bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra i Prag - del 1

Alltså Prag. Så underbart vacker stad, men samtidigt så full av turister under högsäsong. Vet inte riktigt hur man ska förhålla sig. Emellanåt trängs man och bannas över att även man själv fastnat i turistfällorna och nu långsamt sniglar sig fram genom Golden Lane, eller köar för att köpa en biljett. Men så ibland skingras de värsta folkhoparna och man kan andas och njuta lite istället. Undrar hur lokalbefolkningen känner, bortsett från den inkomst vi turister tillför? Jag såg inte särskilt många cyklister som susade fram vilket var skönt efter skräckupplevelsen i Amsterdam. Trafiken är lite intensivare än på hemmaplan, men det är ordning på staden och det finns trafikljus och känns relativt tryggt att korsa gator. Jag uppfattar detta som en rätt så trygg stad i det stora hela, men man kanske vill hålla i handväskan så inga främmande händer börjar fingra på den. Mitt boende hade ett utmärkt läge nära Karlsbron, men samtidigt i en lugn innergård, så allt jag ville se i staden fanns inom gångavstånd. Där omkring 20.000 steg om dagen blev saldot.
 
Här kommer mitt första inlägg med tips på vad man kan göra i staden, och förstås en del bilder.
 
1. Njuta av utsikten på och kring Karlsbron (Charles Bridge). Dels är det fint att blicka över till andra sidan floden, på bilden nedan kan du skymta Pragborgen i bakgrunden. Nu på våren fanns det även vackra tulpanplanteringar på Gamla stan-sidan av bron. Det var förmiddag så turisterna hade börjat samlats, och en spansk guide basunerade ut platsens historia med en röst som lät som om hon genomgått militärträning för sin guidelicens. Det blev lite för mycket, så jag sparade självaste bron till en annan dag och sökte mig vidare i riktning mot gamla stans torg.
Prag vårweeend - tulpaner vid Karlsbron
 
2. Njuta av gamla stans gator, gränder och vackra hus. Huvudstråket är mest hektiskt såklart, men så himla vackert! Det gör ju inget om man hamnar på sidospår heller, för där finns också mycket charm att utforska. Gå åt det håll magkänslan leder dig.
Prag gamla stan (Staré Město)
gamla stan i Prag, Tjeckien
3. Gamla stans torg (Old town square). Här hittar man några av stadens allra vackraste hus skulle jag våga påstå.
 
Old City Square - gamla torget i Prag
Staré Město, Prag 1, Tjeckien
St Nicolas' Church vid torget i Prag gamla stan
Kring torget kan man även t.ex. ta en titt i barockkyrkan St. Nicholas' Church och beundra dess vackra kristalljuskrona.
 
4. Betala inträde för att åka högst upp i Old Town Hall och se staden från ovan i alla väderstreck. Kostar 250 tjeckiska kronor (CZK) som blir knappt 10 euro, men är så värt för den utsikten! Dessutom ingår en utställning i biljettpriset, så man kan ju passa på att besöka den också. Lite trångt kan det bli där uppe, men funkade helt ok.
 
vy över Prag stad
Prags bästa utsiktplatser - vy över gamla stans torg (Old town square)
Ser det inte nästan ut som en gullig leksaksstad?
 
bästa vyerna i Prag från Old Town Hall vid torget
Prags hustak sett från Old Town Hall-tornet
Så härligt att blicka ut över alla röda tegeltak.
 
5. Vid torget finns också det välkända astronomiska uret från 1400-talet. Lite roligt är det väl att se den in action med de rörliga figurerna som symboliserar olika saker (läs gärna på om uret och symboliken före, så kanske man uppskattar föreställningen mer). Men jag nöjde mig mest med att ta bild, för jag ser ändå inte riktigt charmen med att trängas bland hundratals människor när uret slår heltimme (enligt uret själv, inte att förväxla med offentlig heltimme). Men visst är det en fascinerande och komplex konstruktion.
 
sevärdheter i Prag: astronomiska uret och Powder Tower i gamla stan
6. Om man fortsätter vidare från torget når man snart Powder Tower / Powder Gate (bilden ovan till höger och bilderna nedan). Detta är en av de ursprungliga stadsportarna och har fått namnet från det svartkrut (gunpowder) som lagrats i tornet i tiderna.
 
Pudertornet i Prag
7. Judiska sevärdheter. Jag besökte Jubilee Synagogue (även kallat Jerusalem Synagogue eller Jeruzalémská synagoga på tjeckiska) som har en fantastisk färgglad utsmyckning i neo-morisk och jugendstil, både utvändigt och invändigt. För ett inträde på knappt 4 euro (100 CZK) kan man förutom att se insidan av synagogan även ta del av en utställning om Prags judiska historia.
 
judiska sevärdheter i Prag: Jerusalem synagoga / Jubilee synagogue / Jeruzalémská synagoga
Andra judiska sevärdheter är t.ex. Gammalnya synagogan (Old New Synagogue) - Europas äldsta synagoga från 1200-talet, samt den gamla judiska begravningsplatsen (Old Jewish Cemetery). Vid den tidpunkt jag var där var köerna så långa att jag inte orkade bemöda mig att vänta på att få köpa biljett. Istället gick jag runt hela muren tills jag råkade hitta en liten glugg där jag kunde kika in och ta ett foto på gravgården. Fint så.
judendom Prag sevärdheter: Gammalnya synagogan och gamla judiska begravningsplatsen (Old Jewish Cemetery)
Allt detta var ju alltså bara i gamla stan (Staré Město), i ett kommande inlägg kommer jag att tipsa om saker att göra på andra sidan floden, så håll utkik efter det! Kommer även ett separat inlägg om maten jag åt, vad saker och ting kostar i Prag m.m.
 
Har du varit i Prag? Vilka sevärdheter gillade du mest och har du flera tips på sevärda platser i gamla stan?
Taggar: Prag, Tjeckien, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Madeleine Krans

Passar perfekt med läsning om Prag nu. Åker dit om drygt en månad! Premiär!

Svar: Men åh, perfekt ju! Del två är nu publicerad, men kommer ännu dyka upp iaf två inlägg till om resan :)
Maria

skriven
#2: Mia

Jag var till Prag som ca 20-åring och hade inte rest särskilt mycket då, så staden gjorde minsann intryck. Minns hur jag nästan fick överdos av allt vackert det fanns att se på!

Svar: Det kan jag förstå, även den resvane får nog en aning överdos av Prags skönhet tror jag :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :