bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Denmark Down Under - vilda kusten, småstadssightseeing & matigt

Innan jag skulle lämna Australien ville jag besöka en småkusin som bor i Denmark. Nej inte landet i Skandinavien utan en liten ort i sydvästra Australien. Jag fick bo några dagar tillsammans med hennes gästvänliga familj och lära känna dem lite grann och de tog med mig på lite utflykter när de var lediga. Jag upptäckte även lite grann på egen hand och en extra regnig dag chillade jag hemma med hund och katt medans de var på jobb. Det var väldigt skönt i sig efter att ha rest intensivt och bott på hostel och i tält under så lång tid. Tack för det Jennie, Dave och lilla Nils!
 
I detta första Denmark-inlägg delar jag med mig av lite bilder från fina stränder som finns nära orten, samt foton från själva småstaden och så ett par bilder på mat och dryck.
 
Sightseeing sevärt i Denmark Western Australia - strand beach Elephant Rocks
Elephant Rocks var en cool strand med vit sand och roliga stora stenblock. Det duggregnade dock här och det var rätt så blåsigt, så det fantastiska turkosblåa vattnet kom inte riktigt fram på min bild. Jag var ju här under Australiens vinter så det var inte direkt badsäsong heller tyvärr. Dessa trakter är optimala att vistas i under våra vintermånader (då det är sommar i Australien).
 
Albany sevärt Western Australia - The Gap lookout
Vid orten Albany hittar man The Gap, även kallat Natural Bridge. Mäktiga klippor med brusande vågor - det var lite småläskigt att stå på utsiktspunkten och se ner, trots att vi visste att det inte var farligt på något sätt.
 
sightseeing Albany Western Australia - The Gap / Natural Bridge lookout
strand i västra Australien (Western Australia) söder om Perth
Stränderna blev genast betydligt trevligare när molnen gav vika och solen sprack fram. Jag minns inte på rak arm vad just dessa stränder heter.
stränder kring Denmark och Albany i Western Australia
Jag lyckades smygfota ett litet familjeporträtt på småkusin med familj. Synd att vattnet inte hade badvänlig temperatur.
 
Över till själva Denmark, en liten lugn ort med ungefär 5000 invånare. Orten grundades kring 1895 i samband med guldrushen samt på grund av den höga efterfrågan av timmer, men idag livnär sig orten främst på turism, mjölk- och köttproduktion, fiske och konst.
Under turistsäsongen ökar förstås folkmängden tillfälligt, men när jag var där var det en sömnig plats. Det har ju sin charm det också.
 
Denmark, Western Australia, Australien - St Leonards church
Så vad kan man hitta på i centrala Denmark? Man kan traska omkring och spana in små enkla kyrkor, som St Leonard's Church ovan eller St Mary's Catholic Church nedan.
småstad Denmark Australien - St Mary's Catholic Church
Man kan också kolla in hur folk bor, på lämpligt avstånd såklart. Jag gillar kossan på uthusväggen, och i huset nedan hade det väl inte varit helt fel att bo, ser mysigt ut tycker jag.
sightseeing på lilla orten Denmark, Australien
Denmark small town in Western Australia
Typiska aussie small town-vibbar.
 
småstäder och byar i Australien - Denmark söder om Perth
Denmark River är också trevlig, man  kan vandra längs den på bägge sidor. Själv gick jag i riktning mot Wilson Inlet där den lilla floden mynnar ut.
vandra längs Denmark River i Denmark, Western Australia
Denmark river, västra Australien
Man kan passa på att spana på lite vattenfåglar såsom pelikaner och hägrar. Pelikaner såg jag flockvis av nära utmynningen. Här fanns det möjlighet att hyra kajak, men jag kände inte för det just den dagen och tänkte att om det blir trevligt väder även följande dag så satsar jag på det. Tyvärr blev den dagen rätt så regnig och eländig så jag chillade hemma hos småkusinen istället..
pelikaner i Denmark, Western Australia, Australien
mat dryck kulinariska upplevelser i Australien
Häromkring verkade fisk och seafood vara populärt. Jag åt friterad bläckfisk och pommes frites som jag sköljde ner med en Bundaberglemonad med blodgrapesmak. Vid ett annat tillfälle testade jag den typiska australiska rätten meat pie (köttpaj). Rätt så gott, men ännu godare är min australiska favoritdryck ginger beer. Önskar jag kunde hitta Bundabergs gingeröl här hemma också, har fått nöja mig med andra tillverkare än så länge på hemmaplan.
 
Har du varit i dessa delar av Australien? Eller någon annan ort som delar namn med något annat ställe i världen?
Taggar: Australien, Denmark WA, Western Australia, resor;

Kommentarer :

#1: Annie - Stora Små Äventyr

Vad mysigt det verkar ha varit där :)
Tror inte jag har varit på någon plats som delar namn med ett land :P

Svar: Jo det var en rätt så gullig småstad faktiskt, säkert ännu trevligare med diverse evenemang på sommaren (alltså vår vinter) :)
Maria

skriven
#2: ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★

Så vackert ställe, och så roligt att det heter just Denmark. Är det kopplat till Danmark på något sett? Tänker som i USA där vissa orter heter som ställen i Europa efter tiden då människor emigrerade? Tyvärr har jag inte besökt något ställe med samma namn som något annat :).

Svar: Jag har ingen aning faktiskt, men skulle väl gissa det för det är ju ganska vanligt att t.ex. ortsnamn finns på flera ställen (t.ex. i Storbritannien och i USA, Australien m.m.), t.ex. när nybyggare tagit nya landområden.
Maria

skriven
#3: Emma Engström

Gud vad fint!! Verkar ju otroligt mysigt där <3

Svar: Jo det var det :) Närliggande stränder är alldeles fantastiska om somrarna..
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :