bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra i Prag - del 2

 
Nu lämnar vi gamla stan och går över till Lilla sidan på andra sidan Vltavafloden. Jag listar en del av de sevärdheter jag besökte där:
 
1. Karlsbron
Så megaturistisk, men det känns kanske som lite av ett måste att traska över den ändå? Och så ligger ju alla fantastiska sevärdheter på bägge sidor av floden, så för min del var det dessutom den mest logiska rutten. Förresten påstås bron stängas för restaurering i slutet av detta år eller början av 2020, och detta omfattande arbete kan ta runt 20 år att färdigställa. Jag tror fortfarande bron kommer vara ett fint fotoobjekt på lite avstånd, och detta låter som en väldigt nödvändig grej om det stämmer att dess skick ligger på 6 av en skala på 1-7 där en sjua innebär risk för kollaps. Men vilken tur att jag hann göra bron ändå!
 
På bilderna nedan befinner jag mig vid den ände där Malá Strana (Lilla sidan) finns. 
 
sevärdheter i Prag: Karlsbron
graffitikonst i Prag, Tjeckien
Under bron hittade jag den finaste graffitimålningen jag sett i staden.
 
2. Čertovka kanal
Här kan man åka en liten tur med kanalbåt om man vill, eller bara beundra kanalen från ovan. Jag visste inte ens att Prag hade någon kanal.
 
Certovka kanal i Prag (Lilla sidan)
3. Svanar och brovyer
Det är hit man ska söka sig om man faktiskt vill ta bilder på den ikoniska Karlsbron: Náplavka. Förutom att beundra bron på avstånd kan man även titta på alla tjusiga svanar som samlas där för att låta sig matas av turister.
 
sevärt i Prag, svanar nära Karlsbron
utsiktspunkter för att fota Karlsbron - Naplavka
En annan plats som lönar sig att besöka för en fin vy över bron och staden är Letnáparken. Var beredd på uppförsbacke. Hit hittar lokalbefolkningen och de något mer välinformerade turisterna. Passa på att njuta en stund på en parkbänk, och köpa en fräsch lemonad ifall du råkar se tjejen som iallafall då jag var där hade ett litet lemonadstånd vid en av de mest populära utsiktsplatserna!
 
utsiktsplatser för att fota Prags broar: Letna Park
4. St Wenceslas Vineyard
Som jag själv hade beräknat skulle jag troligen bli hungrig lagom tills jag närmat mig Pragborgen, och hade på förhand fått nys om St Wenceslas vingård där det även finns en restaurang. Mer om maten jag åt i ett annat inlägg, men kan iallafall nu säga att vingården är pytteliten, men ett fantastiskt fotoobjekt med sina fina vyer över staden.
 
vingård: St Wenceslas Vineyard vid Pragborgen, Prag, Tjeckien
5. Pragborgen med sina sevärdheter
Här var det verkligen smockat med turister, åtminstone när jag var där på eftermiddagen. Troligen sämsta tiden att vara där, men nu råkade det stå näst på tur längs min planerade rutt för dagen. Jag köpte en biljett för att få tillträde till bl.a. gulliga Golden Lane och imponerande Vituskatedralen.
 
Sevärdheteri Prag: Pragborgen och Golden Lane
Tyvärr tog ju turistmassorna bort lite av udden av denna charmiga gata med minihusen från 1500-talet (Golden Lane). Men det var intressant att kika in i husen som är inredda enligt hur man bodde och levde på den tiden. Husen var dock inte så här färgglada förr i tiden, de målades nämligen i gladare kulörer på 1900-talet. Där kan man även besöka bl.a. en tortyrkammare och se en utställning av medeltida vapen. För en extra slant kunde man även prova på att skjuta med armborst.
 
sevärt i Pragborgen, Prag: Vituskatedralen
Vituskatedralen (St Vitus Cathedral) var imponerande både utvändigt och invändigt. Och ett omåttligt populärt selfieobjekt. Här kunde jag inte motstå att fråga en tjej om hon kunde knäppa en bild på mig.
 
St Vitus Cathedral, Prague, Czech Republic
Prague Castle / Pragborgen, Prag - vyer och Vituskatedralen
Detta är verkligen utsiktspunkternas stad - även från ingången till Pragborgen väntar fina vyer över de tegelröda hustaken.
 
6. strosa planlöst i Malá Strana - Lilla sidan
Nästan lika brutalt vacker som gamla stan och definitivt värd att strosa omkring en stund i.
 
Mala Strana / Lilla sidan i Prag / Prague
7. John Lennon Wall
Är man svag för färgglada platser är denna plats såklart ett givet delmål för dagen. Här spelade musikanter och folk tog självporträtt för fulla muggar. Så även jag.
 
John Lennon Wall - sevärdheter i Prag
must see in Prague: John Lennon Wall
8. Lover's Bridge - kärleksbron 
I sann John Lennon love and peace-anda passerar jag denna kärleksbro som är fullproppad med lås. Bredvid finns en charmig restaurang och ett stycke vidare går jag förbi John Lennon Pub.
 
intressanta platser i Prag: kärleksbron vid Certovka kanal
Efter allt detta kände jag mig rätt nöjd med dagen och korsade Karlsbron för att ta mig tillbaka till Gamla stan och leta reda på någon kvällsbit och en öl innan sängen kallade.
 
Nu när jag bloggat om båda sidor av floden, vilken sida tror du att du skulle gilla mest? Jag måste säga att denna sidan hade ett mer varierat utbud av sevärdheter så därför väljer jag kanske den. Men typ varje gata och gränd jag såg i gamla stan var ju verkligen fantastiska de med. Så ett rätt så svårt val.
Har du några fler rekommendationer vad gäller Prag och i synnerhet Malá Strana-området?
Taggar: Prag, Tjeckien, reseinspo, restips;

Kommentera inlägget här :