bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Saker att göra i Perth - del 1

Perth med sitt subtropiska medelhavsklimat är Western Australias huvudstad och sägs även vara världens mest isolerade fastlandsstorstad. Närmaste storstaden Adelaide ligger mer än 2000 km bort. Jag tycker oavsett att staden har mycket att erbjuda vad gäller kultur och sevärdheter. Jag fick ett trevligt intryck av Perth efter att ha spenderat ungefär 10 dagar i staden, och här kommer del 1 med tips på saker att se och göra i Australiens 4:e största stad!
 
sevärt i Perth, WA, Australien
 
Mix av modernt och gammalt
 
Jag tyckte det var riktigt intressant att se hur skyskrapor och moderna byggen samsades med gamla traditionella hus.
 
se och göra i Perth, Australien - modern och gammal arkitektur
sevärdheter i Perth, Australien: Trinity Church
modernt möter traditionellt i Perth, Australien
 
En av världens största stadsparker
 
I Kings Park, över 400 hektar stort och en av världens största stadsparker, finns bland annat en botanisk trädgård, naturliga bushlandskap och ett krigsmonument med en evigt brinnande fackla (en symbol som finns på flera håll i Australien och som infördes till minne av och i tacksamhet till de som gav sina liv i kriget). Den som försöker släcka någon av dessa eviga eldar har rejäla böter att vänta sig. Så tänk inte ens tanken.
 
Man kan även ha picknick på en av gräsmattorna, njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och staden, eller delta i något evenemang om det råkar vara något på gång.
 
sevärdheter i Perth, Australien - Kings Park och eternal flame
"The eternal flame"
 
sevärt i Perth, Australien - vackra stadsvyer från Kings Park
turistattraktioner i Perth - botanisk trädgård, Kings Park
trädtoppspromenad i Perth, Kings Park
I parken finns även en kort trädtoppsbro som man kan promenera över.
 
The Blue House
 
The Blue Boat House, eller Perth Crawley Edge Boatshed, är ett av Swan River-flodens landmärken. Skjulet råkar även vara ett väldigt populärt foto- och selfieobjekt, så jag fick köa en stund för min tur, och så bad jag en asiatisk kvinna om hjälp att ta bilden nedan. Ja, glömde jag att nämna att alla i kön förutom jag var asiater?
 
Perth Crawley Edge Boatshed / The Blue Boat House - fotovänlig turistattraktion i Perth, Australien
 
Gågator och shopping
 
Jag ägnade mig väldigt lite åt shopping i Perth men av det lilla jag såg är väl inte utbudet jättehäftigt. Men det kan vara mysigt att strosa omkring ändå längs t.ex. Hay Street och halvgömda London Court i renässans- och riddarstil. Sistnämnda är även en turistattraktion.
 
För mig bestod shoppingen främst i att hitta souvenirer till nära och kära innan hemfärden, och att köpa mina favoritsaker i mat- och dryckesväg för att njuta en sista gång. Typ TimTams, Bundaberg ginger beer och Barista Bros Iced Chocolate.
 
Shopping and streets of Perth, WA - Hay street
sevärt i Perth, Australien (WA) - London Court i medeltida stil
 
Färgglatt
 
Staden är en av de bästa i Australien vad gäller street art. Mer om det i ett annat inlägg, men här kommer ett par bilder på två färgglada platser jag hittade: färgglada paraplyer på Hay Street (vet inte om de fortfarande finns kvar) och färgstark trappa på James Street Mall (bredvid Art Gallery of WA).
 
paraplytak / paraplykonst och andra färgglada platser i Perth, Australien
 
Cafémys en regnig dag
 
Ibland regnar det i Perth. Men vad gör det om man kan sitta och mysa i ett café och titta ut medans regnpärlorna sätter sig på fönstret? Här drack jag en chai latte och åt en brownie på Dôme Café i Trinity Arcade.
 
Hade varit roligt att utforska Perths caféer ännu mer!
 
saker att göra i Perth när det regnar
cafétips Perth, Australien: Dôme Café i Trinity Arcade
 
Har du varit i Perth?
Taggar: Australien, Perth, Western Australia, reseinspo, restips;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Har inte varit i Australien alls, men det ser himla härligt ut...

Svar: Kanske du också åker dit en vacker dag :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :