bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Djuren i Australien - gulliga däggdjur & djuren jag missade

Så har vi kommit till sista delen i min djur i Australien-serie. Kanske även favoritdelen för många, för det är ju inte alla som gillar spindlar, ormar, krokodiler och andra kräk, utan föredrar ulliga och gulliga djur. Här finns så gott som alla djur jag sett i Australien samlade, en rätt så lång lista blev det med ett 50-tal olika djurarter (eller de som jag kunnat identifiera åtminstone).
 
Alltså, landlevande däggdjur som jag såg i det vilda i Australien, kommentera gärna vilket djur du tycker är sötast eller coolast:
 
djur i Australien - känguru
Känguruer i Grampians nationalpark (Victoria) som gärna chillade på en fotbollsplan om kvällarna.
 
Känguruer och vallabys av olika slag fanns lite varstans i naturområden och i outbacken. Faktiskt så såg jag mina första känguruer redan på väg från flygplatsen till Melbourne (skuttandes på ett stort öppet fält) när jag precis hade anlänt till Australien.
 
- Koala. De enda vilda och fria såg jag nära Great Ocean Road, utöver det såg jag några i fångenskap. Det är inte riktigt så att hela Australien kryllar av dem, tyvärr.
 
de sötaste djuren i Australien  - koala
 
- Dingo, inte riktigt en hund, men ej heller riktigt en varg. Ser ut som en byracka, men beter sig delvis som en varg. Så, är det en varglik hund, eller en hundlik varg? Den går att hålla som husdjur, men blir aldrig riktigt som en tamhund så man ska veta vad man gör. Dessa har jag sett på Fraser Island, flera ställen i inre Australien samt norra och nordvästliga delarna av landet. Det är en riktigt häftig upplevelse att bli väckt i sitt tält av en hel flock ylande dingos som drar förbi. Tyvärr håller populationen på att blandas upp med tamhundar - om jag minns rätt så är Fraser Island den enda plats där dingopopulationen fortfarande är helt och hållet renrasig.
 
- Quokka, den leende selfieälskande släktingen till kängurun som i tiderna misstagits som något sorts råttdjur. Utan att överdriva så kan jag intyga att de gladeligen kryper upp i famnen på en om man sätter sig på marken, trots att de är vilda och fria djur. Reser man i västra Australien får man inte missa ett besök till Rottnest Island! Fantastiskt sympatiskt djur!
 
animals in Australia - smiling quokka and dingo
Dingo i Australiens mitt som nyfiket går runt vår bil, och ett suddigt quokkaleende.
 
- Possum (pungräv), ett av mina favoritdjur i Australien. Tyckte de var så söta när jag såg dem första gången i Melbourne, men låt er inte luras till att komma för nära, för de kan bitas rejält och de kan bära på rabies. Har även sett dem bland annat i Brisbane, där höll de till kring hostelet och försökte ibland smyga in via det öppna köksfönstret för att leta mat. Jag tog en på bar gärning en gång så den fick så lov att retirera.
Fick tyvärr inte till någon fantastisk bild då jag enbart sett dessa djur i mörker, men på Instagram hittar man iallafall ett par halvdana pungrävsbilder från en park i Melbourne. Fun fact: de skriker som små grisar när de slåss, vilket de gjorde på taket på hostelet en natt så det smällde och smattrade i takplåten (så pass att min rumskompis blev lite rädd)...
 
- Flying fox (flyghund) är ännu ett favoritdjur. Vissa tycker de är otäcka pga fladdermusvingarna, men jag tycker de är hur fina och söta som helst. Man ska dock undvika närkontakt både med djuren och avföringen eftersom de kan bära på dödliga virus. Om man vill volontärjobba med dessa djur måste man ha ett specifikt vaccin för att skydda sig. Störst antal flyghundar såg jag i Cairns och i Nitmiluk nationalpark i Northern Territory, sistnämnda var verkligen en häftig upplevelse som jag även fångade på film, se länken. Intressant nog luktar flyghund precis som rävar (alla som varit nära en rävfarm någon gång vet precis vilken lukt jag pratar om). 
 
coola djur i Australien - flyghundar i Northern Territory
Till synes oändligt antal flyghundar på färd i solnedgången i Nitmiluk National Park. En riktigt mäktig upplevelse, som i en cool djurdokumentär, fast man var där på riktigt!
 
söta djur i Australien - flyghund (flying fox)
Bild av Signe Allerslev från Pixabay - kolla bara på det lilla hundlika ansiktet, hur gullig?
 
Andra roliga däggdjur jag sett är bl.a. myrpiggsvinet (echidna), australisk vattenråtta (rakali, lätt att känna igen med sin vita svanstipp), brumby (australisk förvildad hästras) och vildget.
 
djur i Australien - myrpiggsvin / echidna
Ihoprullat myrpiggsvin som inte ville visa sitt söta tryne.
 
kranie getabock i Australiens bush / outback
Förlåt, har inga bilder på levande getter, men väl ett kranie från en rejäl getabock som drabbats av livets gång. Hittade den i bushen när jag gick mitt nattliga toabesök bakom en buske, läskigt värre var det.
 
brumby - vildhästar i Australien
Brumby, finn tre vildhästar - jag läste att det idag fiinns fler vildhästar i Australien än någon annanstans i världen.
 
DJUREN JAG MISSADE
Jag tänkte avsluta med att lista några djur som jag gärna hade sett, men som jag missade, eller inte hann se ordentligt.
 
- platypus - näbbdjur. En oerhört skygg djurart så man ska ha otrolig tur för att få se dessa i det vilda. Jag försökte åtminstone.
 
- wombat. Faktiskt så tror jag att jag såg en under en bråkdels sekund i Tasmanien, det gick så snabbt så jag hann inte riktigt se djuret som dundrade framför mig och tillbaka in i buskarna. Vet inte vad det annars skulle ha varit för djur, så jag kan väl säga att jag nästan har sett en? Söta klumpedunsar till djur.
 
- thorny devil, taggagam. Chansen att faktiskt få syn på en är nog inte så stor, men coolt hade det varit att få se den taggiga ödlan.
 
- tasmansk djävul. Detta är en starkt hotad art som jag aldrig såg skymten av på Tasmanien. På sin höjd kanske det var de som vi hörde skrika en natt där vi campade. Får duga. Deras läte är förresten orsaken till djurets namn, det låter fruktansvärt!
 
- dugong. Dessa märkliga sjökor (släkt med elefanten..!) hade varit fantastiskt att få se under snorklingen.
 
- trädkänguru, en mycket ovanlig känguruart som anpassat sig till livet i träden. I Australien finns de huvudsakligen på Kap Yorkhalvön.
 
- giftiga landlevande ormar. Fast kanske lika bra det, jag kanske inte hade kunnat skriva detta idag om jag stött på en sån.
 
- vilda kameler. Såg inga, men vi hörde ibland kameler om kvällarna i Australiens mitt. Om det sen var vilda exemplar eller farmkameler är en annan fråga.
 
- tasmanian tiger (Thylacine). den mytomspunna pungvargen som anses vara utdöd (det sista kända exemplaret dog 1936 i Hobart Zoo) - men ännu idag kommer det ibland rapporter om att någon skulle ha observerat djuret. Det har dock inte kunnat bevisas, men visst vore det fantastiskt om en liten population ändå skulle ha klarat sig och lever i något ödsligt område utan vår vetskap?Chansen att jag själv skulle ha fått se ett av de eventuella existerande exemplaren är dock verkligen obefintlig. Men drömma kan man. 
 
tasmanian tiger / pungvarg Australien djur
Baker; E.J. Keller. / Public domain (foto från år 1902) -  så här såg (de numera utdöda?) pungvargarna ut.
 
Vilket är det sötaste/finaste djur du stött på under en resa?
Taggar: Australien, aussie animals, bucket list, reseinspo, resor;

Kommentarer :

#1: FREEDOMtravel

Alltså quokkan, vilket djur! Jag blev tvungen att bildgoogla den, det var ett ganska roligt nöje, haha. Jag har skrivit om djur på min bucket list här: https://www.freedomtravel.se/2017/05/10-djur-pa-min-bucket-list/
Ett coolt djur (kanske inte söt just, men ändå) som jag sett är dolksvans: https://www.freedomtravel.se/2013/01/mangrove-battur/

Svar: Ja verkligen ett fantastiskt djur, och kanske inte ett av Australiens allra mest välkända djur heller om man inte gjort research inför en resa eller så :) Dolksvans låter coolt, ska naturligtvsi kolla in dina inlägg, djurnörd som jag är :D
Maria

skriven
#2: Mia

Jag har aldrig sett en wombat i det fria, men på Billabong Sanctuary har jag fått hålla en i famnen. Precis som du skriver, oerhört söta klumpedunsar!

Svar: åh vad härligt att få gosa med en wombat! Har sett videor på tama wombats och de är ju hur busiga, gosiga och lekfulla som helst :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :