bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Lucka 13 - den goda gärningen

För två år sedan träffade jag pastorn Jessy från Zambia. Han hjälper Barnmissionen att dela ut getter till de allra fattigaste familjerna. Jag frågade Jessy hur jag skulle förklara för Vöråborna vad ett getpar betyder för mottagaren. Jag minns att han tittade länge på mig och sade sedan tveksamt..: "Jaa, nog har ni det bra i Finland om ni inte förstår betydelsen av getter. Då du inte har nånting, men många munnar att mätta, då är det en lottovinst att bli tilldelad ett getpar." - Citerat av Birgitta Björk som bor i mina trakter (via hennes handarbetsaffär i Vörå kan man köpa just getter till fattiga familjer)
 
Med denna beskrivande och tankeväckande historia inleder jag dagens lucka, som på Luciadagen får handla om goda gärningar och välgörenhet. Lucia sägs ju själv ha varit givmild mot fattiga människor så jag känner att det är ett passande tema för dagen. Precis som med det där med hållbarhet och ångest som jag bloggade om för ett par dagar sen, så upplever jag att folk även kan känna att en liten slant till välgörenhet väl inte kan rädda världen. Nej, det gör den väl inte, men den kan rädda en eller flera människor, och tillsammans kan vi rädda och hjälpa väldigt många. Speciellt citatet ovan påminde mig om att även om en get kanske inte betyder något för mig, så kan den betyda allt för en annan.
 
public domain (CC0)
 
Välgörenhet finns det en hel uppsjö av, så vad ska man välja? Var och en får tänka efter själv vilken hjärtefråga som ligger en närmast - kanske det är barns välbefinnande, hemlösa, mentalvård, djurens rätt, svältande människor i utvecklingsländer, cancerforskning eller bevarandet av miljön. 
 
Om man inte själv har tillräckligt med pengar över, så finns det ju faktiskt också andra sätt att hjälpa medmänniskor och göra goda gärningar, som inte behöver kosta något annat än lite av din tid. Hjälp någon att bära matkassarna och hålla upp dörren, skänk saker du inte behöver själv till Hoppets Stjärna eller Röda Korset, fråga någon hur hen mår och verkligen mena det, stå upp för någon som blir felbehandlad eller mobbad, volontärjobba, ge ett vänligt leende till den som sitter i kassan. Även små saker kan skapa en kedjereaktion och dess effekter kanske kan sträcka sig längre än man tror.
 
Vad kan och vill du själv bidra med för att göra världen till en finare plats? Förutom att tänka lite mera på alla de där små sakerna man kunde göra i vardagen, så ska jag nog ta tag i saken och ge ett bidrag till exempelvis flyktingorganisationen UNHCR. Flyktingar (och antirasism) har ju blivit något av min personliga hjärtefråga, redan långt innan jag själv började jobba med asylsökande.
Taggar: julkalender, lucia, tankar, tänkvärt;

Kommentera inlägget här :