bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Balkan tour - Dubrovniks pärlor

Dubrovnik skulle kunna beskrivas som Kroatiens stadsmuromgärdade kustpärla. För en pärla är ju staden absolut, trots den ständigt tilltagande turismen. Game of Thrones har inte direkt minskat på turistströmmarna heller, snarare tvärtom. Nu har jag inte sett en enda episod av serien själv, så jag ignorerade helt alla GoT-relaterade sevärdheter.
 
Själva gamla stan innanför murarna är en upplevelse i sig, så den kommer få ett eget inlägg eftersom jag hittade så mycket trevligt att fota där. Även stadens närliggande ö kommer få ett separat inlägg. Men i väntan på det följer här några andra trevliga platser jag besökt i staden:
 
vy över gamla stans murar och hamn i Dubrovnik
Utsikt över småbåtar och stadsmurar får man från bron till Pločeporten - vilket underbart blickfång! Med palmer i förgrunden.
 
Croatia Dubrovnik - fortress Lovrijenac
Ännu bättre vyer får man från fästningen Lovrijenac. Man kan välja att betala inträde (50 HRK / ca 7 euro) för att få tillträde till själva fästningen, eller också nöjer man sig med att beundra utsikten från översta delen av trappan strax före ingången.
 
Jag hade gärna åkt upp till berget Srđ för ännu häftigare vyer, men linbanan var ur funktion under min vistelse och det lockade aldrig riktigt att göra vandringen heller då jag (ännu då ovan vid värmen) kände mig lite ur form.

Men över till Lovrijenac. Uppe på fästningen var vyerna ett litet snäpp vassare än utanför ingången, och man kunde även beskåda kanoner och dylikt. Där i bakgrunden kan man se ön Lokrum som jag också besökt.
fästning i Dubrovnik - Lovrijenac
Dubrovnik old town, Croatia / gamla stan, Kroatien
Dubrovnik Croatia, West Harbour
Nedanför finns mysiga West Harbour och en liten strandremsa där man kan hyra kajaker och paddla iväg på guidad tur från havsperspektiv. Det lockade, men även här kände jag att den starka solen kanske hade blivit lite för mycket för mig, som helst höll mig i skugga eller halvskugga i den minst 30-gradiga värmen. Har 30 grader alltid varit så varmt, eller är det jag som börjar bli gammal och känslig, haha? Fast mot slutet av min Balkanresa hade jag faktiskt hunnit vänja mig så jag klarade mig betydligt bättre då.
Dubrovnik Kroatien - stadsmur och kajaker
Ett par till bilder från West Harbour nedan. Hundar som dåsar i solnedgångens slutskede, strax innan det börjar skymma, samt trappor, fasader och dörrar som ser ut att vara uthuggna direkt ur berget. Ger mig liksom lite Hobbiton möter Mamma Mia-vibbar.
Dubrovnik Kroatien - West Port
Šulić beach from above (fort lovrijenac) - Dubrovnik Croatia
Fortfarande uppe på kullen där fästningen är belägen, fast mot andra hållet, kan man beskåda stranden Suluci (Šulić) från ovan. En strand dit de stora turistmassorna kanske inte hittar. Åtminstone dominerades den av lokalbor när jag var där i mitten av juni. Liten, men lugn och med härligt vatten. Där finns även en strandbar och lite andra enkla faciliteter. Som i princip alla stränder i detta land så består den av stenar. Badskor är därför bekvämast, för att inte tala om säkrast med tanke på eventuella smärtsamma sjöborrar som lurar bland stenarna.
stränder i Dubrovnik, Kroatien - Šulić beach
Vidare till en annan, betydligt mer turistisk strand som också finns inne i staden - Banje Beach. Överprissatta solstolar med parasoll och överprissatt mat. Men bekvämt och skönt med klart vatten där det är härligt att guppa i takt med vågsvallet som delvis uppstår från förbipasserande större båtar. Ingen favoritstrand dock, men väl en stund med lite lyxkant.
stränder i Dubrovnik, Kroatien - Banje Beach
Dubrovnik, Croatia - Banje Beach review / recension
Maten? Inte så mycket att hurra för, men gick att äta och skönt att bli betjänad från solstolen (nåja, jag fick jaga servitörn en stund innan jag fick någon uppmärksamhet). Det verkar som att man inte får ta med egen mat eller dryck (förutom vatten då) om man hyr solstol. De hör väl typ till strandbaren, och till själva baren skulle man ju inte heller ta med sig egen mat, eller hur?
 
Dubrovnik, Kroatien, Old Port
Tillbaka till Pločeporten med sina trevliga vyer. Här hittade jag en av dagarna ner till en liten småbåtshamn (med Old Port och stadsmurar längre fram) där jag avnjöt en enkel lunch bestående av spenat-burek (ett sorts filodegbakverk), samt jordgubbar och körsbär köpta på en marknad. Fanns knappt en kotte här (det är liksom lite halvknepigt att klura ut hur man tar sig hit) så det var en skön plats att sitta och doppa fötterna i vattnet och bara kontemplera en stund. Se upp med vassa glasbitar dock!
Dubrovnik hamn småbåtar, Kroatien
Dubrovnik småbåtshamn - budget travel
 
Vilka är dina kända och mindre kända Dubrovnikpärlor?
Taggar: Balkan trip, Dubrovnik, Kroatien, restips, semester, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Jessica Högberg

Vilka vackra bilder du visar upp! Vi pratar om att ta en tripp dit=)

Svar: Oh ja, det borde ni verkligen göra! Men jag tror det vore klokt att undvika juli-augusti då det är massor av turister där. Hellre maj-juni eller kanske fr.o.m slutet av augusti-september :) Samt att det inte är som allra hetast då heller.
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Vilka fina bilder! Är så sugen på att åka till Dubrovnik.

Svar: Tack ska du ha, Dubrovnik är verkligen fint :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Sen augusti- september är oftast då vi åker men det blir inte i år

Svar: Ok, ni får se fram emot nästa år då :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :