bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Packningstips för working holiday i Australien

Unfortunately this blog post is only available in Swedish
 
 
Jag hamnade häromdagen i en diskussion i en facebookgrupp om hur ens packning kan se ut inför en längre vistelse i Australien, och det var ett par som var intresserade av vad jag packat i mina väskor. Kan tro att det är flera som är ute efter packningstips eller bara är allmänt nyfikna på vad det egentligen är som jag har i mina två ryggsäckar (65 L + 35 L, sammanlagt 100 L alltså..!), så jag tänkte nu bjuda på en lista över allt jag hade med mig den kyliga novembermorgonen när jag begav mig till mitt första flyg i Vasa.
 
Många säger att man ska packa minimalt, för det finns butiker i Australien. Men jag har inte riktigt förstått vad det har för betydelse i slutändan, för om jag handlar på mig saker på plats så måste jag ändå släpa omkring med motsvarande mängd när jag reser runt. Eller köper folk kläder och hygienprodukter som de sedan lämnar kvar eller kastar bort varje gång de ska åka vidare? Så jag satsade på att spara pengar genom att ta med av kläder jag redan hade i garderoben, och köpa nytt vartefter jag behövde kasta något. Ok, jag har väl inte riktigt lyckats kasta bort lika många plagg som jag köpt på mig, men hittills har allt ändå fått plats i min packning, och jag behöver väldigt sällan bära mina ryggsäckar långa sträckor, så jag har inte haft några större problem med att kånka omkring med 19 kg hittills - vilket för övrigt är ett bevis på att jag nog lyckats samla på mig några extra grejer, med tanke på att jag har för mig att jag åkte iväg med 15 kg.
 
 
Observera att min packning kanske inte är exemplarisk, det går helt bra att resa med mindre. Men samtidigt är det väldigt få saker jag egentligen ångrat att jag tog med. Här kommer alltså hela listan uppdelad i kategorier, följt av lite funderingar och övriga packningsråd.
 
I HANDBAGAGET (35 L ryggsäck plus handväska)
- det självklara som plånbok, pass m.m.
- mobil, tablet med tangentbord (viktigt som bloggare, hehe) och laddare
- kalender (kastade bort efter årsskiftet och skaffade ingen ny, onödig egentligen), anteckningsblock, penna
- pocketbok
- systemkamera med ett fåtal tillbehör (makro- och vidvinkellins, laddare, fjärrutlösare, kamerasladd..)
- kopior på viktiga dokument, försäkringsbrev, visum, balance statement, bankkoder m.m.
- solglasögon och putsduk
- stödstrumpor, uppblåsbar nackkudde, öronproppar, ögonmask, hörlurar, hörlursadapter (aldrig använt sistnämnda)
- powerbank
- ögon- och näsdroppar (för att stå ut med den torra luften i flygplanet)
- snacks till flygningen (som jag inte behövde för det ingick visst massor av mat i min flygbiljett)
 
KLÄDER (inklusive det jag hade på mig när jag reste)
- jeansjacka
- huvtröja + en till varmare tröja
- ca 7 toppar och en tunnare kofta
- 2 x jeansleggings (tar bara hälften så mycket plats som vanliga jeans), 2 x shorts, tunna tygbyxor, sportleggings
- 1 partylinne, 1 partyklänning, strumpbyxor
- sovkläder: korta tygshorts och linne
- 5 x trosor, 5 par strumpor (2 par normala och 3 par tunna sommar), 1 snygg bygelbh, 1 mjuk tygbh, 1 bikini
- 1 par ullsockor (kom till nytta under flygningen, på Tasmanien och i centrala Australien, lättfrusen hej)
- ett par tygskor, ett par platta remsandaler, ett par platta partysandaler, ett par sportskor/promenadskor
- en tygportmonnä med smycken och hårsnoddar
 
HYGIEN
- tandborste med fodral, tandkräm
- hårborste, nagelsax, pincett
- näskanna (har räddat mig från svår nästäppa och bihåleproblem mer än en gång, kan ej leva utan!)
- smink: concealer, ögonbrynspenna, maskara, eyeliner, ögonskuggskvartett, pennvässare, liten spegel, sminkborttagningsmedel
- solskydd för kroppen, ansiktet och läpparna, aloe vera som after sun
- förpackningar i resestorlek med ansiktsrengöring, ansiktskräm, duschgel, schampoo och balsam
- fotfil i miniatyrstorlek
- genomskinligt nagellack
- engångsrakhyvlar som kan kastas bort vartefter de blir dåliga
 
ÖVRIGT
- jordad och ojordad reseadapter
- litet first aid kit (bandage, sax, alcohol pads, plåster m.m.) samt värktabletter, några finrexin, munsårsplåster, melatonin
- litet paraply
- kombinationslås
- spork (kniv, gaffel och sked i ett, himla smart pryl!)
- sidenlakan (som en sovpåse man kan krypa in i, kan användas ensamt eller inuti en sovsäck)
- ett par engångspåsar med handtvättmedel
- usb-förlängningssladd (när närmaste uttag inte är tillräckligt nära sängen - fick som avskedsgåva av underbara vänner, men den gick tyvärr sönder ganska snabbt då det var en billig variant)
- färgglad bagagerem och vattentätt fodral, för att skydda stora backpacken under flygning, samt lättare känna igen den på bagagebandet
- säkerhetsnålar (kan va bra för dittan och dattan, t.ex. öppna simkortshållare)
 
 
Så vad ångrar jag? Nästan ingenting faktiskt. Hade jag fått packa om så hade jag dock lämnat bort partyskorna (hade gått lika bra med de vanliga sandalerna, eller tygskorna) och partyklänningen (har nästan inte festat alls, men så är jag inte en partyprisse annars heller - går lika bra med shorts och en festligare topp, t.ex.). Det hade också varit lite mer praktiskt att byta ut jeansjackan mot en vindjacka. De tunna tygbyxorna med matchande crop top var kanske inte heller helt nödvändigt och praktiskt, men jag gillade förvisso att ha en "city chic" outfit när jag bodde i Melbourne. Mina andra plagg var lite mindre fashionabla om vi säger så. Hade nog klarat mig med mindre smycken också. Sidenlakanet har jag inte använt en enda gång ännu, och var inte i desto större behov av melatonin då min jetlag var ganska lindrig. Så lär av mina misstag, hehe.
 
Allmänna packningstips:
- packa i plastpåsar enligt kategori (underkläder, tshirts/linnen, ev varmare kläder m.m.) - mycket lättare att hitta det man söker då. Vägglöss lär dessutom ogilla plast, så förvarar du kläderna i plastpåsar så torde risken bli mindre att de kryper in och lägger ägg i dina kläder.
- satsa på en backpack som går att öppna helt, de som bara går att öppna uppifrån är jobbiga och du får svårare att hitta det du söker. Beställ inte online, för du måste prova dig fram för att hitta en som är bekväm på just din rygg! I butiken där jag köpte min så provade jag för skojs skull de dyrare och "bättre" modellerna ockå, de var sjukt obekväma för mig! Den billigaste modellen var skönast, överraskande nog.
- undvik vita plagg, de kommer se äckliga ut efter ett tag
- rulla plaggen istället för att vika dem. På så sätt blir de dessutom mindre skrynkliga
- ju mer plagg du har i lätta och ultratunna material, desto fler kan du ta med dig. Jag tog med så pass många linnen som jag gjorde för att flera var i just sådana material. 
 
Ett par nya insikter:
- sk "micellar water" i mindre flaska är en smart produkt, då den fungerar som ansiktsrengöring, återfuktare och sminkborttagning samtidigt, och kräver inte vatten. Speciellt bra när man campar och inte alltid har tillgång till rinnande vatten!
- istället för duschgel i normalstora flaskor satsar jag på fast tvål istället. Superdryg, tar mindre plats och väger mindre. Kör på getmjölkstvål som inte torkar ut huden.
- en ultralätt regnponcho kan vara behändig när man t.ex. ska vandra i berg. Jag ser dock ut som en vandrande sopsäck i min, så använder hellre paraply när jag är i civilisationen.
- pannlampan jag hittade på ett hostel var en räddare i nöden speciellt på Fraser Island och Airlie Beach där vi var helt utan elektricitet två nätter. Överlag praktiskt när man campar.
- glöm inte att skaffa en hatt när ni anländer, det är viktigt att skydda sig mot den starka solen, och man mår mycket bättre utan solsting!
 
 
Jag känner mig verkligen inte som en proffspackare, men det är ju första gången jag är ryggsäcksresenär också, så man lär väl sig med tiden!
Tankar kring detta? Vad är dina bästa packningstips?
Taggar: backpacker, backpacking, packningstips;

Kommentarer :

#1: John Jonasson

Det var verkligen ett nyttigt inlägg. Det är ju så mycket att tänka på vad man behöver ha med sig, beroende på var man ska och hur länge. Hur läge planerade du din packning, vad du behövde och tänkas kan behöva? Du är ju resvan så jag kan tro att det gck rätt bra, en resan du gör är lu under lång tid.

Svar: Jo verkligen.. Jag kommer inte riktigt ihåg hur länge jag planerade, men gjorde lite research online angående saker som är bra att ha med sig någon månad på förhand kanske, sen började jag kanske fundera på själva packningen ett par veckor på förhand..? Provpackade lite för att få en bild av vad som egentligen ryms i ryggsäckarna jag skaffat några veckor tidigare, och funderade över vad som ännu behövde införskaffas. Har ju aldrig backpackat förut, så det var helt nytt för mig på det sättet. Stressade som en galning kvällen före när jag insåg att jag behövde plocka bort vissa saker, men det visade sig ju ändå vara onödig packning så :) Fick köpa en större ryggsäck för handbagage än vad jag tänkt mig från början också, då den mindre jag hade inte riktigt fick plats för kamera, tablet och annat som jag inte ville ha i incheckat bagage. Vilket också var bra för jag har alltid haft plats över för snacks under långa bussresor som jag gjort :)
Maria

skriven

Kommentera inlägget här :