bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

50 nyanser av Nyhavn, kunglig trädgård, flyktingberättelser och sagoslott

Sista dagen i Köpenhamn hade jag inte så mycket ork i benen av någon anledning, så det blev ingen intensiv sightseeing då. Men man behöver väl även lugnare dagar när man är på resande fot. Jag hade några platser kvar som jag kunde tänka mig att se, men valde att satsa på Rosenborgs slott och Kongens Have som ligger på lagom gångavstånd från Nyhavn. Resten av dagen tog jag det lugnt i Nyhavn och på hostelet, innan det var dags att börja packa och förbereda sig för hemresan.
 
Jag börjar med några bilder från färgstarka hamnen Nyhavn som är väldigt turistisk, men ack så fin och stämningsfull. 
 
sightseeing in Copenhagen - Nyhavn
colourful houses in Nyhavn, Copenhagen
things to see in Copenhagen - colourful Nyhavn
färgglada hus i Nyhavn, Köpenhamn
sevärdheter i Köpenhamn - Nyhavn
Vilken skön plats att chilla en sommardag. Det var heller inte alltför fullsmockat av turister i juni.
 
architecture of Copenhagen in Nyhavn
turist javisst i Köpenhamn
Tjänster och gentjänster. En soloresenär bad mig ta en bild på honom, och naturligtvis erbjöd han sig att göra detsamma för mig. En av få nackdelar med att resa själv - man måste be främlingar att knäppa bilder på en. Vilket i sig brukar funka helt ok, men man kanske inte frågar främlingar lika ofta som medresenärer som man känner.
 
Över till Kongens Have, en rätt stor park som råkade ha en utställning om flyktingars berättelser. Det passade rätt bra som uppföljare till båtflyktingutställningen jag besökte i Sjöfartsmuseet i Göteborg och jag läste varenda historia och tittade på varje bild. Bilden nedan berörde mig mest av alla. Två av berättelserna fick mig att skämmas ordentligt för mitt eget land, då de handlade om familjer som flytt till Finland för att ses för att alla utom de vuxna syskonen beviljats politisk asyl. Som om den politiska förföljelsen inte är ett hot även fast barnen fyllt 18? Man blir ju så arg!
 
utställning om flyktingar i Kongens Have, Köpenhamn
Nå, jag promenerade vidare runt i parken och lyckades skaka av mig den otrevliga känslan. I andra änden av parken finns det väldigt charmiga Rosenborg slott och en intilliggande rosträdgård.
 
Rosenborg Slott - sevärdheter i Köpenhamn
Sightseeing in Copenhagen - Rosenborg Castle and rosegarden in Kongens Have
sevärda slott i Köpenhamn / castles on Copenhagen - Rosenborg Slot
Jag fick nästan känslan av att prince charming skulle hålla till här, men tyvärr stötte jag inte på honom.
 
tourist attraction Copenhagen - Rosenborg Castle
Här lyckades jag få till hela två bilder på mig själv.
 
ät i Nyhavn / eat in Nyhavn, Copenhagen
På vägen tillbaka mot Nyhavn blev jag sugen på pizza. Jag slank in på en pizzeria som av någon anledning inte tog emot gäster den tiden på dagen, så till slut blev det en margherita på ett italienskt ställe i Nyhavn. Förstås smakade det inte som äkta italiensk pizza, som det brukar vara med turistfällor. Men den slank ju ner och jag gillade att sitta och spana på människor som gick förbi. Sedan köpte jag en enorm glass från Vaffelbageren som jag nästan trodde jag aldrig skulle få i mig. Men jag lyckades, om än en del hann smälta bort.
 
touristy places in Copenhagen, Denmark
Vill man inte äta i Nyhavn så kan man iallafall njuta av en drink och bara njuta av stämningen. 
Taggar: Danmark, Köpenhamn, Scandinavia Tour, reseinspo, semester, sommarresa;

Kommentarer :

#1: World by Tina

Längtar verkligen till Köpenhamn när jag ser dina bilder, var där i våras men det känns som en evighet sedan. Christiania på sommaren är guld värt! Hann du med ett besök dit?

Svar: Ja San sebastian var verkligen fint, önskar mig ett återbesök. Nu har vi kommit till Norra Portugal på resan, ett nytt inlägg publicerades precis.

Svar: Jodå, Christiana hann jag också med, det bloggade jag faktiskt om innan detta inlägg, så kolla gärna in det :)
Maria

skriven
#2: Ann-Louise

Nyhavn är verkligen fint, älskar de färgglada husen. Blev lite sugen på att åka till Köpenhamn nu, har nog inte varit där på typ 13-14 år.

Svar: Visst är det vackert där! Efter så många år är staden säkert värd ett återbesök :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :