bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

35 dagar från Darwin till Perth - let the adventure begin!

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 1
 
Mitt längsta och kanske mest krävande äventyr i Australien var min 35 dagar långa roadtrip med camping, från Darwin i norr till Perth i sydväst. Krävande på grund av alla nätter i tält och timmar i bil, men framför allt på grund av resesällskapet som kanske inte var den perfekta matchen direkt. Men jag lärde mig nog en hel del genom processen och kanske det var en nödvändig utmaning i livet? Jag kommer att nysta upp problematiken vartefter. Jag vet inte riktigt hur många delar denna inläggsserie kommer att bli, men en hel del lär det nog bli. Man hinner uppleva och fota mycket på 35 dagar.
 
Östkusten vs västkusten
Australiens västkust besöks av många, om än den inte är i närheten så hypad som östkusten. Behöver man ens se Western Australia om man redan rest östkusten? Ja absolut, är mitt svar! Landskapen är så pass annorlunda och det är helt enkelt en annan känsla att resa runt i ett område som inte är så alldeles turisttätt. Eller kanske jag mest känner så för att jag reste östkusten i buss tillsammans med andra backpackers och bodde i vandrarhem, medans Darwin-Perth gjordes som en roadtrip med camping varje natt - det blev mera vildmark om vi säger så. I alla fall påstår andra jag träffat att väst vinner, själv ser jag charmen med bägge. Men nog upplevde väl även jag några av de allra häftigaste ögonblicken just i västra Australien.
 
Dag 1
Jag blev upphämtad av resesällskapet från mitt vandrarhem i Darwin, vi introducerade oss kort för varann, fick ordning på packning, mat, bränsle m.m. så kunde vi påbörja resan genom Northern Territory mot västkusten.
Vi hittade en fricampingplats strax utanför Darwin, där vi åt en tidig middag och konverserade ett bra tag, vi höll ju precis på att lära känna varann på ytan. Vi mötte även ett kringresande aussiepar vars ljuvliga hundar ville säga hej till alla på campingen. Ena hunden blev dock upprörd när den fick bekanta sig med en luftpump för första gången, och skällde åt den för full hals innan den kom fram till att luftpumpen inte utgjorde något hot. Vi gjorde oss hemmastadda i tälten ett tag efter att mörkret föll på. Inte den mest rofyllda plats att campa på kanske, med en huvudled på ena sidan där road trains (tunga lastbilar med flera släpvagnar) susade förbi i natten och en tågräls på andra sidan där extremt långa godståg väckte en med jämna mellanrum. Men det funkade.
 
Berry Springs Nature Park near Darwin in Northern Territory, Australia
Dag 2
Väckning ett tag före soluppgång. Första stoppet för dagen blev varmvattenkällan Berry Springs, inte långt från Darwin. Här kan det finnas sötvattenkrokodiler, vilket i sig inte behöver hindra en från att bada då de i normala fall är mycket skygga djur. Däremot händer det sig periodvis att saltvattenkrokodiler hittar hit (och de är direkt livsfarliga), detta är dock främst en risk under regnsäsong, vilket det inte var just då. Hade man sett saltvattenkrokodil hade parken i vilket fall varit stängt. Inte helt och hållet utan risk oavsett, men vi och några andra badade och njöt av det behagligt varma vattnet i den svala morgonen. Det fick ersätta dagens dusch. Eftersom luften fortfarande var småkylig så värmde vi upp oss ytterligare med lite hett te innan färden fortsatte.
 
termitstackar i Northern Territory nära Darwin, Australien
Nästa stopp - termitbon i massor! Kommer tyvärr inte ihåg vad platsen heter.
 
Litchfield nationalpark, Wangi Falls - Australien / Australia
Under dagen besökte vi även totalt tre olika vattenfall i Litchfield National ParkWangi Falls som du ser ovan, och Tjaetaba Falls (tror jag?) samt Florence Falls på bilderna nedan. Vattenmängderna är såklart inte lika intensiva här då det var australisk vinter vid det här laget och därmed hade det inte regnat något vidare på sistone. Men vackert ändå!
 
Litchfield nationalpark, Tjaetaba Falls i Greenant Creek, Australien
Litchfield nationalpark, Florence Falls - vattenfall i Northern Territory, Australien
Här vid sista stoppet tog även jag ett dopp i det svalkande vattnet. Kallt tyckte vissa, men vi finländare (ja, vi var hela två finländska tjejer i detta ressällskap..!) tyckte det var rätt skönt ur nordiska mått.
 
Vi hann hitta en campingplats och slå upp tälten strax innan mörkret föll på.
 
Dag 3
Väckning 6:30, start 7:30. Vi råkade köra på en stackars hök som hamnade i vägen för bilen, och såg en hel del vallabys och kängurur. Stannade till vid Butterfly Gap, men tyvärr såg vi inte många fjärilar alls, så det var lite av en besvikelse. Lite av ett äventyr ändå när vi körde fast i leran, tack och lov kom vi loss ganska snabbt utan utomstående hjälp.
 
Pine Creek railway precinct open air museum, Northern Territory
Vi stannade till kort vid Pine Creek järnvägsmuseum, där man bl.a. kunde beskåda gamla tåg som varit med om ett och annat. Bland annat fanns ett lok med skottskador från tider när det var rena vilda västern här. I Pine Creek såg jag även mina gamla goda djurvänner flyghundarna och kakaduorna som chillade i träden, vilket kärt återseende!
 
Pine Creek, Northern Territory, Australia - old train
Nitmiluk National Park, Northern Territory, Australia - Bemang Lookout
Så anlände vi till Nitmiluk National Park, där vi började med att gå Leliyn Loop Walk där man kan ta paus för att bada i ett av de naturliga vattenhålen. Det finns både djupa sektioner och grunda platser för de mindre simkunniga. På bilden ovan till höger Bemang Lookout. Till vänster en söt vallaby i full färd att putsa pälsen.
 
roadtrip och fricamping i bushen - Northern Territory, Australien
Vi letade sedan reda på en fricampingplats för natten alldeles nära nationalparken och fixade tälten m.m. före dagens sista programpunkt - planen var nämligen att se solnedgången från Baruwei Lookout. Man kanske inte egentligen ens fick campa här, men det var alldeles intill en väg, skyddad av en jordvall, så jag tror inte att vi direkt störde någon heller.
 
Sagt och gjort, vi påbörjade Baruwei-vandringen medans solen sjönk på himlen och temperaturen blev alltmer behaglig.
Nitmiluk National Park, Baruwei walk, Australian nature
Nitmiluk National Park and Katherine Gorge, near Darwin, Australia
Utsikten från Baruwei Lookout var ganska enastående, ravinen Katherine Gorge är väldigt sevärt! Här kan man även åka med flodbåt eller paddla kajak, om man så vill.
 
Nitmiluk nationalpark, sevärda platser under roadtripen i Australien
Man fick chilla och njuta av landskapet i väntan på att solen skulle gå ner. Och vilken solnedgång sen! Man ville inte slita blicken förrän solen helt försvunnit bakom horisonten.
 
Nitmiluk National Park - sunset at Baruwei / solnedgång i Nitmiluk Nationalpark, Australien
Nitmiluk National Park at sunset - plenty of flying foxes / mängder av flyghundar i solnedången i Northern Territory, Australien
På väg tillbaka till bilen möttes vi dock av en ännu mäktigare syn - med den rödfärgade horisonten som bakgrund hade tusentals (eller kanske rentav tiotusentals?) flyghundar vaknat till liv och påbörjat sin flygfärd inför nattliga äventyr. Ljudet, den rävaktiga lukten (ja, de luktar verkligen rävfarm) och själva synen glömmer jag inte. Alla håller inte med mig, men jag tycker de är fantastiska djur!
På mitt instagramkonto hittar man en video på flyghundarnas fantastiska färd.
 
Väl tillbaka till campingen blev det middag under vintergatans stjärnprakt. När jag sökte mig undan för att borsta tänderna fick jag syn på en vandrande pinne som klättrade fram på en av buskarna. Jag visste inte ens att de fanns i Australien!
 
Det blev en något orolig natt för min del, då jag vid två tillfällen vaknade av olika ljud. Första gången var det troligen en känguru som skuttade förbi, men senare tyckte jag mig höra något med en mer lunkande gång. Tankarna gick direkt till dingos, så jag stelnade till och försökte att inte röra mig ur fläcken. Lagom lägligt började min mage kurra högljutt, så jag svor ljudlöst åt den att hålla tyst. Sedan tyckte jag precis att något sniffade alldeles intill mitt tält. Vid det här laget visste jag inte om det faktiskt var en dingo som checkade läget, eller om det bara var någon i ressällskapet som andades extra ljudligt. När jag väl vågade slappna av igen och somnat om, så vaknade jag av att K (irländaren) skrek A's (fransmannens) namn. Jag vaknade upp med ett ryck, vad händer?! Men det var alldeles knäpptyst, jag hade bara drömt... Efter denna natt såg jag till att alltid ha en fickkniv eller något skarpt till hands ifall jag skulle behöva försvara mig, haha! Det skulle ju visa sig att ännu mer spännande nattliga händelser var på kommande. Men mer om det när jag kommer dit i min dagbok.
 
Har du besökt någon speciellt häftig eller vacker plats nära Darwin? Eller kanske du har någon spännande campingberättelse att dela med dig av?
Taggar: 35dagar, Australien, Northern Territory, camping, kvinnliga äventyrare, road trip;

Kommentarer :

#1: Eva på rucksack

Det här är en av de resor som ligger högst på min Australienlista just nu! Underbart att läsa om och superfina bilder!

Svar: Men vad roligt, hoppas du kommer dig iväg snart! :) Och härligt att du uppskattar mina inlägg!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :