bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

35 dagar från Darwin till Perth - delfinmagi, soluppgång & solnedgång

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 8 (här finns alla delar i serien)
 
 
 
roadtrip i Australiens outback, Western Australia / Monkey Mia turistattraktion delfiner
 
Dag 28
 
Första delfinmötet och typisk outback
Dagen började vi med att beundra den vackra soluppgången i Monkey Mia, där den största sevärdheten består av halvtama flasknosdelfiner som man kan beskåda alldeles vid strandkanten ett par gånger per dag. Nu i efterhand har jag funderat lite kring den etiska biten i det hela, men å andra sidan förklarade guiderna att delfinerna bara matas med en liten del av födan de behöver dagligen, så de måste med andra ord även klara av att jaga på egen hand och behålla sitt vilda beteende utöver de kortare stunderna de spenderar med turisterna och guiderna. Kanske ändå inte helt ok enligt vissa, men de är förvisso inte inspärrade någonstans och blir därmed inte tvingade till något. Ett betydligt bättre alternativ till delfinarium, om inte annat. 
 
Nå, vi betalade inträde till området för att delta i matningssessionerna och möjligheten att få se de vackra djuren bara någon meter från våra fötter där vi stod i vattenbrynet. Vissa fick även äran att ge en fisk åt en av delfinerna, jag var en av dem. Man skulle kunna tro att detta var dagens häftigaste upplevelse, men vad jag inte visste just då var att jag senare samma dag skulle uppleva något enligt mig ännu häftigare i delfinväg. Mer om det längre ner i inlägget.
 
soluppgång och delfiner i Monkey Mia, Australiens västkust
Ser du delfinen framför bryggan?
 
Djur i Australien - Flasknosdelfiner vid Shark Bay, Western Australia
Efteråt stannade vi till vid Peron Homestead där vi bl.a. fick syn på en vild emu på nära håll. Och en såndär väderkvarn som jag förknippar så väldigt starkt med Australien.
 
emu i västra Australiens outback
väderkvarn, typiskt Australiens outback, Down Under
Den observante med skarp syn kanske redan har upptäckt korpen som spanar högst upp på kvarnen?
 
Kontrasternas kust och spännande djur i havet
Nu följde en stundvis knepig sandväg som enbart är framkomlig med fyrhjulsdrift, genom Francois Peron nationalpark. Jag håller utkik efter taggagamer (thorny devil) och myrpiggsvin (echidna) bland buskarna medans vi skumpar fram, utan resultat.
 
Framme vid havet igen fascineras jag av kontrasterna mellan de vita stränderna, de röda klipporna och det turkosa vattnet. En ganska unik plats i Australien, känns det som. Vi stannade till vid South Gregories som påstods vara en bra snorklingplats, men det verkade inte finnas så mycket spännande att se i vattnet sist och slutligen. Det blev skräpmat till lunch (dvs chips, frukt och cookies) eftersom vi inte tog oss tid att laga mat, sedan hittade vi en plats där vi la vi upp tälten färdigt för natten och körde vidare till ett par till platser vid udden av nationalparken.
 
Francois Peron, sevärd nationalpark längs Australiens västkust
rekommenderat i Francois Peron national park: Skipjack Point Lookout
Vid Skipjack Point njöt vi av vackra vyer och kunde i det väldigt klara och långgrunda vattnet skymta små hajar och några örnrockor (eagle rays). Fantastiska djur tycker jag!
 
worth seeing in Francois Peron national park: Skipjack Point
Återigen, så vackert med den röda sanden mot det blå havet... En sorts getabock trippade plötsligt fram mellan sanddynerna, men den fastnade inte på bild.
 
best of Francois Peron: Skipjack Point
 
Dagens häftigaste delfinupplevelse och en pastellig solnedgång
Vi spanade så länge på rockor och hajar att vi började få brått till den tänkta solnedgångsplatsen - Cape Peron. Förutom en fantastisk solnedgång fick vi även bevittna delfiner som jagade fisk alldeles intill strandkanten. Just dessa delfiner som finns här har nämligen en ganska speciellt jaktteknik - de omringar fisken och jagar in dem mot land, tar sats och når en överraskande hög hastighet där de tar upp jakten och precis innan de strandar gör de en snäv sväng och fångar fisken som vid det här laget är rätt så chanslös. Detta fick vi alltså bevittna på bara några meters avstånd, bort från turistmassorna - Monkey Mia kan faktiskt slänga sig i väggen! 
 
besöksvärt i Francois Peron nationalpark: Cape Peron med solnedgång och vilda delfiner
Tar en liten öl, njuter av solnedgång och kollar in delfiner - du ser väl ryggfenan på bilden till höger?
 
röd sand och klippor i solnedgång, Cape Peron i västra Australien
Solen går ner, månen går upp
 
sunset at Cape Peron, Australia / solnedgång vid Cape Peron, Australien
Kolla på färgerna strax efter att solen sjunkit under horisonten, vilka underbara pasteller!
 
amazing sunsets in Australia: Cape Peron / Fantastisk solnedgång på Australiens västkust
 
Efter detta fantastiska avslut på dagen åkte vi tillbaka till vår färdiga campingplats och åt middag innan vi nöjda kröp in i våra tält för natten.
 
Vad har du sett för spännande och härliga havsvarelser? Tipsa gärna också om en plats där du sett en solnedgång utöver det vanliga.
Taggar: 35dagar, Australien, West Coast, Western Australia, kvinnliga äventyrare, reseinspo;

Kommentarer :

#1: World by Tina

Att simma med valhajar är än så länge mitt mest magical moment när det kommer till vilda havsdjur. Och den vackraste solnedgången av dom alla håller jag på att klura på i ett kommande blogginlägg - det lutar åt Sihanoukville i Kampbodja - men jag tycker också att sverige har några av dom vackraste solnedgångarna i världen. Så klurar lite till. To be continued.

Svar: Ser fram emot det blogginlägget :) Och håller med dig om valhajarna!
Maria

skriven
#2: Jessica Högberg

Men oj vilken härlig dag, förstår att det vilda slår det andra med hästlängder!

Svar: Ja verkligen, en av de bättre dagarna utan tvekan :)
Maria

skriven
#3: Mia

Wow, en vild emu! Har sett en emu bakom galler (på Billabong Sanctuary i Townsville) och minns hur respektingivande jag tyckte den var... Överlag - vilka otroligt fina platser du fått se!

Delfiner är ju också fantastiska djur. Själv har jag bara sett delfiner på delfinarier och vet att det är diskutabelt... äsch, så svårt. Lite tänker jag att man väcker ett intresse för att skydda och värna om arten genom att visa upp delfiner - då de flesta (i vår del av världen) ju aldrig kommer att ha chansen att se dem i det vilda - men det ursäktar ju inte att djur hålls i miljöer som inte är bra för dem.

Svar: De är inte att leka med - man vill nog inte ha en arg emu efter sig om man säger så.. ;) Men häftigt att se en i naturligt tillstånd! Det där med djur och djurturism är svårt... Jag tänker väl i de banorna, att ju friare, desto bättre. Och är de i fångenskap så beror det väldigt mycket på om djuren i fångenskap bidrar till bättre förutsättningar för de fria artfränderna (t.ex. genom forskning, eller uppfödning och bevarande av hotade arter). Men delfinarier och t.ex. späckhuggare i fångenskap för turisters nöje skulle jag inte längre understöda. Vissa djurparker kan gå an, de är ofta edukativa och bra sätt för barn att lära sig om olika djur och kanske öka deras empati för djurvärlden.
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :