bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Mot Australiens mitt: pubhäng i outbacken, det simpla livet och ett kallt dopp

En bloggserie om min roadtrip till Australiens mitt. Del 1.
 
 
Jag blir upphämtad av en man jag aldrig förut träffat från ett hostel i Darwin, för att ge mig ut med honom i Australiens outback. Låter nästan lite som början av en skräckroman där jag blir mördad och nergrävd någonstans i ingenstans för att aldrig bli återfunnen igen, men det var faktiskt bland det bästa jag gjort under min vistelse i det enorma landet!
 
Sen var det ju faktiskt inte så att det bara var jag och han hela tiden, vi hade även ett gäng tjejer som hakade på oss under delar av roadtripen, i en egen bil. Att vi lyckades tappa bort dem under ett par dagar är en annan sak, men mera om det sen. På bilden nedan ser ni min och fransmannens (vi kan kalla honom A i fortsättningen) bil närmast, bakom står tjejernas bil parkerad. Vi var här inne på dag två av roadtripen och tog en paus för att ta lite crazy bilder mitt på den sparsamt trafikerade vägen.
 
Roadtrip in the outback of Northern Territory, Australia
 
Dag ett av roadtripen började i alla fall med att tanka bilen, fylla på dunken med reservbränsle och inhandla mat och andra förnödenheter - sedan var vi redo att dra iväg och lämna ett kvalmigt Darwin bakom oss. Jag märkte snabbt att luften blev betydligt torrare, jag blev så torr om läpparna och kände hela tiden att jag behövde dricka vatten. Vi stannade småningom till vid en rastplats där vi åt vår första lunch. Där fick jag se mina livs första termitstackar på nära håll, ganska fascinerande! Medans vi körde fick vi beundra fler termitstackar, vissa med lustiga munderingar som några lustigkurrar klätt dem med. Bland annat såg vi Homer Simpson sticka upp ur gräset. Jag beundrade alla graciösa rovfåglar som svävade omkring i skyn, kilstjärtsörn tror jag det var. Med fönstren nervevade slog ibland stanken av döda djur emot. Många kängurur och andra djur får sina liv avslutade då de inte direkt har något trafikvett. Det tackar dock örnarna och dingohundarna för, som inte behöver kämpa lika hårt för att få tag i mat.
 
Termitbo / termitstack i Northern Territory, Australien
 
Ett tag senare mötte vi upp tjejerna som hade startat sin resa en dag före oss. Vi fortsatte köra med dem i släptåg och kom lagom till solnedgången fram till Daly Waters där vi slog läger för natten, efter att ha avverkat 500-600 km under dagen. Detta är den enda campingplatsen som vi betalade för, och det var bara för att tjejerna insisterade på att sova här, då stället har en känd historisk pub från 1930 som de inte ville missa. Vi hade ju tänkt vara hardcore med enbart fricamping, men låt gå för denna gång. Ett antal vallabys skuttade undan bilen när vi anlände till den sömniga byn - som tack vare puben som lockar en del turister ändå inte var helt död. Vår första middag bestod av ris med linser och chicken butter-sås - vi körde på så lite kylvaror som möjligt då kyllådan inte var så effektiv. 
 
Daly Waters Pub outback servo, Northern Territory, Straya / bensinmack i Australiens outback
Fotovänlig bensinmack, skulle dock inte rekommendera att tanka här pga prisnivån.
 
Historic Daly Waters Pub in Northern Territory, Australia
Efter middagen hann vi till puben på en drink innan de stängde omänskligt tidigt. Bilden är tagen dagen efter innan vi stack vidare.
 
decorations in Daly Waters Pub, Northern Territory, Australia
 
Australian feral wildlife - cane toad / djur i Australien som hotar faunan - agapadda
 
Vi befann oss ännu inte så långt inlands att vi behövde frysa, natten var ljummen och jag hittade ett exemplar av den hatade agapaddan (cane toad) på väg tillbaka från duschen. Denna importerade krabat med dess artfränder är tyvärr ett stort hot mot den inhemska faunan. Jag har dock svårt att hysa agg mot de flesta djur, så jag tyckte det var ett trevligt litet möte ändå.
 
Det var lite märkligt att gå och lägga sig på madrassen i bilen, under samma täcke som en karl jag träffade första gången samma morgon. Både täcket och madrassen var i alla fall ungefär lika breda som bilen, så det räckte mer än väl till två personer, och vi somnade båda snabbt.
 
Utvilade startade vi nästa morgon kring 9-tiden. Det var en lite blåsigare dag och små sandvirvlar blåste upp här och var. Idag hade vi mest körning framför oss då vi ville campa utanför Alice Springs för natten, det var mer än 700 km kvar dit. Vi stannade till vid Mary Ann Dam (se bilden nedan) för att luncha och njuta av utsikten.
 
Mary Ann Dam in Northern Territory, Australia / Australien
 
Efter lunchpausen tog jag över ratten och körde ett tag. Här började det uppenbara sig döda kor vid vägkanterna, jag räknade till 5 styckna denna dag. Vissa har så hiskeligt stora farmer att det tydligen inte är ekonomiskt lönsamt att bygga stängsel, så kossorna får ofta röra sig fritt. Kul för korna, men de utgör en trafikfara och man kan undra hur många kor som blir påkörda årligen i Australien. På ett ställe fanns det kor på bägge sidor av vägen så jag saktade ner, vilket var tur, för en dum ko bestämde sig såklart för att i sakta mak korsa vägen precis framför bilen. Den kunde inte bry sig mindre om mitt tutande heller. Inte undra på att de blir påkörda, de verkar ju vara mer eller mindre självmordsbenägna.
 
Efter ett tag svängde jag in på vägrenen för att byta chaufför igen och vi kom på den fenomenala idén att ta lite roliga "roadshots". Vi spenderade säkert 15 minuter mitt på vägbanan utan att en enda bil dök upp! Ett par av bilderna som knäpptes ser ni nedan:
 
Funny roadpics from Australian outback, Northern Territory
 
Såhär kan det se ut när man tar en paus i Australien... Nedan ser ni mig med min resekompanjon.
 
Crazy roadshots in outback of Straya, during roadtrip with travel mate
 
Vi övernattade vid en enkel rastplats utan toa och andra bekvämligheter. Bushen fick agera toalett helt enkelt. Det fanns förvisso en liten vattentank, men det rekommenderades att man skulle koka vattnet innan man drack det, så vi höll oss till vårt eget vatten. Det var redan ganska mörkt när vi anlände, och småningom började vi höra att det var något som rörde sig i buskarna. Vi började redan fantisera om dingos, men så upptäckte vi att det bara var kor, som för ovanlighetens skull var inhägnade. Drack ett par öl, åt vitlöksbaguette och matrester från gårdagen och sen kröp vi in i bilen och somnade till filmen Into the Wild. Mitt resesällskap förvarnade mig om att han brukar somna på tio minuter när han slår på en film, men jag tror minsann det var jag som somnade först.
 
Morgonen därpå var det betydligt kallare än dagen innan - det märktes att vi befann oss längre inlands. Vi höll värmen bra under täcket i bilen, men för att klara av att masa mig ur bilen så krävdes dubbla lager kläder. Det blir ofta under 10 grader om nätterna i denna del av landet under hösten - tack och lov att jag inte väntade till vintern med att göra dena resa, då kan det till och med bli minusgrader ibland! Så ett par timmar senare var vi framme i Alice Springs, den enda egentliga staden som finns i Australiens mitt. Vid det här laget var vi så pass bekväma i varandras sällskap att vi sjöng för fulla halsar till Adele - Someone Like You, samtidigt som vi rullade in i stan.
 
Vi tankade och fixade med lite grejer men hade inte lust att spendera desto mer tid i denna slöa stad. En av tjejerna som hittills rest med oss hade bestämt sig för att ändra sina planer och skulle inte fortsätta med oss. De två andra tjejerna hade alltså inte längre något färdmedel och funderade på att hyra en bil. Jag och A drog vidare till Ellery Creek i West Macdonnell Ranges för att vänta på tjejerna. Vi tänkte dock inte på att vi kanske inte skulle ha täckning där, så vid det laget kunde vi inte längre få tag i dem.
 
Welcome to Alice Springs sign, Northern Territory, Australia / Australien
 
 
Vi åt lunch, vandrade Dolomite Walk som var en kort rutt, tog ett svalkande dopp i det väldigt kalla vattendraget (gissningsvis 14-16 grader) och lyssnade på ett gäng mer eller mindre nakna hippies gitarrspel och sång vid vattenbrynet. Trevlig stämning tyckte jag det var.
 
Ellery Creek, West McDonnell National Park, Northern Territory / Red Centre, Australia
 
Nedan följer några bilder från den lilla vandringen:
 
Dolomite Walk near Ellery Creek Big Hole, West MacDonnell Ranges
 
Dolomite Walk, Ellery Creek West McDonnell National Park, Red Centre, Down Under
 
Dolomite Walk, West MacDonnell Ranges, Straya / Red Centre
 
När det började närma sig kvällen och tjejerna fortfarande inte dykt upp så gav vi halvt upp hoppet om att återse dem, så vi fortsatte köra en liten bit till för att fricampa istället för att betala för campingen i Ellery Creek och dessutom förlora tid följande dag. Vi hittade en mysig plats där det inte fanns någon annan, och vi satte genast igång med att samla brasved. Jag hittade ett mindre träd halvt nersjunket i den torkade gyttjan, och lyckades med lite möda dra med den tillbaka. Att hålla brasan vid liv fick främst A sköta om. Vi satt upp lite längre eftersom den värmande brasan lockade till intressanta diskussioner innan läggdags. Att senare gå upp på natten för att kissa var väldigt kallt, men väl värt det när jag fick syn på den väldigt tydliga vintergatan i skyn. Dessutom såg jag något i ögonvrån som lyste upp - jag kollade upp och tyckte mig se en meteor långsamt blekna bort. Ganska snart fick jag ändå söka mig tillbaka till det varma täcket igen.
 
bonfire in Australian outback, Northern Territory / lägereld under roadtrip i Australiens outback
Taggar: Northern Territory, The Red Centre, road trip;

Kommentarer :

#1: Longevity - en blogg om hälsa

Vilken fantastisk resa :-)

Svar: Jo verkligen! :)
Maria

skriven
#2: Rebecca Adnell

Ser verkligen härligt ut!

Svar: Det var det också! :)
Maria

skriven
#3: John Jonasson

Härlig berättelse, och fina foton. Detta har jag sett framemot, dina berättelser och foton från din Australientid. 😊

Svar: Tack så mycket! Förhoppningsvis kommer del 2 upp på bloggen nästa vecka :)
Maria

skriven
#4: Selma

Älskar sättet du skriver på och så otroligt fina bilder!! Längtar efter nästa del!!

Svar: Tack så hemskt mycket! :)
Maria

skriven
#5: Marianne - Glimt av verden

Det høres ut som en herlig tur, den skulle jeg gjerne vært med på! Ser fram til å lese fortsettelsen!

Svar: Ja det var alldeles underbart, ville aldrig det skulle ta slut!
Maria

skriven
#6: Mia

Superspännande läsning! Ser fram emot fortsättningen. :) Men en detalj fastnade jag på av nån anledning - vad är egentligen chicken butter? Aldrig hört talas om det förr...

Svar: Tack så mycket, gläder mig! :) Jag vet inte riktigt vad det egentligen är i chicken butter-såsen, men jag tror det är något indiskt och vi köpte en färdig burk med såsen och blandade i riset, fast utan kyckling.. ;)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :