bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sommarens camping i personbil

Vadå, campa i personbil, kan man göra det? Ja, absolut!
I år har det hittills blivit fyra campingtillfällen i personbil. Redan ifjol i augusti tog jag bort baksätena och satte en madrass i min kära gamla volvo och hann redan då med tre övernattningar. Inspirationen till detta kom förstås från mina campingäventyr i Australien där jag sov en hel del både i bil och i tält. Jag ville liksom bevara en bit av denna livsstil även på hemmaplan.
 
Bilen jag campar i är en volvo v40 som har registrerats som paketbil, och i stort sett är jag nöjd med min lilla bobil, men väntar ännu på att få en ordentlig skiva under madrassen istället för lådor och diverse bråte som jag i dagsläget har under min madrass för att försöka få jämn nivå - vilket inte är optimalt för ryggen. Dessutom har jag ännu inte fixat något gardinsystem för mindre insyn när jag sover där, men har något på gång som jag hoppas ska funka. Någon annan med campingbil som vill dela med sig av lite tips och tricks?
 
Förhoppningsvis blir det ett par övernattningar till innan nätterna blir för svala.
 
kvinnlig äventyrare och finlandssvenska som campar i sin bil (volvo v40)
Min kära bil som varit mig trogen i många år. Och en klassisk bilcampingvy-bild.
 
kvinnlig äventyrare som campar i sin volvo v40
Bilderna ovan är från årets första natt i bilen, första kvällen av min semester. Jag skålade med en alkoholfri ginger beer och påbörjade en bok som jag starkt kan rekommendera.
 
fricampingplatser Finland - småbåtshamnar
Oftast har campingplatserna sett ut ungefär såhär. En liten småbåtshamn som jag lokaliserat via google maps satellitkarta. Dessa ställen är alltid så fina, och har dessutom nästan alltid utedass vilket underlättar campinglivet.
 
bilcamping - bo i din bil
Emellanåt regnar det, men det är rätt så mysigt det också då man kan hålla sig på det torra inne i bilen och mysa till det med en film eller så. Det var här som jag råkade ut för en fladdermus när jag skulle besöka toaletten. När jag öppnade dörren till utedasset susade något litet och svart ut och nuddade mitt hår - jag blev så pass överraskad att jag ropade till. Det gick så snabbt och ljudlöst att jag inte hann fatta vad det var, men rätt så säker är jag på att det inte var en fågel.
 
fricamping i Österbotten - Malax
Min roligaste och mysigaste bilcamping i Finland hittills var dock den där jag för en gångs skull inte var ensam. Det är från när jag och en nära vän bestämde oss för att campa tillsammans - i hennes egna personbil som rymmer två personer i bakluckan till skillnad från min volvo som enbart rymmer en 90 cm-madrass. Vi valde att övernatta vid ett vackert vattenfyllt grustag där vi lyssnade på skogens ljud, övervägde att doppa oss men fegade ur, kokade ärtsoppa och gick på grodjakt.
att campa i sin personbil - campingbil
grodor och campingplatser i Österbotten, Finland
 
Nedan tillbaka till min bil och dess interiör. Campingutrustningen är alltid redo, sängen är bäddad och mysbelysningen hänger på sin givna plats. Är vädret inte på topp kan man utan problem avnjuta sitt kvällste och äta Mariekex sittandes på madrassen.
hur fixa om sin bil för camping
campingplatser, Österbotten
En till vacker campingplats. Vattnet var alldeles spegelblankt denna kväll, och solnedgången fantastisk.
campa i din personbil - vackra campingvyer
bilcamping - inspo - belysning
Godnatt. Det är lättare att sova när nätterna faktiskt blir mörka. Men det är också lite läskigare när man ska på kissrunda på natten...
 
Har du någonsin campat eller sovit i en bil?
Taggar: camping, finlandssvenska bloggare, friluftsliv, hemester, kvinnliga äventyrare, staycation;

Balkan tour - Mostar från den ljuva sidan

Eftersom jag fick lite dålig smak av buss på Balkan efter pärsen med att ta sig från Dubrovnik till Kotor så valde jag att betala lite mer och åka vidare till Mostar med transfer istället. Kostade 30 euro vilket kändes överkomligt pga att det ändå är en flera timmar lång färd, men ändå snabbare än att åka med de inte helt pålitliga bussarna. Väl framme promenerade jag till mitt mysiga guest house som ligger alldeles nära marknaden och den ikoniska bron, väntade på incheckning och så efter en stunds vila gav jag mig ut på en första upptäcktsfärd i staden.
 
Förutom att det är en av Bosnien och Hercegovinas mest kända turistorter är staden även känd för hårda strider under Bosnienkriget. Denna mörka sida av Bosniens och Mostars historia och nutida avtryck kommer jag gå in på mer i ett annat inlägg, för jag vill nu fokusera på allt det fina med staden.
I Mostar kan man njuta av en del vacker gammal arkitektur i bl.a. osmansk stil samt den välkända bron Stari most som rekonstruerades efter att den totalförstörts under kriget. Marknaderna med sina kullerstensgator är ljuvliga om än väldigt turistiska, och maten är god med sin kulinariska mix av österländskt och västerländskt. Jag rekommenderar definitivt åtminstone en övernattning här för att ta in staden på ett sätt man inte hinner genom en snabbvisit på bara några timmar.
 
Mostar från sin ljuva sida alltså:
 
att göra i Mostar, Bosnien - besök marknaden Old Bazar Kujundziluk
Som att vara utanför Europa, fast ändå inte. Jag såg rätt många heltäckta kvinnor i staden, men gissar att de var turister, för jag har förstått att majoriteten av muslimer i Bosnien har en mer västerländsk-liberal världsbild.
 
Jag rekommenderar att man undviker högklackat kring marknaderna som finns på bägge sidor av bron. För kullerstenarna är de kanske mest svårpromenerade som jag stött på, och dessutom ganska hala. Skynda långsamt, och ha gärna lite bättre skor eller sandaler. På marknaderna hittar man krimskrams och handgjorda kopparföremål, mattor och sjalar, orientaliska lampor och kaffe- och teserviser i bosnisk-turkisk stil. Eftersom jag reste med enbart handbagage nöjde jag mig med lite vackra kopparsmycken.
 
marknader och bazaarer i Mostar, Bosnien och Hercegovina
souvenirer och hantverk på Mostars marknader, Bosnien och Hercegovina
Det är kring och över 30 grader, den varmaste dagen tror jag det var kring 35. Kunde ändå vara ännu högre temperaturer sommartid, och dessutom var det rätt så blåsigt de dagar jag var där så jag hade tur med vädret kan man säga tack vare de fläktande vindarna.
 
Mostar sevärt: marknader, floden Neretva och Stari most-bron
Jag var förstås redan första dagen tvungen att kolla in Stari most, stadens absolut största turistattraktion, och även stadens själ. Den korsar Neretva-floden som delar staden i två halvor, både fysiskt och i efterkrigstid även vad gäller folkgrupper. Men mer om detta i ett annat inlägg.
Bron förstördes som sagt under kriget, närmare bestämt år 1993. Den nya bron som man kan se idag invigdes 2004. Den ursprungliga bron var från mitten av 1500-talet. 
 
Jag rekommenderar att se bron från lite olika utsiktspunkter, t.ex. platån eller sandbankerna nedanför bron och från närliggande bron Lučki most. Även från andra sidan bron kan man beundra vyn. Spektaklet med att slå vad om mannen på toppen av bron kommer att dyka ner i floden eller ej tycker jag är rent ut sagt löjligt. Farligt är det också. Men ett dyk fick jag bevittna i alla fall.
 
Stari most, Mostar - största sevärdheterna i Bosnien och Hercegovina
Floden i sig är också vacker, omgiven av lummig grönska och kantad med minareter och andra byggnader. Bergen höjer sig över horisonten, Mostar är ju belägen i en dalgång.
vy över Neretva floden och moskéer
Nedan ett par bilder vid själva ingången till bron. Två hundar har hittat en svalkande sovplats. Bron sluttar mer än jag hade förväntat mig, och stenarna är väldigt hala, så med mina halkiga sandaler var det inte direkt ett nöje att promenera över den. Men det kändes som den naturliga rutten när man skulle ta sig från en sida till en annan, så jag korsade ändå bron några gånger under vistelsen. Jag höll i metallräcket samtidigt som jag liksom gled mellan "fartguppen". Måste ha sett lite knäppt ut.
bosnisk arkitektur, Mostar / ikonisk bro och sovande hundar
Lite härlig arkitektur följer nedan:
bosnian architecture in Mostar
colourful buildings in Mostar, Bosnia
Husen ser för det mesta ganska traditionella ut, men en del byggnader har även piffats upp med glada färger.
 
Vi fortsätter med ett par bilder tagna inuti Koski Mehmed Pasha-moskén. Man bör förstås tänka på klädkoden här, men den var inte fullt lika strikt som i andra muslimska helgedomar jag besökt. Det var helt ok för mig att gå in dit med kortärmad t-shirt och hellång kjol men med slits som gick till knäna och delvis blottar vaderna. Väldigt vackra detaljer, och om man vågar sig uppför den snäva spiraltrappan kan man även ta del av utsikten uppifrån minareten. Själv avstod jag. De tar ett inträde på några euro, vill man dessutom upp till minareten ska man välja den dyrare biljetten.
moské i Mostar, Bosnien och Hercegovina: Koski Mehmed Pasha Mosque
 
Jag kollade även in Kriva Cuprija ("Crooked Bridge") - en mindre version av, och även något äldre än Stari most (före kriget). Denna bro klarade sig relativt oskadd från kriget, men däremot blev den bortsköljd av en översvämning år 2000, så även denna har man fått återuppbygga i modern tid.
Kriva Cuprija, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Mostar, Bosnia and Herzegovina, Balkans
 
Över till mat och dryck. Som med allt annat var maten här helt klart mer prisvärd än i de andra balkanstäderna jag besökt under resan. Man behöver inte betala många euro för en måltid. Faktum är att många ställen faktiskt rentav accepterar valutan euro, vid sidan om bosniska mark. Främst använde jag lokal valuta, men jag passade även på att spendera mina sista euroslantar från dagarna i Montenegro.
kulinariskt och mat i Mostar, Bosnien: Klepe
Ett par traditionella rätter jag testade var t.ex. klepe (köttfärsdumplings med vitlökssås) på en restaurang som kändes rätt så lyxig trots enligt finländska mått väldigt låga priser. Gott, men vitlökssåsen var lite väl kraftig till och med för mig som älskar vitlök. Jag tror att jag nu två månader senare fortfarande är immun mot vampyrer.
 
En lite mer lättsmält smakupplevelse är burek, en filodegsgrej oftast fylld med köttfärs. Passar bra som en lätt lunch tycker jag. 
mat och dryck i Bosnien och Hercegovina - traditionellt bosniskt kaffe och burek
I dryckesväg testade jag bosniskt kaffe med sin märkligt krämiga konsistens, bittra smak och kaffesumpiga sluteffekt. Jag skulle ha skippat den sista klunken, det var nog inte meningen man skulle dricka den... Eller så är det bara jag som inte greppat konsten att dricka just bosniskt kaffe. En intressant och trevlig upplevelse i alla fall.
Vill man istället ha te så är det turkiskt te man ska beställa. Gärna tillsammans med en saftig fikonkaka. Oavsett vilken av dryckerna man väljer, så ska de avnjutas i lugn och ro.
mat och dryck i Bosnien (Mostar) - turkiskt te och fikonkaka
 
 Har du varit i Mostar eller någon annanstans i Bosnien?
Taggar: Balkan trip, Bosnien och Hercegovina, balkan, kvinnliga äventyrare, mostar, soloresenär;

Juthbacka marknad - bland skrot och guldkorn

Ännu pågår den några timmar till, den årliga Juthbacka markaden i Nykarleby, en av augusti månads stora höjdpunkter för den som gillar loppmarknader och evenemang. Själv var jag där igår, redan innan marknaden officiellt öppnade kl.16. Marknaden var dock redan tidigare på dagen i full gång, förvisso med en ganska trög start då det regnat mycket på förmiddagen. Jag tror den började vakna till liv lagom tills jag kom dit faktiskt, för då började vädret äntligen klarna upp.
 
Jag fyndade lite mer än vad jag hade väntat mig, bland annat ett par väldigt resiga saker som passar mig perfekt - se slutet av inlägget. Oavsett om man gör några fynd eller ej så är det väldigt roligt att gå omkring bland de ca 500 försäljare som finns där, kolla in alla möjliga och omöjliga prylar, kanske träffa lite folk man känner, och äta något gott när hungern faller på. För här spenderar man lätt många timmar.

Nedan några bilder på random saker jag såg på Juthbacka marknad.
 
Juthbacka loppmarknad - gamla väckarklockor loppisfynd
En hel låda med tjusiga gamla väckarklockor. Hade säkert köpt en om jag inte redan hade en på mitt nattduksbord som jag fyndat på en annan loppmarknad.
 
Juthbacka Nykarleby - loppmarknad 2019
En gammal motorcykel någon? En för mig ny loppistrend var alla bokstäver i storlek större som såldes här och var. 
 
Juthbacka markkinat, Pohjanmaa
Gamla tändsticksaskar med härliga motiv. Jag såg ganska många gamla tvättbräden också.
 
mitt österbotten: Juthbacka marknad
Köksvågar och söta djurporslingsfigurer, t.ex. kalvar och isbjörnar
porslinsdjur på Juthbacka marknad, Nykarleby
Juthbacka marknad, loppmarknad i Finland
Ballonger, och diverse plåtburkar som är ett givet inslag på alla loppmarknader känns det som.
 
Ja så över till mina personliga fynd. En liten poster med motiv "Australiens fauna", perfekt för en Australien- och djurfantast som jag. En del av djuren på bilden finns dock inte längre i Australien, eller antas vara utdöda. En handväska med härligt mönster som får ersätta en liknande väska jag har som börjar bli utnött. Två böcker, Resfeber låter väl som den ultimata boken för en resebloggare eller hur? Två lila lotuslyktor som jag länge velat ha till mitt vardagsrum. Äntligen hittade jag dem och till ett bra pris! Köpte även en visp, samt ett par godisremmar som nu är ett minne blott.
Juthbacka 2019 - mina loppisfynd
fynd på Juthbacka marknad 2019
 
Har du varit på Juthbacka marknad? Vilket är ditt senaste loppisfynd?
Taggar: Juthbacka marknad, loppmarknad, second hand, Österbotten;