bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Fyrhjulsdrift på Fraser Island

Fraser Island sägs vara världens största sandö. Ett Unesco världsarv, och den sista platsen var det finns enbart renrasiga dingos. En underbar ö, dock bör man inte bada i havet på grund av hajar m.m., och även om det är roligt att köra fyrhjulsdriven bil i sanden så ska man köra försiktigt och ansvarsfullt så det inte slutar illa. Jag vet en som förlorat sin bil till tidvattnet, då han inte parkerat tillräckligt långt ifrån vattenbrynet.
 
Nå, nog med varningar och över till mina tre dagar på Australiens kanske coolaste ö!
 
Fortfarande på fastlandet, i väntan på att färjan ska anlända. Jag reste med en arrangerad tur och vi packade ihop oss i kanske 4 bilar om jag minns rätt.
 
Fraser Island by 4wd-cars / Göra Fraser Island med fyrhjulsdriven bil
Färjan förde oss småningom den korta biten över till Fraser Island, och äventyret kunde starta på allvar. Det tog inte länge innan vi fick se vår första (och enda) dingo på ön, en mager stackare. Flera dingos skulle jag ändå få möta under resan genom Australien.
 
Fraser Island dingo, Australia / Australien
Här en videosnutt från strandkörning med fyrhjulsdrift.
 
 
Lake McKenzie, Fraser Island, Queensland, Australia
Vårt första stopp blev underbara Lake McKenzie, en sjö som först är grund och sedan plötsligt blir väldigt djup. Därav den vackra färgskiftningen från turkos till djupblått. Och sanden, så underbart mjuk då den består nästan enbart av kisel. Här var det behagligt att plaska runt en stund.
 
Lake McKenzie, Fraser Island
Vattnet är lika klart som i en pool.
 
Lake McKenzie, must see on Fraser Island
 
ödlor i Australien - varan (goanna)
På campingområdet såg vi en och annan goanna (varan). Denna krullade ihop sin svans då den kände sig lite trängd. Den kilade strax därefter in i buskarna. Flera campingområden på Fraser Island är inhägnade för att hålla dingona ute. Och vi blev instruerade att kvälls- och nattetid inte lämna campingområdet ensamma. Den ena kvällen gick jag och en nyfunnen vän till stranden för att kolla på stjärnhimlen - med skräckblandad förtjusning, för vem vet var någon dingoflock lurar?
 
SS Maheno, shipwreck in Australia / skeppsvrak i Australien
Här det världsberömda skeppsvraket SS Maheno. Det man ser idag är bara en bråkdel av det ståtliga skepp som strandade här på grund av en cyklon 1935. Inom sisådär 50 år är jag rätt säker på att det inte finns något kvar alls av denna populära turistattraktion.
 
Ship wreck Maheno on Fraser Island, Australia
 
Eli Creek, relaxing spot on Fraser Island
Ett annat roligt och avslappnande stopp är Eli Creek, där man med medtagna gummiringar långsamt kan låta strömmen dra en fram i väldigt grunt vatten. Eller så simmar eller promenerar man genom det avsvalkande vattnet istället, den har en härlig sandbotten. Jag gjorde alla tre.
 
Champagne Pools, Fraser Island, Queensland, Australia
Ovan vackra Champagne Pools. Guiden hade innan varnat för hala klippor och berättat någon skräckhistoria om någon som fick sitt ansikte sönderslaget när personen halkat på en våt sten. Vad tror du jag går och gör? Jo, halkar! Men jag gled smidigt omkull så jag slog mig inte fördärvad. Däremot lyckades jag skrapa upp lilltånagelbandet och skada själva nageln, så det blödde och hade sig. Fick gå till parkeringen och plåstra om mig och det tog några månader innan den blå tånageln växt ut och såg normal ut igen. Men jag hade ju trots allt väldans tur som bara sabbade en liten tånagel!
 
Fraser Island, must-see on East Coast Australia / sevärt på Australiens östkust
En klassisk Fraser Island-vy. Tänk att man kör bil på dessa stränder!
 
Lake Wabby, Fraser Island, Australia
Lake Wabby är en djup sjö med grön ton. I denna sjö trivs ett antal fiskarter, bl.a. såkallade spafiskar som kommer och ger dig pedikyr om du sätter dig i vattenkanten och väntar ett tag, och stora malfiskar. För att ta sig hit måste man först göra en kort bushwalk och sedan promenera över lite sanddyner. Tyvärr kommer denna sjö en dag inte mera finnas, pga att sanddynerna långsamt kväver den.
 
Kort sagt, en väldigt trevlig ö med sevärdheter som kanske, kanske inte finns kvar någon generation senare. Det gäller att passa på medan man har möjlighet!
Taggar: Australien, East Coast, backpacking, resfeber;

Kommentarer :

#1: emma

vilken strand :)

Svar: Ja fanns många fina stränder där :)
Maria

skriven
#2: FREEDOMtravel

Detta ställe har man ju hört talas om! Ser häftigt ut! och vilken cool varan! :)

Svar: Ja verkligen häftigt och mycket att se :) Varaner är coola djur!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :