bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Bland medeltida kyrkoruiner i Gamla Vasa

När jag skulle iväg till Petalax för att hälsa på en barndomsvän tidigare i höst så passade jag på att stanna till vid Korsholms kyrkoruin (allmänt kallat Gamla Vasa ruiner) på vägen dit. Jag har aldrig riktigt tittat på dem ordentligt förut, utan bara kört förbi någon gång ibland. Som vanligt var det någon på Instagram som gav mig idén att åka hit och även om det var en regnig dag så hade jag tur med att det enbart duggade lite grann just när jag stannade till där, så det gick ändå att ta med kameran och fota lite.
 
Gamla Vasa ligger ungefär sju kilometer utanför stadens nuvarande centrum, och var fram tills den stora branden 1852 dåtidens stadskärna. Denna stadsdel är i dag ett bostadsområde och man hittar här ett fåtal rester av den gamla staden, bland annat medeltida Sankta Maria kyrka som byggdes i början av 1500-talet.
 
Här nedan följer några stycken bilder från ruinerna, som enligt mig gör sig allra vackrast på hösten och i vinterskrud.
 
Gamla Vasa ruiner - Sankta Maria kyrka
 
vid Sankta Maria kyrkan ruinerna i Gamla Vasa
 
Det verkar finnas en del promenadstråk häromkring, men jag hade inte tid att utforska dem denna gång. Här en vacker stenbelagd trappa.
 
Gamla Vasa ruiner / Korsholms kyrkoruin
 
Byggnaden ovan och nedan ska föreställa gamla klockstapeln. Tycker dock inte det ser ut som en klockstapel, så gissar att det såg annorlunda ut när det begav sig, och att taket är av det modernare slaget..?
 
Vanha Vaasa rauniot / Pyhän Marian kirkon rauniot
 
Kyrkomuren i höstskrud, Gamla Vasa / Pyhän Marian Kirkko, Vanha Vaasa
 
Kyrkomuren står också fortfarande kvar.
 
Gamla Vasa - S:ta Maria Kyrka / Vanha Vaasa Pyhän Marian Kirkko
 
Här står jag inne i kyrkan, nu med himlen som tak. Nedan något som påminner mig om en fängelsecell, men jag tror nog grinden hade en annan funktion. Kanske var det en sakristia, fast jag tycker det ser lite för trångt ut där inne för det också. Någon som vet?
 
 
Visit Vaasa - Old Vaasa, St Mary's Church ruins
 
Detta tycker jag vore en utmärkt plats för bröllopsfotografering under hösten och den snöbelagda delen av vintern, eller vad tänker du? 
 
Tipsa gärna om fler fina ruiner eller gamla byggnader i Österbotten. Finns det några vackra historiska platser i dina trakter som du gärna besöker?
Taggar: Vasa, Österbotten;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Fantastiska bilder, Maria. Detta gör mitt intresse för platsen ännu mer intressant. 😊Stentrapan måste verkligen vara gammal, har aldrig sett en byggas på det viset med stenar, om det nu inte är ett försök att få den att smälta in. Du har absolut rätt om den sista mycket vackra bilden, perfekt för bröllopsfotografering, oavsett årstid, men även för andra fotomotiv. 😊

Svar: Tack! Stentrappan borde nog vara original, möjligen restaurerad men isf antar jag den är restaurerad enligt ursprungsutseende.
Maria

skriven
#2: FantasyDining

Ett utflyktsmål helt i min smak.

Svar: Jo det här hade säkert fallit dig i smaken :)
Maria

skriven
#3: mammatillmirakel.blogg.se

Åhh vad vackert med de där ruinerna, speciellt om hösten ♡

Svar: Ja verkligen :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :