bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mitt Österbotten: utflykt till Storkyro

En solig och varm augustidag begav sig jag, mamma och hennes fästman på dagsutflykt till Storkyro (på finska Isokyrö). Bara 40 minuters bilfärd bort är det ju faktiskt inte så långt dit, så det är lite märkligt att vi inte varit där tidigare. Huvudattraktionen för dagen är ortens gamla kyrka (S:t Lars Kyrka, men oftast bara kallad Storkyro gamla kyrka). Själva stenkyrkan ska ha byggts under första halvan av 1500-talet, men skylten säger 1304 vilket ska syfta på träkyrkan som fanns där innan man började bygga stenkyrkan istället.
 
Storkyro gamla kyrka, Österbotten
Framsidan av kyrkan med sin vackra stenfasad och tjärade tak. Kring kyrkan finns en del gamla gravplatser.
 
Isokyrö vanha kirkko, Pohjanmaa
I synnerhet på insidan tycker jag att kyrkan är fascinerande, och annorlunda från andra kyrkor jag sett hittills. Kyrkan är byggd som ett långhus och väggarna är täckta av kalkmålningar som avbildar  händelser från Gamla Testamentet, Jesu liv och helgernas evangelietexter. Dessa målningar ska i ett skede ha målats över med kalk för att någon ansåg att de var för "primitiva", men senare har man återställt väggarna och målningarna har fått komma fram igen.
 
Framme på båda sidor om altaret finns vackra snidade träfigurer.
S:t Lars Kyrka i Storkyro / Isonkyrön vanha kirkko
Isokyrö vanha kirkko
I andra ändan av långhuset, om man tittar uppåt, ser man en häst med ryttare som fäller en drake, och en flicka eller kvinna med krona som står knäböjd och ber. 
 
sevärdheter i Storkyro, Österbotten - gamla kyrkan
Kyrkan har en helt annan stenfasad på kortsidorna, samt rödmålade plankor upptill. På bilden nedan till vänster en gullig liten sidodörr.
 
Storkyro sevärt - kyrkogård och gammal väderkvarn
Alldeles bredvid kyrkan finns några gamla byggnader och en väderkvarn, som ser ut att kunna dateras till 1700-tal? Detta har kanske varit en herrgård, eller rentav prästgård? Nu är det ett museiområde.
 
sevärdheter i Storkyro - museum och gamla byggnader bredvid kyrkan
Vi gick inte in i själva museibyggnaden, utan nöjde oss med att se oss omkring på utsidan. Där finner man bl.a. en gammal likvagn från svunna tider.
 
museum i Storkyro / museo Isokyrö
Kyrönjoki, Pohjanmaa / Kyro älv i Storkyro, Österbotten
Kyrkan och museiområdet ligger intill vackra Kyro älv. Tänk vad härligt det vore att paddla omkring i kajak här. Efter denna upptäckar- och fotorunda blev det dags för lunch - pizza på Mersin kebab pizzeria.
 
I Storkyro hittar man även Kyrö Distillery Company, ett rågdestilleri med egen bar, möjlighet att gå på rundtur, provsmakning, cocktailskola, ordna konferens m.m. Vi höll oss dock nyktra och nöjde oss med att bara gå en sväng kring byggnaden.
Isokyrö Distillery Company
Som bilden nedan avslöjar så har den rätt så tjusiga byggnaden ursprungligen varit ett meijeri.
gammalt mejeri i Storkyro, Österbotten
Det var tack vare denna lilla avstickare som vi råkade få syn på en alldeles underbar blomsteräng, där det växte en massa blåklint, vallmor och annat vackert. Jag har faktiskt aldrig lagt märke till ett sådant blomsterfält i Finland tidigare, så jag och mamma var alldeles lyriska. Jag kunde ju inte låta bli att gå ner till fältet och försiktigt, utan att trampa ner några fina blommor, ta lite närbilder också.
kukat Isossakyrössä, Pohjanmaa
blomsteräng i Storkyro
En oväntad, men trevlig överraskning på vår utflykt till Storkyro.
Isokyrö, Finland
Innan vi körde tillbaka hemåt så gjorde vi ett sista stopp vid Tuuralan Kyläkaffila, ett härligt litet sommarcafé vid älven, och med en hage med några får bredvid. Där avnjöt jag en glass.
Tuuralan Kyläkaffila, besöksvärt under sommaren i Storkyro
Fåren var mest intresserade av att äta gräs, men jag lyckades locka till mig en av dem som lät sig klappas en stund. Jag som har många barndomsminnen av får älskar den ulliga doften.
Isokyrö Tuuralan Kyläkaffila - lammas ja kahvila
 
Har du varit i Storkyro? Vilken annan ort kan du rekommendera för dagsutflykt i Österbotten eller din närmiljö?
Taggar: finlandssvenska bloggare, hemester, staycation, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Amanda (Swedish Passport)

Lät ju som en riktigt härlig dagsuflykt! Så himla kul att upptäcka platser i närområdet, finns ju ofta så mycket fint man missat :)

Svar: Ja verkligen, man ska inte göra misstaget att bara titta långt bort, utan även se det som finns i närmiljön :)
Maria

skriven
#2: Angelica Wåhlin

Det ser väldigt vackert ut! Alltid kul att utforska mer av sina omgivningar :)

Svar: Ja det är jättefint där :) Och visst finns det mycket fint även i närmiljön!
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Mysigt med dagsutflykter, finns mycket att se.

Svar: Ja verkligen, man blir aldrig färdig med att upptäcka stort som smått :)
Maria

skriven
#4: Bosse Lidén

Vilken underbar blomsteräng. Fin kyrka. Eftersom jag tänkte besöka nästan hundra gamla kyrkor på min lilla ö är jag naturligtvis intresserad av kyrkfoton. Du verkar gå hem hos får. Här vågar jag inte säga ordet får högt. Har försökt lära mig att det heter lamm och de som säger något annat är fårskallar. :) Än har jag inte lärt mig det. Men det har bara gått 1 år.
Ha en bra fortsättning på sommaren

Svar: Vadå lamm, det är ju fårens ungar :D Åh vad härligt att du får ha så många fina gamla kyrkor i din näromgivning!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :