bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

35 dagar från Darwin till Perth - krokodiljakt & Wolfe Creek-mystik

En backpackers dagbok från roadtip och camping genom Australien - del 4 (här finns alla delar i serien)
 
Dag 13
Det blev en väldigt tidig väckning 04:15 med start när det precis börjat ljusna. Sköljde av mig lite i det nästan ljumma vattnet vid campingplatsen och så var jag färdig för en ny dag. Det blev en snabbvisit till lilla orten Halls Creek där vi utnyttjade täckningen som fanns för några minuter av internet. Det är ju bra att nu som då kunna uppdatera sociala medier så familj och vänner ser att man lever och så.
 
Sedan körde vi till Wolfe Creek nationalpark, där man kan beskåda en imponerande krater av ett gammal meteoritnedslag. Enligt Nasa är detta världens näststörsta krater varifrån man kunnat samla fragment av meteorit. Ganska spännande, eller hur? Förutom att man gärna börjar fantisera om utomjordiska krafter här så förknippas platsen även med skräckfilmen Wolf Creek, som är inspirerad av backpacker-massmördarna som härjade i Australien på 90-talet samt 2001. Det var inte en film jag hade lust att se just då medans jag reste runt i landet. Har förvisso inte sett den i efterhand heller.
 
meteoritkrater i norra Australien - Wolfe Creek, Western Australia
Panorama över kratern. Det fanns en varningsskylt om att inte gå ner i kratern av säkerhetsskäl, men de trotsade jag naturligtvis och kravlade långsamt nerför slänten, försiktigt med tanke på att det var rätt brant och det fanns många lösa stenar. Det var det väl värt.
 
Växtligheten där nere var intressant, med vackra blommor och på bilden ovan ser du liksom en grön ring av frodig grönska. Innanför ringen består marken fläckvist av bländande vitt salt. Ja, jag provsmakade lite för att bekräfta att det verkligen var salt. Och nej, jag muterade inte till någon alien.
 
växtlighet och djurliv, Wolfe Creek, Australien
Ödlan ovan såg inte riktigt ut att komma från denna värld. Men vackra fluffiga blommor innanför gröna ringen.
 
roadtrip från Darwin till Perth, Wolfe Creek Meteor Crater
Det är fler än jag som vågat mig ner, att döma av de upptrampade stigarna.
 
Vi äter en snabb lunch och beger oss vidare. Fick syn på Australiens största örnart - kilstjärtsörnen - och såg en massa kor och några vildhästar, varav en var så mager att man kunde räkna revbenen på stackarn. Till slut anländer vi till campingplatsen för natten, där vi hittade en massa brasved för att göra en värmande brasa.
 
Dag 14
K stressar, skäller och klagar på allt och alla, så som så många andra morgnar. Men när man försöker vara hjälpsam eller så duger det naturligtvis inte, utan då vill han göra allt själv?? Nåja, man har börjat lära sig att det går om och att det inte är något att bry som om - det är han som lider av attitydproblem. 
 
Humöret stiger småningom och vi siktar in oss på Tunnel Creek nationalpark. Detta vattendrag flyter genom en grotta som är en del av det 350 miljoner år gamla revsystemet från geologiska perioden Devon. Det var under denna period som mängden fiskarter och andra havsdjur ökade, inklusive koraller. Här utvecklades även de första landlevande ryggradsdjuren. Häftigt med så uråldrig historia, före människans existens.
 
roadtrip från Darwin till Perth - Tunnel Creek i Kimberley
Om än man ibland hittade ljusglimtar i grottan, behövdes även ficklampor för att navigera. Tidvis fick man vada genom grunt vatten, och om man höll utkik inne i den mörka grottan kunde man även skymta nån enstaka sötvattenkrokodil! Ser du de lysande ögonen på bilden nedan? Det var inte alls en stor en, och den var så stilla (säkert för att den hoppades att den skulle vara osynlig för oss) att vi först var osäkra på om det verkligen var en krokodil. Men så rörde den på sig efter ett tag och försvann ner i vattnet för att gömma sig undan ficklamporna.
 
sötvattenkrokodil och Devonian fossil av koraller, Tunnel Creek, Australien
På bilden till höger fossilerade koraller.
 
Efter äventyret i den svalkande urtidsgrottan gjorde vi ett kort stopp vid Lillimilura Police Station, känd för att vara den plats där en aboriginsk spårare på slutet av 1800-talet gjorde motstånd mot de vita ockupanterna. Han ska ha dödat en polisman och befriat de andra fängslade aboriginerna innan han själv flydde. Innan han hade tillfångatagits och dödats hade han hunnit bli en hjälte bland sitt folk. Ruinerna från polisstationen finns fortfarande kvar, som du ser på bilderna nedan.
 
Lillimilura Police Station, historical sites in Australia
Australisk historia - Lillimilura polisstation, Windjana
Så anlände vi till Windjana Gorge, som förutom att vara en väldigt vacker plats även inhyser en hel del sötvattenkrokodiler. Om inte läget ändrat betydande så skulle jag påstå att denna plats är den säkraste platsen att få se dessa vackra och inte alltför farliga djur. Sålänge man håller ett litet avstånd, respekterar djuren och inte badar i vattnet, åtminstone.
 
Windjana Gorge i Australien - bra plats för att se sötvattenkrokodil
Spännande mönster och färger på klipporna, och spegelklart vatten, som dock inte är badvänligt.
 
sötvattenkrokodiler, Windjana Gorge, Western Australia, norra Australien
Så bildbevis på de små ödlorna i naturskön miljö...
 
krokodiler i Australien
Kvicka är de också, tro inget annat! Kommer man lite för nära väser de gärna åt en innan de på en bråkdels sekund kastar sig runt och dyker ner i det grumliga vattnet. Denna art av krokodil blir inte större än 2-3 meter, de flesta jag sett har nog varit något mindre än så skulle jag säga. De har också mycket smalare nos än saltvattenvarianten som kan bli dubbelt så stora, så vi människor är inte lika givna som mellanmål för sötvattenkrokodilen. Tur va?
 
sötvattenkrokodil - djur i Australien
Man kanske ändå inte ska vända ryggen till - det var lite nervöst att ta denna selfie då jag liksom kände hur Schnappi hade full koll på mig, fastän den spelade död.
Jag har fått lära mig att sötvattenkrokodiler är väldigt skygga djur, fast dessa brydde sig inte nämnvärt i oss besökare. Kanske de blivit rätt vana vid människor, eller är så många i antal att de inte känner att de behöver vara så rädda för oss?
 
vackra landskap i Windjana Gorge nationalpark, Australien
djur i Australien - flyghund i KimberleysI nationalparken hängde även ett gäng flyghundar, bokstavligt talat.
 
platser att besöka i norra Australien under roadtrip - Windjana Gorge för natur och krokodiler
Solen började sjunka på himlen, vilket innebar att det var dags att leta sig till en campingplats och avsluta en riktigt lyckad dag!
 
Vad har du besökt för häftiga geologiska/historiska platser? Och vilken är din coolaste djurselfie?
Taggar: 35dagar, Western Australia, kvinnliga äventyrare, reseinspo, road trip;

Kommentarer :

#1: Janie Beckett

Your Site Has Been Hacked

PLEASE FORWARD THIS EMAIL TO SOMEONE IN YOUR COMPANY WHO IS ALLOWED TO MAKE IMPORTANT DECISIONS!

We have hacked your website https://mariasmemoarer.com and extracted your databases.

How did this happen?

Our team has found a vulnerability within your site that we were able to exploit. After finding the vulnerability we were able to get your database credentials and extract your entire database and move the information to an offshore server.

What does this mean?

We will systematically go through a series of steps of totally damaging your reputation. First your database will be leaked or sold to the highest bidder which they will use with whatever their intentions are. Next if there are e-mails found they will be e-mailed that their information has been sold or leaked and your https://mariasmemoarer.com was at fault thusly damaging your reputation and having angry customers/associates with whatever angry customers/associates do. Lastly any links that you have indexed in the search engines will be de-indexed based off of blackhat techniques that we used in the past to de-index our targets.

How do I stop this?

We are willing to refrain from destroying your site’s reputation for a small fee. The current fee is $3000 in bitcoins (0.14 BTC).

The amount(approximately): $3000 (0.14 BTC)
The Address Part 1: bc1qj9u7gmjk5kznnnjgs
The Address Part 2: fvs35fftmtfh7n6wk6jt2

So, you have to manually copy + paste Part1 and Part2 in one string made of 42 characters with no space between the parts that start with "b" and end with "2" is the actually address where you should send the money to.

Once you have paid we will automatically get informed that it was your payment. Please note that you have to make payment within 72 hours after receiving this message or the database leak, e-mails dispatched, and de-index of your site WILL start!

How do I get Bitcoins?

You can easily buy bitcoins via several websites or even offline from a Bitcoin-ATM.

What if I don’t pay?

If you decide not to pay, we will start the attack at the indicated date and uphold it until you do, there’s no counter measure to this, you will only end up wasting more money trying to find a solution. We will completely destroy your reputation amongst google and your customers.

This is not a hoax, do not reply to this email, don’t try to reason or negotiate, we will not read any replies. Once you have paid we will stop what we were doing and you will never hear from us again!

Please note that Bitcoin is anonymous and no one will find out that you have complied.

skriven
#2: Chun

Hi there

Looking to improve your posture and live a healthier life? Our Medico Postura™ Body Posture Corrector is here to help!

Experience instant posture improvement with Medico Postura™. This easy-to-use device can be worn anywhere, anytime – at home, work, or even while you sleep.

Made from lightweight, breathable fabric, it ensures comfort all day long.

Grab it today at a fantastic 60% OFF: https://medicopostura.com

Plus, enjoy FREE shipping for today only!

Don't miss out on this amazing deal. Get yours now and start transforming your posture!

Best regards,

Chun

skriven
#3: Henrietta

Hey,

If you are one of the sufferers of the common problems nails have, then you are in luck! Our Toenail Clippers is here to help. It has a specially designed clip that can help those with troubles with winding nails, hard nails, two nails, nail cracks, deep nails, and thickened nails.

We are confident that our Toenail Clippers will provide you with the results you are looking for.

Get yours today with 60% OFF: https://podiatristusa.sale

Sincerely,

Henrietta

skriven

Kommentera inlägget här :