bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 20: Från Betlehem till dagens julfirande

Troende eller ej, så är vi många som firar och uppskattar julen. Det är min absoluta favorithögtid på hela året, och har alltid fungerat som en naturlig årlig sammankomst för släkten från min pappas sida. Hela december är en månad av ljus och mys - undrar hur deprimerande denna mörkaste månad på året hade varit om det inte hade funnits något särskilt att fira och se fram emot?
 
Det är ju tack vare berättelserna i bibeln som julen som vi känner den idag existerar, och eftersom jag själv sett flera viktiga bibliska platser då jag reste genom Israel och Västbanken så tänkte jag i dagens lucka uppmärksamma dessa platser jag besökt i Betlehem och Jerusalem.
 
religiös turism i Jerusalem - Den heliga gravens kyrka, där Jesus korsfästes och begravdes
Den heliga gravens kyrka i Jerusalem
 
religiös turism i Betlehem - Födelsekyrkan, platsen där Jesus föddes
Jag börjar med Födelsekyrkan i Betlehem, som byggts på den plats där Jesus sägs ha fötts. För att ta sig in i kyrkan genom Ödmjukhetens port får man så lov att böja sig, så låg är portöppningen. Detta är en av de allra äldsta kyrkorna i världen, uppförd på 300-talet. Sedan 2012 är detta ett världsarv, och platsen är helig för både kristna och muslimer. När jag var där hade de äntligen börjat renovera kyrkan för första gången på 1700 år - efter dispyter mellan de tre samfund som delar på byggnaden föll renoveringen till slut på palestinska myndigheten.
 
kristendom och turism i Israel - Betesda där Jesus helade en lam man, Jerusalem
Tillbaka i Betlehem började jag min bibliska vandring med start från Lejonporten. Nära porten finns ett arkeologiskt område där man bl.a. kan beskåda rester av den bassäng vid Betesda där Jesus sägs ha botat en lam man.
 
Jungfru Marias födelseplats, Jerusalem
Enligt vad jag förstått är det lite oklart på vilken ort jungfru Maria skulle ha fötts. I Jerusalem, nära Betesda, finns i alla fall en av de föreslagna platserna.
 
pilgrimsturism i Jerusalem - Jesus fängelsehåla
Jag hittade även in i den byggnad där Jesus fängelsehåla finns. Nerför uråldriga trappor finns denna minnesplats, och det du ser på bilden är den plats där han ska ha tvingats sitta fastkedjad med ett ben i vardela hål. Vilken tortyr att inte ens få lägga sig ner för att vila sig. 
 
Jag tyckte dessa religiösa platser var väldigt intressanta att besöka, men eftersom jag inte är särskilt religiös (om jag får välja så är jag snarare spirituell) så kan jag bara föreställa mig vilken upplevelse det är för starkt troende kristna. Jag såg en medelålders man som knappt kunde gå, men som med hjälp av andra med stapplande steg tog sig nerför den antika stentrappan och knäböjde framför platsen där Jesus ska ha suttit fängslad. Det var en speciell känsla i luften måste jag säga.
 
kristna pilgrimsresor - Via Dolorosa i Jerusalem
Via Dolorosa - smärtans väg, är en pilgrimsvandring och den väg där Jesus ska ha vandrat med korset till Golgata. Golgata antas vara där Heliga gravens kyrka finns idag, även kallat Uppståndelsekyrkan. Fast i verkligheten vet man inte riktigt hur Jerusalems stadsmurar låg på den tiden (Golgata borde ha legat utanför dåtidens murar eftersom man inte korsfäste folk inne i staden), så det är väl lite av en gissning.
 
Uppståndelsekyrkan i Jerusalem - kristna besöksmål i Israel
I den Heliga gravens kyrka finns, som namnet antyder, även Jesu grav. Kön till gravkammaren var dock på tok för lång, så jag fick så lov att avstå från ett besök dit.
 
Denna kyrka förvaltas av hela sex olika grenar av kristendomen, och jag antar att detta är kristendomens heligaste plats. 
 
Den heliga gravens kyrka, kristendomens heligaste plats
 
Har du besökt någon viktig kristen/religiös plats?
Taggar: Jerusalem, israel, julkalender;

Kommentera inlägget här :