bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mitt Österbotten: två bokbytarkojor

Jag har varit rätt så dålig på att turista hemma i år, och knappt besökt några nya platser i närmiljön under sommaren. Men hej, vi har ju nästan en hel officiell sommarmånad kvar och med lite tur får vi en skön början på hösten också som ökar motivationen att göra små utflykter nu som då.
 
För några dagar sen tog jag mig iallafall äntligen till en av de platser som funnits på min bucketlist för sommaren 2019 - bokbytarkojan tillika läskojan i Karvat (Oravais). Kojan finns vid natursköna Kastminnet, och om du är osäker på var det ligger så kan du låta google maps sköta jobbet. Jag råkade av en slump få syn på Vassors motsvarighet då jag campade tidigare i sommar, och det är Vassors läskoja som från börjat inspirerat denna i Karvat. Men vår läskoja tycker jag är ännu snyggare gjord, och dessutom rymlig och bekväm för en lässtund!
 
Finns det några fler bokbytar-/läskojor som du kan tipsa om, förutom den i Karvat och Vassor?
 
Österbottens finaste bokbytarkoja - Karvat
Bokbytarkojan i Karvat vid Kastminnet, med en skön hängmatta utanför.
 
bokbytarkoja / läskoja i Karvat, Oravais
Inuti finns ett par stolar och stubbar med sittdynor, så här kan rentav typ hela familjen sitta och ha läs- eller sagostund. Stor tumme upp för den sköna gungstolen, där satt jag och läste en bra stund. Hela interiören är väldigt fräsch och hemtrevlig.
 
byt böcker i Karvats bokbytarkoja, Kastminnet
Jag tog med och lämnade kvar boken till vänster som jag känner att jag kan avvara, och tog hem boken till höger. 
 
Karvat, Kastminnet (Oravais, Österbotten) - bokbytarkoja och läskoja
Självklart måste även den färgglada hängmattan provliggas. Lika härligt som att sitta i gungstolen, då Kastminnet dessutom är en så vacker plats. Nära till vattnet, några båtplatser, gamla skjul, vindskydd för matlagning och övernattning samt en brygga där man kan klättra ner i vattnet för en simtur.
 
Mitt Österbotten: Kastminnet i Karvat, Vörå
österbotten, skogsväg, Karvat
Vägen till Kastminnet från E8:an börjar som en asfalterad väg med förbättringsbehov (som så många andra småvägar på landsbygden) och övergår i grusväg och skogsväg som blir allt smalare tills målet är nått. Den sista biten vill man helst inte möta trafik.
 
Så över till Vassors bokbytarkoja "Bokbåset". Denna är mindre i storlek och har tidigare varit en busskur, riktigt gullig! Den hittar du vid korsningen Bodstrandvägen-Vassorbyväg. En hel del böcker fanns där inne, och precis som kojan i Karvat finns även här en gästbok där man gärna får skriva någon rad.
bokbåset i Vassor - bokbytarkojor i Österbotten
Wassor UF- bokbåset / bokbytarkoja
 
Verkligen ett roligt koncept tycker jag, och hoppas det dyker upp fler härliga bokbytar- och läskojor i byarna framöver!
 
Taggar: Oravais, böcker, hemester, staycation, Österbotten;

Kommentarer :

#1: John

Jag var också dålig på att besöka platser i min gamla hemstad. Här jag bor nu, i norra Skåne har det dock blivit mycket besök i en 10 mils radie, och jag tror för att det inte är "hemma"😊

Svar: Själv har jag börjat upptäcka närmiljön allt mer sen jag bott utomlands i perioder. Kanske man ser hemtrakterna i ett annat sken när man varit borta ett tag :)
Maria

skriven
#2: Tidstjuven

Superfina kojor och verkligen ett häftigt koncept! 😍

Svar: Ja verkligen härlig idé och vacker plats :)
Maria

skriven
#3: Jessica Högberg

Vilka härliga, hoppas verkligen det kommer fler!

Svar: Ja det hoppas jag med :)
Maria

skriven
#4: Anita

Hej Maria!
Vad roligt att du besökt läskojan i Kastminnet! Jag hoppas också att vi får se flera bokbytar- och läskojor i nejden.
Trevlig höst till dig!

Svar: Tack till dig som fixat den så fint! :) Trevlig höst till dig med!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :