bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Amsterdam - sightseeing, cafékatter, King's Day och hemfärd

Här kommer mitt andra inlägg om vistelsen i Amsterdam. I mitt förra inlägg visade jag mest bilder på Amsterdams fina husfasader och mysiga kanaler, nu kommer lite mer sightseeing och andra betraktelser.
 
Het Houten Huis at Begijnhof - oldest wooden house in Amsterdam / Amsterdams äldsta trähus
Det svarta trähuset (Het houten huis) hittas på Begijnhof 34 och sägs vara det äldsta av de två trähus som finns kvar i staden. Det byggdes kring år 1420, och 1521 förbjöds byggandet av trähus på grund av brandrisken.
 
Begijnhof, one of the oldest hofjes in Amsterdam, Netherlands
Begijnhof är i övrigt en rofylld plats mitt i storstan. Perfekt om man vill komma bort från trafik, cyklar och shoppingsgatornas folkmassor en stund. Och vilket vackert ställe att bo på! Kanske om man vore miljonär.
 
old church in Begijnhof, Amsterdam, Netherlands
På Begijnhof kan man även beskåda denna fina kyrka, och fina små trädgårdar på folks uteplatser.
 
katt på café i Amsterdam, Holland
Detta var inte den enda kissen jag såg som hängde på café... Denna katt sov så djupt att den inte ens märkte att jag fotade. 
 
Dam Square, Amsterdam, Nederländerna
Dam Square med mycket folk och duvor. Vissa lockade duvorna till sig och lät dem sitta på armar och huvud. Såg lite kul ut, men jag avstod ändå för kände inte för att bli nerbajsad.
 
Royal Palace Amsterdam
Koninklijk Paleis från 1600-talet.
 
King's Day / Koningsdag in Amsterdam 2018
Sista dagen var smått kaotisk då King's Day råkade äga rum. Detta är en massiv festdag och det finns även en tradition att stora delar av staden förvandlas till marknad och lopptorg. Och så ska man bära orange. Helt sjukt mycket folk då nästan hela landet vallfärdar till huvudstaden just denna dag, och så alla turister på det. Men det kändes på något sätt skönare att trängas bland folk eftersom det innebar att cyklisterna inte kunde härja fritt. Vi gick omkring någon timme och iakttog allt spektakel, inklusive en massa kanalbåtar fulla med orangeklädda festande människor. Som kontrast såg man barn som sålde hemgjorda bakverk och saft på alla gator. En fest för alla! Sedan åt vi asiatisk mat vid ett temporärt matstånd och så började vi få nog så vi sökte oss tillbaka till hotellet för att hämta våra väskor och långsamt söka oss till tåget som skulle ta oss tillbaka till flygplatsen. En sånhär dag är det bra att vara ute i extra god tid, då det inte är så bara att ta sig fram längs gatorna. Men tågtrafiken löpte alldeles utmärkt, så det var inte så illa som jag befarade!
 
husfasad och balkongplanteringar i Amsterdam
Mitt sista foto från staden - vackra balkongplanteringar!
 
Stroopwafel och te på flyget hem från Amsterdam
Det var skönt att anlända till flygplatsen där tempot var lugnare än inne i stan. På flygplanet insåg jag att jag fortfarande hade en stroopwafel i min väska, som jag hade fått på ett café då jag beställt en tekopp. Jag brukar i första hand vilja ha chai latte när jag besöker ett café, men i Amsterdam var det fräscht mintte med färska blad som blev min grej! Åt den istället under flygningen och oh så god den var. Att jag inte köpte med mig en hel förpackning hem!
 
airplane sunset view / solnedgång från flygplan
Flygningen bjöd på en av de bättre solnedgångarna jag sett. Väl hemma ungefär 2-tiden på natten bokstavligt talat stupade jag i säng, det har varit en kort och intensiv resa!
Taggar: Amsterdam, Holland, Nederländerna, reseinspo;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Husen är verkligen en arkitektur för sig själv!😁 Men jag förstår, Holland är ett pytteland med stor befolkning, men jag tycker de ser rätt roliga ut, hade inte vunnit något arkitektpris i min tävling😁😁😁

Svar: Ja det kan man lugnt säga :D
Maria

skriven
#2: World by Tina

Innan midsommar brukar det inte vara riktigt så galet med turister på Smögen, en bra tid att åka, fast havet kanske fortfarande är lite kallt:)

Om du åker buss går bussarna från gbg (med byte), trollhättan och uddevalla (direktbussar). Du kan ladda ner västtrafiks to-go app och betala direkt i mobilen. Supersmidigt.

Svar: Ok, vad fint! Om vattnet är för kallt kanske jag paddlar kajak eller nåt istället för badar :) Funkar den appen fast man inte är från Sverige? Ska även kolla möjligheten att förhandsköpa biljetterna online :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :