bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour - jakten på kristallklart vatten

Ja att hitta vatten lika klart som i en swimming pool är väl inte jättesvårt i Kroatien, i synnerhet om man tar sig ut till någon av öarna. När jag var i Split så valde jag dock inte en av de mera typiska turistöarna, utan jag tog färjan till den närmsta och mindre exploaterade ön Šolta. Denna ö är 58,98 km² stor och nås på lite över en halvtimme med Jadrolinijas färjelinje. Detta är även det billigaste färdmedlet, som enbart kostar 33 kuna / knappt 4,50 euro en väg för passagerare utan bil. 
 
Väl på plats orienterade jag mig direkt till stranden jag redan hade sett ut på kartan och bestämt mig för att besöka. Jag följde trottoaren en bit till höger om piren, sedan tog jag trapporna ner under vägen och så hittade jag en stig längs med kusten som jag följde. Promenaden till Kašjun beach tar bara runt 15 minuter om jag inte missminner mig och består av stenig terräng. Bäst att ha lite bättre skodon på fötterna.
 
en lugnare ö utanför Split Kroatien: Šolta island in Croatia
Vy på väg till stranden, och en föraning om vattenkvalitén.
 
Men vi börjar från början med ett par bilder tagna från färjan, som tar både passagerare och fordon. Är glad över att jag fick till en klassisk bild på Split från havet.
view over Split Croatia - vy över Split, Kroatien
Jadrolinija färja över till Solta utanför Split
 
Väl framme på ön och på väg till dagens höjdpunkt - strandslapp!
island hopping outside Split, Croatia
På bilden nedan skymtar jag äntligen målet, och möts av det kanske ljuvligaste turkosa vattnet jag sett hittills under resan! Ett fåtal personer befinner sig på den lilla stranden, och ett par småbåtar har även lagt till i viken. Atmosfären känns lugn och fridfull.
Kasjun beach strand - på ön Solta utanför Split, Kroatien
Gissa om jag önskade att jag hade haft med mig snorklingsutrustning! Men vattnet var faktiskt så klart och lugnt att jag kunde se en hel del bara genom att simma vanligt. Jag räknade till ett antal sjöborrar bland annat, ni vet såna man absolut inte vill trampa på barfota och som är väldigt vanliga vid stränderna häromkring. Badskor är vad  som gäller!
Kašjun beach, Šolta island - Split, Croatia
Här njöt jag alltså i några timmar - badade och simmade flera gånger, samt låg och jäste och läste bok och bara kopplade bort allt annat. Något som jag gissar var mängder av syrsor spelade i träden och ljudet kändes nästan sövande efter ett tag.
 
Dock fanns det en sak med stranden som var mindre trevligt, och det var plastskräpet - mest plastkorkar och sugrör, vilket kändes lite random. Jag fattar inte riktigt, har någon medvetet dumpat detta på stranden, eller har skräpet sköljts upp och tagit sig hit från fastlandet eller havet? Fast i själva vattnet såg jag i princip inget skräp alls, förutom en plastflaska som jag fiskade upp. Innan jag promenerade tillbaka till färjan så samlade jag ihop det jag kunde i min tomma chipspåse och återbördade till en soptunna.
 
Ändå tyckte jag det gick bra att njuta av vistelsen sålänge jag höll blicken mot det vackra havet och försökte glömma bort det som fanns lite längre upp på stranden. Stranden hade fått fullpott om det inte vore för skräpet. Eller ja, kanske en enkel toalett hade varit önskvärt också, såg ingen sådan nånstans. Om vi ska vara riktigt kräsna. Passa på att använda toan på färjan är mitt heta tips!
kristallklart vatten och glass på Solta utanför Split, Kroatien
Jag hann köpa en glass medans jag väntade på att färjan skulle anlända. Och så bar det av tillbaka till fastlandet. Här följer några bilder jag knäppte när båten lämnade ön.
solta, ö utanför Split, Kroatien
öar kring Split, Kroatien
öar utanför Split, samt asiatisk mat i Split
Tillbaka i Split åt jag den godaste måltiden i den staden - härliga nudlar med grönsaker från asiatiska Silk street food på Tončićeva ul. 4. Väldigt prisvärt för att vara Split dessutom! Det är semisjälvservice som gäller här - man beställer och betalar direkt i disken, och sedan serveras man till bordet. Ganska skönt egentligen för det går ju betydligt snabbare när man bara kan gå vidare efter att man ätit klart.
 
Avslutar med en bild på en katt som såg ungefär lika trött och nöjd ut som jag kände mig på kvällen.
katt i Split, Kroatien, Balkan
 
Vilken är den bästa stranden du besökt i Kroatien, eller någon annanstans i Europa?
Taggar: Balkan trip, Kroatien, Split, balkan, sommarresa, stränder;

Kommentarer :

#1: hopihopi

Jag gillade Golden horn beach, som finns på ön Brac om jag inte minns helt fel. Bara för att den var så häftig hur den var formad. Själva stranden och vattnet var väl som vilken strand som helst, den var bara cool :)

Svar: Googlade bilder på den stranden, ser ju hur cool ut som helst :)
Maria

skriven
#2: Christine - 29°

Wow vilket vatten, så vackert! Och vilken söt katt. :)

Svar: Ja verkligen underbart ställe! Och katter finns det gott om på Balkan :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :