bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Från höst till vinter på en dag

Så kom den där första snöchocken igen som man egentligen skulle tycka att inte borde vara någon chock alls, då snön ju vare sig man vill eller inte kommer varje år - sålänge klimatet inte är fullständigt åt helskotta vill säga. Dessutom har man i medier redan förvarnat folk och uppmanat att byta till vinterringar senast till den dagen det väntades snö. Men visst blir man ändå lite överraskad, det är ju ett tag sen man senast sett någon snö - speciellt för mig som inte alls befann mig på dessa nordliga breddgrader förra vintern. Dessutom tänkte jag, som säkerligen många andra, att det kanske inte blir så mycket snö som prognosen talat om. Men nog fick jag minsann att göra när jag skulle göra min bil färdig för att ta mig till jobbet i torsdags, och snön fortsatte komma ner hela den dagen. Därför blev jag nästan ännu mer förvånad över hur snabbt snön sedan smälte bort följande dag under kvällen och natten, med tanke på att det kändes bitande kallt under första halvan av fredag. Tyvärr gjorde detta att de flesta löven i träden nu är ett minne blott så den vackra delen av hösten är över. Men för tillfället snöar det igen och det lovas lite kallare temperaturer de närmsta dagarna - kanske det småningom ser ut som på bilderna nedan igen?
 
Under arbetsdagen fick jag direkt utmana min "första vinterföre-rädsla", ni vet den där känslan när man inte kört i vinterföre på väldigt länge. Men det gick ju bra när man hade vett att ta det försiktigt speciellt i början! Att köra en stor bil som rymmer 9 pers känns också mera stabilt.
 
Så här såg mitt egna vrålåk ut när jag skulle lägga i motorvärmaren på torsdag morgon.
 
Fredagen var klar och kall under större delen av dagen, då var det såhär vackert.
 
Med all rimfrost hade man kunnat tro att det var februari, och inte oktober.
 
Även bilarnas vindrutor på jobbet var vackert frostiga. Att vara den som skulle skrapa bort isen från samtliga bilar var däremot mindre ljuvligt. Men det var i alla fall skönt att vara ute en stund och få frisk luft.
 
Efter jobbet fick jag syn på alla vackra gula löv som lagt sig till rätta ovanpå nysnön. Tyckte det var så vackert och lite ovanligt!
 
 
Är du redo för snö och vinter redan? Jag tyckte nog, trots allt, att det var lite småtrist när allt smält bort så snabbt. Men lite ambivalent är jag väl ändå. En sorts hatkärlek kanske.
Taggar: vinter;

Kommentarer :

#1: Anna

Ganska kul ändå att man alltid blir lika "chockad". :D
Vilka underbara och härlig bilder du tagit, blev så glad nu. Det är något magiskt med den första snön. Vad vackert det ser ut när löven ligger på snön. Ha en fantastisk söndag.

Svar: Haha ja precis! Det var speciellt magiskt när det faktiskt kom ordentligt med snö, och inte bara ett tunnt lager :)
Maria

skriven
#2: John Jonasson

Härliga bilder, men behåll gärna snön där, vi vill inte ha den här. :) Kanske i december en vecka så man kan ta lite vinterfoton. Brukar ni få snö så tidigt? Var i Finland är det du bor?

Svar: Hehe, den är redan borta hur som helst ;) Vi bor ju i höjd med Umeå, så det är inget konstigt med första snön i oktober. Men den kommer oftast i mindre mängd, och precis som även denna gång så varar inte den första snön länge. Nu är det grönt igen, men förhoppningsvis har vi snö igen till julen :)
Maria

skriven
#3: Marianne - Glimt av verden

Visst kan det være vakkert med snø og frost, men jeg håper det tar litt tid før vinteren kommer til Oslo. Den kan komme når det blir desember :-)

Svar: Ja, december är lagom :) Vi har inte haft snö nu på ett tag sen det smälte bort.
Maria

skriven
#4: Malena

Vilka fina bilder, speciellt den på frosten! Lite snö och kyla får det ju gärna vara (men enbart i dec-mars), sådär 10cm snö och -5grader. Men på dom nivåerna får det gärna hållas.... Och alltid snö före slask!!

Svar: Tack så mycket! Ja, ungefär så vill jag också helst ha det :) Men även en liten period med riktigt kallt (minst -20 och vackert väder), för då kan man göra så roliga experiment som t.ex. kasta kokhett vatten i luften eller blåsa såpbubblor som fryser :D http://mariasmemoarer.com/2016/january/frozen-bubbles-forsok-nr-2-och-3.html
http://mariasmemoarer.com/2016/january/ett-annat-hett-tips-pa-vinterexperiment-2.html
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :