bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Australiens mitt: vandringsäventyr och fricamping

En bloggserie om min roadtrip till Australiens mitt. Del 2. (Här hittas del 1)
 
 
Dag fyra stod en sju kilometer lång vandring som huvudpunkt på schemat - Pound Walk vid Ormiston Gorge, West MacDonnell nationalpark. Den tog ungefär tre och en halv timme med en paus inkluderat och sades vara medelsvår (3/5). Det där med svårighetsskalor på vandringar tycks vara lite knepiga ibland, för jag har upplevt "svåra vandringar" som medelsvåra och stundvis riktigt lätta, och medelsvåra vandringar som tunga. Det har mycket att göra med om det t.ex. finns en kort sektion som är väldigt tung eller svår, medans resten av vandringen är ganska lätt, så får vandringen som helhet en högre svårighetsgrad. Sen kan jag uppleva medelsvåra vandringar som tyngre än väntat om hela vandringen är genomgående medelsvår utan några lätta sektioner däremellan.
 
Denna vandring var åtminstone lätt de första kilometrarna, men sen mot slutet skulle man vandra genom en torr bäck full med stora stenbumlingar, vilket var lite tröttsamt i längden då man skulle kliva, balansera och akta sig hela tiden. Jag och stora stenar/klippor går inte så bra ihop.
 
West MacDonnell National Park, Australia, Pound Walk
A måste nog ha trott att jag hade lätt solsting när jag sa att jag kan se aboriginer vandra över slätterna och höra deras sång. Har man bra fantasi och inlevelseförmåga så har man.
 
West MacDonnell Ranges, Australia, hiking
 
West MacDonnell National Park, Ormiston Gorge, Northern Territory, Down Under
 
En utmärkt plats för en liten paus, eller vad tycker ni?
 
West MacDonnell NationalPark, Ormiston Gorge, Australien
 
Red Centre, Australia - Pound Walk at Ormiston Gorge
 
uttorkad flod i Australiens mitt / dried out river in Northern Territory, Australia
 
Det här var bara början av stenbumlingseländet. Men är inte den röda klippväggen på bilden nedan vacker! Jag tycker det är lite märkligt dock hur träden kan växa sådär.
 
Pound walk in West MacDonnell National Park, Northern Territory, Australia
 
Till sist skulle vi dessutom korsa ett kallt vattendrag - något vi inte hade räknat med då A hade trott att man skulle kunna gå runt vattendraget på något sätt. Men nej, genom vattnet skulle vi med våra grejer, telefoner och kameror. A var en gentleman och gick först, han är ju dessutom så mycket längre än mig så självklart fick han fungera som mätpinne för hur djupt vattnet var. Han valde först en dålig rutt som gick honom nästan till midjan, men sen kom han tillbaka och hittade ett lite grundare ställe så jag kunde ta mig över och enbart blöta ner shortskanten.
 
Aussie adventures - hiking in West MacDonnell Ranges, Northern Territory
En spontanbild som han tog när jag försiktigt korsade bäcken. Jag sa inte så snälla ord då jag märkte vad han höll på med, men i efterhand är jag glad över bilden.
 
Innan det var dags att lägga lite fler kilometrar bakom sig och söka sig en campingplats för kvällen så stannade vi till på ytterligare en plats där vi promenerade till en annan bäck. Det var inte långt, men det tog ändå ungefär en halvtimme att gå dit på grund av ojämnt underlag och stora stenblock - som om jag inte sett tillräckligt med stenbumlingar redan! Vi mötte en Aussie på vägen och frågade om det var en trevlig creek, han tyckte bara "it was alright" och verkade inte särskilt engagerad. Då började vi fundera om det hela var lite bortkastat, men vi var ändå halvvägs framme så vi snubblade vidare, med något lägre förväntningar. Det visade sig ändå vara vår personliga favoritcreek på hela roadtripen, främst för att det inte fanns någon annan människa där under hela tiden som vi var där. Det var helt tyst bortsett från någon fisk som hoppade i vattnet och några fåglar som gav läten ifrån sig. Jag var förstås en tuff finländare och doppade mig två gånger medans A efter en del tvekan tog ett dopp han med. Det var skönt att tvätta av sig lite snabbt också då man inte använt en dusch på ett par dagar.
 
cold creek in West MacDonnell Ranges, Australia Red Centre
 
Kvällens campingplats var nog den vackraste dittills med öppna landskap. Vi gick och la oss tidigt eftersom vi ville stiga upp tidigare än vanligt följande morgon. Denna gång somnade vi till Avatar, och i vanlig ordning fick jag beundra natthimlen under min nattliga kissrunda.
 
roadtrip and camping in Australian outback / bila och campa i Australiens outback
 
Northern Territory, Australia outback, Down Under
Såhär fina solnedgångar kan man få se i Australiens outback.
Taggar: Northern Territory, The Red Centre, road trip;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Härliga och vackra bilder med omväxlande natur.

Svar: Tack så mycket!
Maria

skriven
#2: Christine - 29°

Wow va läckert! Vilka landskap. :)

Svar: Tack, det är verkligen en häftig natur :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :