bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Klippvandringar på Smögen

Smögen är främst känd för Smögenbryggan och framförallt den korta sektionen av färgglada bodar. Men visste du att det även finns flera härliga vandringsleder över västkustklipporna? Här kommer bilder från de två vandringarna jag gjorde där - Friluftsled Hästen och Kleven. Jag har faktiskt inte riktigt koll på hur långa lederna är, men Kleven kändes kort och Hästen kan inte heller varit mer än 2-3 kilometer tycker jag, beroende på hur man väljer att vandra. Vandringslederna är inte alls krävande, men går över mestadels naturlig terräng. Klipporna kan bli hala vid regn, så välj torra dagar om ni vill vandra där.
 
När jag vandrade där var det blåsigt och tidvis regntung himmel, men jag förskonades från regn med undantag för enstaka droppar ibland. Turligt nog var det först mot kvällssidan som det började hälla ner.
 
sevärdheter i Smögen - vandringsleder
Från första början var jag lite osäker på om det var en bra idé att bege sig på klippvandring i det osäkra och blåsiga vädret. Jag begav mig först ut på upptäcktsfärd i det lilla samhället intill bryggan och kollade in alla fina hus som folk bor i. Planlöst sökte jag mig vidare och så råkade jag av en slump hitta denna spricka i berget som såg ut att leda till något potentiellt intressant. Äventyraren i mig väcktes förstås till liv.
 
vandringsleder i Smögen: Friluftsled Hästen
Den visade sig leda ut till udden där Hästen-leden finns. Jag irrade omkring på klipporna en stund innan jag fick syn på markeringar som jag sedan började följa.
 
tips på vandringsleder i Smögen
Landskapet är öppet och något kargt, men så vackert! Gäller att hålla i hatten bara.
 
att göra i Smögen - vandra på klippor
hus och klippor vid Makrillviken i Smögen
Kanske lite utsatt plats att ha sitt hus, men å andra sidan kanske utsikten väger upp.
 
sevärt i Smögen - badplats vid vandringsled Hästen
I bortre delen av vandringsleden fanns det badmöjlighet. Hade det varit en varm och skön dag med ok vattentemperatur hade det varit väldigt lockande med ett bad. Det såg inte alltför djupt ut heller då man klart och tydligt kunde se botten.
 
badplatser och vandring i Smögen
jag rekommenderar klippvandringar i Smögen, Sveriges Västkust
barnvänliga badplatser i Smögen: Valleviksbadet
Till slut anlände jag till vandringsledens slut (eller början beroende på var man har sin utgångspunkt). Vid Vallevik badplats hittar man bland annat en barnvänlig naturlig pool och ett hopptorn.
 
När jag ändå höll på och det utlovade regnet fortfarande inte infunnit sig så gick jag direkt vidare till följande vandringsled på Kleven.
 
Kleven vandringsled, Smögen, Västkusten
vandringsleder i Smögen, Kleven
På ett ställe har folk staplat stenar i högar, det var en vacker plats.
 
sevärdheter i Smögen, Kleven vandringsled
 
Har du vandrat i Smögen eller någonstans längs Västkusten? Vilken vandring var den senaste du gjorde?
Taggar: Scandinavia Tour, Smögen, Västkusten, semester, sommarresa;

Kommentarer :

#1: Rebecca Adnell

Vilken underbar plats! Älskar klipporna

Svar: Ja det är verkligen vackert där!
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :