bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Bondi Beach - där Australiens strandkultur föddes

Bondi Beach, perhaps the most famous beach of Australia? Although surely not the prettiest one. Well worth a visit while in Sydney anyhow. This is the where Australia's contemporary beach culture started, so it's a bit of a classic to come here to observe the surfers and check out the lifeguards in action. There was even a film team (tv programme Bondi Rescue) on site the day I went there. Enjoy the pictures!
 
Bondi Beach är Australiens kanske mest kända strand - inte så konstigt med tanke på att det lär ska ha varit här som Australiens nuvarande strandkultur fick sin början (det ansågs i tiderna vara olämpligt för anständiga människor att bada dagtid, vem som nu skulle ta ett dopp i det vilda havet när mörkret fallit på?). Det är ingalunda landets vackraste strand, men känns som en plats man borde se när man ändå är i Sydney.
 
Så jag begav mig hit en solig dag med en finländsk väninna som jag tidigare lärt känna i Melbourne och turligt nog råkade befinna sig i Sydney samtidigt som jag. Om man redan hunnit lära känna en del människor i Australien så känns östkusten förhållandevis liten, för man stöter troligtvis på åtminstone någon bekant igen under resans gång! 
 
 
Bondi Beach alltså, med sina rejäla vågor som lockar en del till att grabba tag i surfbrädan. Jag nöjer mig med att titta på.
 
 
Baywatchkänslan är total med livräddare som kör omkring i sina små fordon och ibland ropar ut meddelanden i sina högtalare samt livräddarnas strandbyggnad. Jag tycker det är mycket dessa faktorer som gör stranden intressant, inte nödvändigtvis stranden i sig.
 
 
 
Nästan som Pamela Anderson, men med betydligt mer blygsamma boobs...
 
Baywatch är dock en amerikansk serie. Däremot spelas det under sommarsäsongerna in en annan serie just på denna strand - Livräddarna på Bondi Beach (Bondi Rescue) - som handlar om livräddarnas arbete på stranden. Tror du inte att de spelade in just när vi befann oss där? Det är inte helt omöjligt att jag syns i min neonrosa bikini i något avsnitt! Borde försöka hitta senaste säsongen online...
 
 
 
Jag gjorde ett halvtappert försök till ett dopp i havet, men dessa små rackare satte stopp för det. Bluebottlesportugisisk örlogsman eller blåsmanet på svenska, är inte så mysigt att bränna sig på
 
 
Det varnas för farliga strömmar på sina håll - det var bara en viss sektion där simmare fick hålla till.
 
 
Ovan en bild som togs en muligare dag. Här syns Bondi Icebergs Pool, för den som inte vill doppa sig direkt i havet. Det har dock hänt sig att någon mindre haj sköljts in i liknande saltvattenpooler när havet varit extra vågigt, just saying... Ser ni tjejerna som poserar vid poolkanten?
 
Vilken är den coolaste respektive vackraste stranden du besökt?
Taggar: Bondi Beach, East Coast, Sydney;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Den stranden var ju helt underbar.😊 Den skulle nog konkurrera ut Baywatch stranden.

Svar: Jo det är antagligen en värdig konkurrent ;)
Maria

skriven
#2: hopihopi

Älskade Bondi beach! Vi var där på en lördag (?) och det var smockfullt. Folk överallt, men inte så mycket i vattnet just på grund av vågorna.

Sedan var vi där en annan gång också för att gå promenaden från bondi till coogee beach och då var det som en helt annan strand. Knappt någon människa på stranden, det var i.o.f.s en måndag och relativt tidigt på morgonen.

Svar: Jo det gäller säkert att fundera ut vilken dag och tidpunkt det lönar sig att besöka Bondi Beach, om man inte vill ha alltför mycket folk omkring sig :)
Maria

skriven
#3: Dawan

Alltså vackra men jobbiga australienska stränder med antingen varnings skyltar för hajar, döds manet, ström etc!😏

Svar: Hehe jo! Men de vill väl värja sig mot en del dumma människor som inte har något eget sunt förnuft.. ;) Havet kring Australien är ju faktiskt rätt farligt, med starka strömmar och så djurlivet...
Maria

skriven
#4: Linnéa

så mycket fina bilder! Maneten såg ju dock sådär lagom mysig ut... ;)

Svar: Nej man vill nog inte klappa den :) Tack ska du ha!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :