bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 8: Önskeresa 2020 - Uzbekistan

Det är något med UZBEKISTAN, jag kan inte riktigt förklara det. Jag har på sistone fått nys om en del bloggare som varit i landet, och dessutom har jag sett åtminstone ett par dokumentärer därifrån. Och varje gång jag ser bilderna eller videoklippen från den fantastiska arkitekturen i Samarkand så går det liksom ett lyckorus genom kroppen. Det är fler sådana här känslor jag vill uppleva i mitt resande och nu har Uzbekistan lockat och slitit i mig i ett par års tid. En kultur som jag föreställer mig som ett sorts mellanting av forna Sovjet och nutida mellanöstern - något jag inte upplevt tidigare. Senast jag kollade på resor dit så kändes det krångligt dock, men jag hoppas på att en dag få ihop det så jag kan bege mig dit. Tänk om 2020 blir året med stort Å?
 
Platser jag skulle överväga att besöka:
- Samarkand
- Buchara
- Moynaq, semi-spökstaden som var en levande hamnstad fram till det att ryssarna nästan fullständigt torkade ut Aralsjön och som nu snarare är en öken med båtvrak.
 
Egentligen vet jag inte vad mer som är sevärt där, men jag är ganska säker på att landet har betydligt mer att bjuda på, så tipsa gärna så jag får fler idéer! 
 
Av de bloggare jag följer måste det ändå vara Johnnybajdzjan som bloggat allra mest om Uzbekistan, men även t.ex. Fantasiresor har skrivit ett inlägg som inspirerar mig väldigt mycket!
 
Bildkälla: Needpix.com
Taggar: Uzbekistan, julkalender, julkalender 2019, resedrömmar;

Kommentarer :

#1: Annie - Stora Små Äventyr

Spännande, det är ett land man inte hör så mycket om :)

Svar: Det är ett uppåtgående turistland helt klart, men jag känner personligen nästan ingen som varit där, förutom bloggkollegor m.m. då :)
Maria

skriven
#2: Eva / Leva som Eva

Dit vill jag också! Har varit i Kirgizistan som hade en helt fantastisk natur, men inte så sevärd arkitektur.

Svar: Kirgizistan vore också ett väldigt coolt land att se! :)
Maria

skriven
#3: Jossus Travelpics

Vilken arkitektur! Där hade jag nog haft kameran framme hela tiden och fotat byggnaderna om och om igen i olika vinklar. Frågan är hur man klarar sig med bara engelska.

Svar: Ja det ser ut som en väldigt fotovänligt plats! :) Man får väl klara sig med kroppsspråk, enstaka ord på typ ryska och kanske ha med sig lappar med adresser och annat viktigt på deras språk :)
Maria

skriven
#4: Johnny Friskilä

Tack för att du länkar till mig. Så får vi hoppas att det blir Uzbekistan på dig 2020. I städer som Bukhara och Samarkand där man sedan länge är van vid turism funkar det okej med engelska. Nu pratar jag iofs ryska, men språket är inget att oroa sig för oavsett. Kom ihåg bara att det under högsäsong kommer vara jättemånga grupper och att det då kan vara svårt med tågbiljetter etc.

Svar: Ingen orsak, tack för inspirationen till att resa till dessa länder :) Hoppas på att hitta en tillräckligt smidig resa dit nästa år, står mellan Uzbekistan och Marocko tror jag.
Maria

skriven
#5: Renates Reiser

Usbekistan er absolutt et fantastisk land! Jeg reiste dit på egenhånd i 2015, og det var utrolig eksotisk og spennende. Samarkand og Bukhara er steder jeg har drømt om i mange, mange år, og det å plutselig stå der og se på disse fantastiske moskeene og skaperverkene med egne øyne, var intet mindre enn magisk. Krysser fingerene for at du kommer deg dit i 2020. :)

Svar: Åh vad härligt att få uppleva det, hoppas det blir av i år eller de närmsta åren 😊
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :