bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mitt matiga Praginlägg - smakupplevelser, boende, kostnader m.m.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar
 
Här kommer ett skepp lastat med mat och dryck, samt lite praktisk info som t.ex. kostnader och vattenkvalitet i Prag och en liten recension av boendet jag valt för min vistelse.
 
Jag börjar med det mesta jag intog i mat- och dryckesväg och vad detta kostade (ej inkluderat dricks som gärna får ligga på ca 10% av kostnaden, eller avrundat uppåt).
 
Svartvinbärslemonad från ett litet lemonadstånd i Letna park. Minns inte riktigt, men kan ha kostat där kring 50 czk (tjeckisk krona), alltså ca 1,9 euro. Gulaschsoppan med bröd kostade 170 czk/6,6 euro, sedan tillkom lite för vattnet. Portionen ser liten ut men jag tyckte det var alldeles lagom mättande som lunch, och priset känns fullständigt överkomligt för den fantastiska utsikten över vinrankor och staden man får på köpet, om än servitörerna var lite småstressiga, eller kanske omotiverade? Man fick kämpa lite för uppmärksamhet. 
 
Första kvällen vid ankomst ville jag bara snabbt få en portion mat, så jag körde på Atmosphere Cafe Pub i källarvåningen. Kyckling med grillade grönsaker som tillval, och en gurklemonad som lät spännande. Gurklemonaden var faktiskt min favorit av de tre, något ovanligare lemonadsmaker jag testade under vistelsen. Bortsett från ölen så tycks hemgjord lemonad vara lite av en grej här.
Detta kalas gick på sammanlagt 313 czk / 12 euro.
 
Lavendellemonad på Café Mánes vid floden som var lite av ett rån med sin kostnad av 99 czk / 3,80 euro... Den enorma hotdogen med örtkorv (som är mera tyskt än tjeckiskt) åt jag vid en marknad där det fanns en del att välja bland i matväg. Jag tror den kan ha kostat kring 100 czk.
 
Trdelník, bakverket som jag fortfarande inte riktigt vet hur man uttalar. Men gott är det, och känns som lite av ett måste att prova då de säljs lite här och var. Trots att bakverket egentligen kommer från Transsylvanien. Jag valde en enkel variant med salted caramel sås inuti. Köpte min i judiska kvarteren (kosher och allt!). Osäker på vad den kostade, men kan ha varit kring 60 czk / 2,30 euro..? 
 
Kväll nummer två var jag knappt en hungrig, på grund av en alltför sen lunch och sedan det där bakverket och en lemonad ett tag efter det. Så jag gjorde det enkelt för mig och gick helt enkelt ner till källarpuben igen (efter att ha vilat mig på rummet en stund) och beställde en av deras smårätter och en liten öl på det. Kanske inte den mest fantastiska lax jag ätit, men den slank ner. Ölen däremot var perfekt för mig, denna sort är tydligen lite sötare i smaken än andra sorter, vilket är bra för den som i normala fall inte är mycket av en öldrickare. 

Så Kozel Černý 10° kan jag varmt rekommendera, på Atmosphere Cafe-Pub kostade en liten sådan 34 czk / 1,30 euro , medans den lilla matportionen gick loss på 180 czk / ca 7 euro. Lite i dyrare laget vad gäller maten, men ölen kändes definitivt prisvärd!

Vietnamesisk middag i gamla stan och klassiskt tjeckiskt samt en tysk radler att skölja ner maten med på en restaurang i Bohemian Switzerland (länk till mitt blogginlägg) dit jag gjorde en dagstur. Kommer inte ihåg priser, men troligen under 10 euro för nudelrätten och tror inte kötträtten med lingonsylt och bröddumplings var värst mycket dyrare heller.
 
Och så avslutade jag med den maträtt jag egentligen längtat efter under hela resan - det säkra kortet - en hederlig pizza margherita. Gick möjligtvis loss på 5-6 euro.
 
 
Exempel på andra kostnader:
 
Inträde till Old Town Hall (utställning och fantastiska vyer över staden): 250 czk, nästan 10 euro
 
Inträde till Pragborgen (den billigare varianten, B-biljetten): 250 czk / ca 10 euro
(Get Your Guide har även olika alternativ om man t.ex. också vill ha en guide med sig, eller kombinera med något annat sevärt i staden)
 
Inträde till Jerusalem synagoga (där det även finns en utställning): 100 czk / ca 4 euro
Här finns tips på olika guidade turer man kan göra i de judiska kvarteren, något jag tyvärr inte hann med själv, annat än att gå en kort svängom på egen hand. 
 
Toalettbesök: om det skyltas väldigt klart och tydligt var toaletterna finns så kostar det vanligtvis också en slant. Jag tror de tog 50 czk / nästan 2 euro på dyraste stället jag besökte... Men vanligtvis var det billigare. Eller gratis om man t.ex. besökte Old Town Hall (funkade även att gå in utan biljett, jag använde deras toalett vid två tillfällen), Pragborgen och dylikt.
 
Vad gäller transport till och från flygplatsen valde jag ett semilyxigt alternativ - istället för lokaltransport med minst ett byte eller dyraste alternativet taxi valde jag en delad minibusstransfer (förhandsbokat och betalat online) som tar en bekvämt från dörr till dörr. Detta kan eventuellt ta lite längre beroende på hur många människor man delar shuttle med och var de bor, men för mig gick allt snabbt och smidigt. Detta kostade 290 czk / lite på 11 euro en väg. Jag tror att det hör till att ge lite dricks här precis som med taxi.
 
Övriga tips:
 
Är kranvattnet drickbart?
Som så många andra undrade jag lite över hur pass drickbart kranvattnet är. Jag undviker gärna att köpa vatten på flaska om jag bara kan, och egentligen kände jag redan på mig att det inte skulle vara nåt problem, då jag kunnat dricka kranvatten även i t.ex. Australien, Israel och Tyskland som är grannlandet. Men jag googlade i alla fall med lite olika resultat. Då jag checkade in så fick jag i alla fall slutgiltigt bekräftat att JA, det går alldeles utmärkt att dricka hotellets kranvatten. Så jag är rätt övertygad om att det gäller de flesta boenden och platser i hela Prag. Ingen otrevlig bismak kände jag heller till skillnad från vissa andra städer jag besökt.
 
Håll koll på värdesakerna
Detta gäller ju egentligen i alla städer, men det ryktas att ficktjuvar är vanligt förekommande i Prag, så jag höll ofta i handväskans dragkedja när det var extra mycket folk runt mig.
 
Var försiktig med växlingskontor
Det finns vissa växlingskontor i Prag som försöker lura turister med en riktigt dålig växelkurs. Som i princip överallt där det finns bankomater så är oftast den bästa dealen att ta ut pengar i lokal valuta direkt från bankomat. Jag hade räknat ut på förhand ungefär hur mycket jag skulle spendera och tog ut summan redan på flygplatsen. Det blev lite pengar över som jag sedan fick sprätta loss på flygplatsen innan hemfärd.
 
Mitt boende
 
Så över till mitt boende: Penzion Attractive. Inte ett vandrarhem och inte ett hotell, utan ett sorts mellanting. Ja ett enkelt pensionat helt enkelt. 
 
Jag blev incheckad och uppför ett par trappor fanns vindsvåningen med några få rum, både dubbelrum och singelrum. Jag hade bokat ett singelrum med eget badrum, som kostade 999 czk / knappt 40 euro per natt. Med tanke på läget alldeles nära Karlsbron vid gamla stan så anser jag inte att det är en hutlös summa. För Prag är inte en jättebillig stad att bo i.
 
Dessutom fick jag gratis frukost varje morgon som kompensation för att jag råkat få loftet allra högst upp där det är väldigt lågt i tak. Vilket i och för sig inte var något större problem för korta jag. Tvärtom tyckte jag det var riktigt mysigt att bo där. Frukosten i sig var inget särskilt: vitt rostbröd med olika pålägg och spreads, en croissant och kaffe eller te. Men helt ok start på dagen.
 
Badrummet med badkar där jag njöt av ett varmt härligt bad två av kvällarna. Men det var lite märkligt att det inte fanns någon ställning för duschmunstycket så man kunde duscha håret och allt. Förstås berodde det på att taket var vinklat och typ ingen normallång person ändå hade kunnat stå raklång där. Själv behövde jag inte tvätta mitt hår under min korta vistelse, men om det är viktigt att kunna göra det tror jag man gör bäst i att begära ett normalt badrum om man bokar in sig här. I det stora hela var jag riktigt nöjd och för mig var detta rätt så lyxigt, som ju är van vid sovsalar och delade badrum. 
 
Souvenirer
Jag avslutar med resans lilla souvenirskörd: ett par söta magneter som hittade sin plats bredvid husen från Amsterdam, och spa wafers, en slags supertunn krämfylld våffla som är typiskt tjeckiskt. 
 
 
Dela gärna med dig av dina egna Pragtips i en kommentar nedan! 
Taggar: Prag, Tjeckien, restips;

Kommentarer :

#1: Ann Rumbleinthearctic

Vilken trevlig resa du hade! Prag verkar som en mysig stad, som så många andra städer i europa förstås :)

Svar: Ja det var en perfekt förlängd weekend :)
Maria

skriven
#2: Jossus Travelpics

Kunde inte heller låta bli att prova en trdelnik, valde en med vaniljkräm och jordgubbar toppad med grädde. Vattnas i munnen bara jag tänker på den.

Svar: åh, den kombinationen låter alldeles underbar :)
Maria

skriven
#3: Christine - 29°

Verkligen ett matigt Praginlägg! Grymt! :)

Svar: Tack ska du ha :)
Maria

skriven
#4: Jessica Högberg

Verkar som du haft en trevlig resa=)

Svar: ja absolut :)
Maria

skriven
#5: Mia

Vad roligt att läsa om Prag, särskilt då jag själv nyligen varit i Budapest. Tycker jag läst så många jämförelser mellan just de två städerna när jag läste på inför Ungernresan! Kan själv inte jämföra riktigt eftersom det är en halv evighet sen jag var i Prag, så upplevde nog staden helt annorlunda då än jag skulle göra nu... men jag har tyckt om båda städerna!

Svar: Budapest verkar också va en fantastisk stad 😊👍
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :