bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

På sightseeing i Göteborg

Från Smögen till staden som var huvudorsaken till att hela min Scandinavia Tour tog fart till att börja med - nämligen Göteborg där jag skulle hälsa på en gammal studiekompis. Här spenderade jag två nätter och min vän var snäll och guidade mig runt stan, erbjöd husrum och tog mig till trevliga matställen. Det var ju rätt skönt också att som omväxling låta någon annan ta kommandot - jag gjorde faktiskt nästan noll research inför detta stopp.
 
turista i Göteborg med spårvagn
Jag vet inte riktigt varför jag tycker spårvagnar är så tjusiga. Fotovänliga objekt är de åtminstone!
 
sightseeing Gothenburg - canals and bridges
Det kom som en överraskning för mig att Göteborg har en del fina kanaler. Lite som Sveriges light-version av Amsterdam? Cyklar fanns det nämligen också en del av.
 
sightseeing i Göteborg: kanaler och broar
Notes to Strangers: Every culture can learn from every culture
Hitta detta street art statement som jag tyckte var så himla beskrivande. Det är precis detta som jag själv tror på!
 
sevärdheter i Göteborg: Gathenhielmska kulturreservatet
Gathenhielmska kulturreservatet är ett av Göteborgs äldsta och bäst konserverade områden. Här kan man få en liten bild av hur staden såg ut under 1700-talet, före de stora bränderna härjade staden. Jag hade förväntat mig att detta reservat skulle bestå av fler byggnader och gator, men det var i princip bara en liten gata och några få trähus. Visst kan man ändå göra en instickare hit om man ändå befinner sig i den delen av staden, för det ser rätt tjusigt ut!
 
historiska byggnader i Göteborg - Gathenhielmska Kulturreservatet i Majorna
Ja tack till att bo i detta lilla gulliga hus!
 
turista i Göteborg - Kulturreservatet Gathenhielm
I övrigt vad gäller museer så besökte vi även Sjöfartsmuseet Akvariet, som just då hade en specialutställning med tema båtflyktingar. Min kompis har varit nyfiken på utställningen och temat passar ju mig perfekt som jobbar med just flyktingar. Och oj så rörande, intressant och ögonöppnande det var att läsa fakta och lyssna på historier från båtflyktingar; vietnameser och finska krigsbarn, judar som flytt över Öresund och afrikaner som riskerat livet för att korsa Medelhavet. Sällan jag blir så imponerad och berörd av ett museum!
 
sevärdhet i Göteborg - stadsdelen Haga
 Haga är en mysig och en något turistisk stadsdel med fina hus i välbevarad 1800-talsstil, caféer med en massa godsaker och små butiker. Ett café sålde de största kanelbullarna jag någonsin sett!
 
Trädgårdsföreningen - 1800-talspark i Göteborg
Trädgårdsföreningen ska vara en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Jättefint att promenera omkring här, och en av mina absoluta favoritsevärdheter i Göteborg!
 
sightseeing -  Garden Society of Gothenburg - 19th century park
Palmhuset är väldigt vackert på utsidan. Hann dock aldrig gå in och kika.
 
sevärda parker i Göteborg - Trädgårdsföreningen
Göteborg sommarstad / Gothenburg by Summer
Ännu en kanal intill Trädgårdsföreningen.
 
visit Gothenburg marine feel / marin känsla i Göteborg
Man kan även gå en sväng vid inre hamnområdet och beundra lite båtar.
 
multicultural food in Gothenburg
Vi åt väldigt multikulturellt under min vistelse i Göteborg - t.ex. västafrikanskt på Babemba. Denna typ av mat var helt nytt för mig så det var riktigt spännande att prova på! Och en mangoöl på det.
 
Vad tycker du är mest sevärt i Göteborg?
Taggar: Göteborg, Scandinavia Tour, semester, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Jennifer Sandström

Så roligt att läsa om min favoritstad! Att åka ut till havet är en av mina favoritsaker på sommaren. Men det är ju en liten bit så under en kortare vistelse kanske man inte hinner med det. En favorit inne i stan är att promenera upp till Skansens kronan från Haga! Så vacker utsikt :)

Svar: Vi åkte faktiskt ut en tur i skärgården, bilder därifrån dyker snart upp på bloggen :) Tror det var Skansens kronan som kompisen nämnde, men tiden räckte tyvärr inte riktigt till.
Maria

skriven
#2: World by Tina

Jag har alltid bott nära Göteborg, men aldrig i. Men har såklart stenkoll på staden och har mina favvohak ute på Hisingen och i Majorna. Staden blir dessutom alltid lite härligare när det är festival i stan - och det är just vad det är denna vecka - dans & teaterfestivalen. Så då får jag kombinera nytta med nöje=)

Svar: Göteborg i festivaltider låter ju riktigt härligt :)
Maria

skriven
#3: Fantasy Dining

Vad kul att du varit och skrivit om min hemstad Maria . Bra tips!

Svar: Tack, kul att få godkänt av en som växt upp där! :)
Maria

skriven
#4: FREEDOMtravel

Vilka fina bilder från Göteborg. Jag har bara varit där några få gånger och det är ganska längesedan, så har inga superbra tips. Men vi äter gärna fisk och skaldjur när vi är "på den sidan" av Sverige :)

Svar: Tack :) Blev multikulturellt för hela slanten när jag var där, för min kompis gillar också att testa olika matkulturer. Däremot blev det lite fisk och skaldjur i Smögen!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :