bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mitt Österbotten: två vandringar

Jag hann med två vandringar i Finland under min sommarsemester, en alldeles i början av semestern, och en i slutet. Däremellan var jag på Balkan och även där blev det ett par vandringar. Men det hör inte hit. 
 
De två vandringar jag gjorde hemma i Österbotten var vid Storsand, Monäs (Nykarleby) och Öjens naturstig i Sundom (Vasa). 
 
Storsand
 
Längd: 7 km (en kortare led planeras också i höst eller nästa vår)
Faciliteter: grillplatser vid start och mål, utedass nära stranden vid parkeringen som är längst bort. Gott om parkeringsplatser alldeles nära.
 
Jag och mitt vandringssällskap lyckades ju missa den där jaktstugan där vandringen ska börja, trots att den ska finnas väldigt nära parkeringen. Men det sägs att leden blivit tydligare markerad nu så ska definitivt se till att gå den riktiga leden en dag!
 
Men oavsett så gör det inte så mycket om man inte prickar rätt, om man gör som vi och helt enkelt börjar vandra på måfå. Vi försökte hela tiden hålla oss i havets närhet för att inte förvilla oss. Det var väldigt enkelt just denna dag för havet var extra vilt och man kunde tydligt höra vågornas brus.
Hur långt vi gick höll jag inte riktigt koll på, men nog blev det några kilometer längs vår "egna" lilla led.
 
vandra i Österbotten, Finland
Vi började gå längs med en sandväg, genom lite mer öppna och karga landskap. 
 
Visit Österbotten, natur kring Storsand i Monäs / Visit Pohjanmaa: luonto Storsandin hiekkaranta, Uusikaarlepyy
Sedan bär det in i skogen bland tallar och vita mossar. Ibland snirklar sig flera stigar åt lite olika håll, så man följer känslan och väljer en. Fortfarande håller vi oss så att vi kan höra havet. Vi tar en paus i något skede och äter medtaget mellanmål.
vandring Österbotten: Storsand i Monäs / retkeily Pohjanmaa: Storsandin hiekkaranta, Uusikaarlepyy
Vi hittar skogsstjärnor och går över en liten bro innan vi känner att vi är nöjda och svänger om och går tillbaka samma väg som vi kom. Här var vi alldeles för oss själva, med undantag av en kvinna med hund som vi möter vid bron. Vi pratar en stund och hon sa att det är ovanligt att hon ser folk häromkring. Själv bor hon inte så långt därifrån.
Storsand vandring, Nykarleby Österbotten
 
Öjens naturstig
 
Längd: 4 km , beräknas ta ca 3 timmar
Terräng: gammelskog, våtmark. En del spångar och ojämna stigar med mycket trädrötter
Faciliteter: rastplats med utedass och grillplats med bord och sittplatser ungefär halvvägs, bra parkeringsplats nära leden
 
Denna vandringsled är lämplig för vuxna och barn i skolåldern som är vana vid terräng. Längs med stigen dyker det regelbundet upp infoskyltar om leden samt information om naturen runt om oss, gammal folktro och medicinalväxter som växer där.
 
Öjens naturstig - vandringsleder i Vasa, Österbotten / luontoreitit - Visit Pohjanmaa
Här var vi definitivt inte ensamma, det tycks vara speciellt populärt bland motionärer som susade förbi oss. Det tog knappast tre timmar för dem att klara denna led... Vi valde en mera lugn och avslappnande takt.
 
retkeilyt pohjanmaassa - Vaasa
"Ut på tur, aldrig sur", som kompisen uttryckte det i sin insta story.
 
luontopolku Vaasa Pohjanmaa - naturstig i Vasa, Österbotten
Vi hittade en spännande "grotta" som vi såklart ville undersöka. Verkade inte som att några djur bodde där. 
 
Mest gillade jag platsen där man gick på en spång över kärret. Jag tror det var här som infoskylten varnade om nymfer som är kända för att locka ner män i kärret. Eller kanske var det något annat väsen, minns inte riktigt. Eller kan det ha varit något om dränkta barn, något ganska rysligt vill jag i alla fall minnas att det var med denna plats. Ändå så vackert och rofyllt.
retkeily pohjanmaa - Vaasa: Öjenin luontopolku
Vi höll faktiskt på att missa slutet av vandringen, då skylten som skulle peka mot parkeringen lossnat och lagts på en svårupptäckt plats. Så vi var på väg att börja vandringen på nytt, men så märkte min kompis ganska snabbt att här har vi ju redan gått. Vi gick tillbaka till skyltarna vi nyligen passerat och så råkade jag hitta P-skylten. Jag placerade den på en synligare plats så att andra besökare förhoppningsvis inte ska behöva bli lika förvirrade som vi.
 
En väldigt trevlig led som jag kan rekommendera!
 
Var har du vandrat på sistone?
Taggar: friluftsliv, kvinnliga äventyrare, staycation, vandring, vandringsleder, Österbotten;

Kommentarer :

#1: Moa Lycklig och levande

ÅH, mina senaste vandringar är bland annat Treparksmötet, Abisko och flera fantastiska miljöer i Norrland! Måste tillbaka snarast möjligt =)

http://lyckligochlevande.nu/blog/treparksmötet-en-vandring-genom-sveriges-tre-största-nationalparker

Svar: Låter verkligen som otroliga platser att vandra på :)
Maria

skriven
#2: John

Fina bilder Maria, även om du har en Nixon kamera!😄😄😄
Jag är sugen på att flytta hen till min hemstad som jag sällan besöker. Ligger hela 3 mil härifrån!😄😄😄

Svar: Dessa bilder är faktiskt fotade med min mobiltelefon, Honor 10 :) Tror du skulle uppskatta din hemstad på ett nytt sätt om du återvände dit :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :