bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

En snabbvisit i Helsingfors

Jag har varit frånvarande bloggmässigt på grund av hektiskt schema och framför allt för att jag varit på en liten arbetsresa till Helsingfors. Jag och några kollegor har varit på en två dagar lång kurs med mental hälsa, radikalisering och drogbruk som teman, väldigt intressant! Och det har dessutom varit lite lyxkant i vardagen att få spendera en natt på hotell och få några timmar över till lite shopping och restaurangbesök i huvudstaden. Man hann ju inte med så mycket då vi var rätt utpumpade efter att ha startat färden 4-tiden på natten(morgonen?) och genast vid ankomst susat iväg till kursen, så vi orkade inte riktigt med något "shop til you drop" direkt efter den dagen. Jag fyndade i alla fall en svart fuskskinnjacka till våren, fint så!
 
Dessa fina spårvagnar är något som jag förknippar väldigt mycket med Helsingfors. De råkar även påminna lite om Melbournes spårvagnar faktiskt.
 
Statyn Kolme seppää (tre smeder) fastnade också på bild. 
 
Vi lyckades undgå att gå vilse i staden, skylten till trots ;)
 
Efter första kursdagen på Migri (Migrationsverket) med god lunch och chaite på ett nepalesiskt ställe samt lite shopping efter att vi checkat in på Scandic Hotel var vi vrålhungriga, så efter en del velande hittade vi till Classic Pizza Restaurant som bjöd på högklassiga pizzor och en gnutta vin i fin miljö. 
 
Vi sökte oss kort därpå tillbaka till hotellet och jag gick och la mig en stund senare för lite välbehövd sömn. Följande morgon väntade en trevlig hotellfrukost. Jag var speciellt glad över jogurten med bär och olika frön, samt chaiteet i lösvikt. Vi lyckades dessutom hitta ett ledigt bord med fönstervy så man kunde betrakta förbipasserande spårvagnar.
 
Så klarade vi oss genom kursdag nummer två med pizza-taco-buffet på Kotipizza (då vi inte lyckades hitta det kinesiska stället vi siktat in oss på) till lunch och hann en sväng till Sokos för lite sista-minuten-shopping innan det var dags att söka sig till tåget och bege sig hemåt. Jag fick med mig en sista chai latte från Robert's Coffee som jag avnjöt i tåget.
Vad tyckte jag då om Scandic Hotel i övrigt? Helt ok rum, med fönster som vette mot gatan. Tack och lov upplevde jag ljudet av spårvagnarna som sövande snarare än irriterande, så det gick bra att sova. Dock upplevde jag att ett par kollegor blev orättvist (eller rakt ut sagt rasistiskt) behandlade då de ombads uppge passnummer fast vi andra (med ljus hy) inte behövde göra detta. Naturligtvis hade de inte pass med sig då de är finländska invånare och man brukar faktiskt inte springa omkring med pass i sitt eget land... Och vi sa hela två gånger att vi hör till samma gäng, så varför skulle de anta att just de två inte är finländska invånare, men tog för givet att vi andra är finländare (trots att ett par av oss andra också har delvis utländska namn). Tack och lov nekades de i alla fall inte tillträde, men jag tyckte det var riktigt ful stil, så en stor tumme ner till hotellet i fråga för detta! 
 
Bortsett från denna trista händelse var Helsingforsresan i övrigt en väldigt trevlig upplevelse, mycket tack vare fint ressällskap såklart!
Taggar: Helsingfors, Helsinki;

Kommentera inlägget här :