, året som gått, årsresume;

Kommentarer :

#1: Linda Vismer, Resa medvetet

Kul att få en sådan kort överblick av ett helt årtionde!

Svar: Ja visst, mycket som hänt trots att texten ser kort ut 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :