bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Bohemian Switzerland-mystik & episka Bastei-vyer

Namnet till trots så ligger Bohemian Switzerland (České Švýcarsko) inte alls i Schweiz, utan i nordvästra Tjeckien. Denna nationalpark är ett perfekt dagsutflyktsmål från Prag, eller varför inte från Dresden i Tyskland ifall man planerar en resa dit. När man åker över till den tyska sidan av gränsen talar man istället om Sächsiche Schweiz eller Saxon Switzerland, och detta område i sin helhet är en bergskedja känd för sina intressanta sandstensformationer, i synnerhet de man hittar i Bastei som jag också besökte under dagen.
 
Denna dagstur gjorde jag genom en grupptur som ordnas i mindre grupper - det finns några olika företag att välja bland ifall man vill göra en sådan tur själv. Hade så pass flyt att det inte var en fullbokad grupp denna dag, utan det blev bara jag, guiden som var ungefär i min ålder och ett äldre amerikanskt-kinesiskt par. Trevligt gäng och så blev det snarare lite roadtripkänsla över det hela, jämfört med en fullpackad minibuss. Och även om minibussen hade varit fullbokad så är det ändå en liten grupp jämfört med de stora turistbussarna. Verkligen att rekommendera för den som inte vill hyra bil.
 
Här kommer bilderna och berättelserna från en vårdag i fantastiska tjeckisk-tyska omgivningar och natur!
 
Jag blev upphämtad från mitt boende, vi presenterade oss kort för varann och så bar det iväg bort från staden och ut i Tjeckiens landsbygd. Det var en lättsam stämning och alla var pratglada, så vi dök genast in i diskussioner kring olika skillnader mellan Tjeckien, USA och Finland. Jag fick snabbt en känsla av att den tjeckiska mentaliteten nog inte är så väldans olik den vi har i Finland, t.ex. har vi samma sorts kärlek för naturen och åtminstone vår guide var precis på samma våglängd som jag kändes det som.
 
Czech Republic landscapes
Bilfärden i sig var ju en fröjd för ögat, med mängder av gula rapsfält och kuperade landskap. Vi tog en stretch- och kisspaus vid en bensinstation och fick en snack pack för dagen - ingen risk för att behöva gå hungrig. I priset ingick dessutom en ordentlig traditionell tjeckisk lunch samt dryck.
 
Så anlände vi till Bohemian Switzerland och gav oss iväg på en rätt så kort vandring på kanske sisådär 3 kilometer. Det var tänkt vi skulle vandra ännu kortare, men så menade guiden att det fanns risk för väldigt mycket turister den dagen och att han rekommenderar vi vandrar en lite längre rutt som inte är lika turisttät. Inte mig emot, betyder ju bara mer tid i den vackra naturen!
 
Rutten startar i en liten by med gulliga, delvis traditionella tjeckiska hus.
 
Czech traditional architecture
Czech naturen, Bohemian Switzerland
Sedan bär det av in i den trolska skogen. Rutten är inte alls krävande, men det var mycket nerför i början vilket kan bli jobbigt för den med knäproblem.
 
Förresten så är tjeckerna oerhört bra på att märka ut sina vandringsleder även digitalt, så jag fick tips om en kartapp (mapy.cz) med alla leder och sevärdheter. Kanske ett tips för den som tänkt utforska naturen på egen hand.
 
Czech Republic
Vi vandrar till viss del längs med ravinen där floden Kamenice rinner. Naturen doftar härligt, det har regnat en liten gnutta vilket lockar fram alla dofter ur marken och grönskan. Och så blir vissa stenar förrädiskt hala, så gäller att ha ordentliga skor med bra grepp, eller helt enkelt se upp var man sätter fötterna de dagar som det har regnat.
 
Visste du förresten att ordet bohem ursprungligen syftade på människor med rötterna i östra Europa och Böhmens (Bohemias) slaviska länder som idag utgör västra Tjeckien? Ordet var även synonymt med romer som t.ex. fransmännen då trodde kom från just Böhmen. Ungefär som vi i Finland tidigare misstagit romer för "tattare", alltså turkfolket tatarer.
 
utflykt från Prag: Böhmische Schweiz - vandring och båttur
Så kommer vi fram till den lilla båten som sakta ska ta oss fram en bit längs med floden. Långsamt ror båtföraren oss fram medans han berättar roliga historier på tyska för de tyska turisterna som också finns på båten. Jag förstår ju språket, men vår guide fick lov att översätta för vårt kinesiska par. Han pekar ut stenformationer som med lite fantasi liknar diverse djur. Emellanåt är vattnet så grunt att man kan se botten.
 
utflykt / dagstur från Prag: Bohemian Switzerland
saker att göra i Tjeckien: Bohemian Switzerland - båttur i Kamenice
Vi anländer till båtens ändstation och vandringen fortsätter ett litet tag till längs med Kamenicefloden.
 
Kamenice flod i Bohemia, Tjeckien
nature in Czech Republic - Bohemia
Sedan byts terrängen ut mot ren skog igen. Under denna vandring har jag och guiden hunnit avverka en del samtalsämnen kring t.ex. resor och natur. Han upptäcker också själv gärna världen och har besökt många spännande platser. Men uppskattar samtidigt det som finns i hemknutarna. En bekant känsla.
 
vandring Tjeckien, skog
Vi kommer tillbaka till byn där vi startade och äter lunch. Jag valde en kötträtt med lingonsylt och bröddumplings, som jag sköljde ner med en radler. Detta är en dryck som består av hälften öl och hälften läsk och som är vanlig speciellt i Tyskland. Lite nostalgi för mig som inte druckit det sen 2011. 
 
Vi fortsätter roadtripen och kör genom lite andra små samhällen samt passerar gränsen till Tyskland. Nedan bilder från Hřensko i Tjeckien och Postelwitz i Tyskland med sina fantastiskt söta korsvirkeshus.
 
Czech German architecture
Så var vi framme vid Bastei som alltså ligger i Sächsische Schweiz. Vi besöker en utsiktspunkt med fantastisk vy över floden Elbe, spännande klippformationer och omgivande miljöer. Själva utsiktsplatån på bilden nedan fick vi dock inte tillträde till, då den stängt på grund av en spricka i klippan som tyder på att platån kan rasa samman. Naturen har sin gång.
 
Elbe river / Labe from above
Bastei, Germany / Tyskland
Sedan vidare till den allra mest berömda turistattraktionen i området: Basteibron. Här, högt uppe på sandstensklipporna har det i tiderna funnits en medeltida borg. Själva bron byggdes först 1824 för att göra platsen tillgänglig för besökare. Först dock i form av en enklare träbro, och 1851 böts denna ut till dagens imponerande sandstensbro. Tack till den som kom på denna utmärkta idé!
 
utflyktstips Prag: Bastei brücke i Tyskland
Saxon Switzerland - Bastei, Tyskland
Jämfört med vandringen i Bohemian Switzerland som var ovanligt folkfattig så kryllade det av turister på och kring denna bro. Det var trots allt första maj och då hade typ halva Sachsens befolkning bestämt sig för att göra en utflykt just hit. Men det var bara att ha lite tålamod och snällt vänta på sin fototur vid de mest populära utsiktspunkterna.
 
Bron och bergsformationerna kunde beskådas från diverse utsiktspunkter. Jag som är något höjdrädd var något tveksam till om jag skulle klara att passera alla små broar som gick från en klippavsats till nästa, men det gick förvånansvärt bra. Jag vågade även utmana mig själv och vara extra trotsig mot höjdskräcken genom att ignorera guidens råd att inte titta neråt. Jag är definitivt inte lika mesig som när jag var yngre i alla fall!
 
Saxon Switzerland, Germany - Bastei tourist attraction
Bastei i Tyskland, nära Prag och Dresden
Efter att vi utforskat Bastei i någon timme var det dags att bege sig tillbaka till Prag, denna gång via tyska autobahn för att komma fram lite snabbare. Lagom tills magen började kurra blev jag avsläppt i Prag och kunde, väldigt nöjd med dagen, ge mig iväg för att leta reda på middag.
 
Har du varit här, eller gjort någon annan trevlig utflykt från Prag som du kan rekommendera?
 
Annonserna nedan är ett affiliatesamarbete:
 
 
 
Taggar: Tjeckien, friluftsliv, reseinspo, restips, vandring;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Ser Verkligen urhärligt ut

Svar: Ja det var det också, så ren och härlig luft, och vacker natur!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :